НОВИНИ

Фермери з Закарпаття відродили ферму з покинутого молокопункту

16.03.2020 06:58
сироварня-740x436

У селі Чесники, що на Прикарпатті, діє кооператив «Еком», який об’єднав 43 сільських жителів. У кооперативі виготовляють молокопродукцію та сири за закордонною та власною рецептурою. Пише agroreview.

За словами Олега Журавінського, голови господарства, завдяки виграним грантам на базі колишнього молокопункту створили заготівельний кооператив, отримали кошти на спеціалізоване обладнання для сироваріння, відновили стару молочарню.

Старе пасовище члени кооперативу очистили та засіяли травою, що стійка до посух. У кооперативі є пересувна доїльна установка, електропастух та свердловина, щоб напувати корів. Кооператив також взяв участь у держпрограмі та отримав холодильні установки та часткову компенсацію на придбання автомобіля для доставки молока.

Молокопродукцію почали постачати у місцеві магазини та соціальні заклади. Потім вирішили зайнятися виготовленням сирів. Рецепти шукали скрізь, однак результат спочатку не радував. Тому голова господарства почав шукати фахівця-сировара – знайшов аж у Швейцарії. Спочатку Норберт Буррі приїхав до України на волонтерських засадах. Нині ж відвідує кооператив регулярно та надає консультації – скоро має приїхати, аби допомогти із запуском виготовлення нового сорту сиру.

Члени кооперативу зараз мають й авторські розробки, як от сир із чорнушкою, куди додають чорний кмин (місцеві називають його чорнушкою). Зареєстрували логотип «Чесниківський сир». Заготовляють молоко у Чесниках та у сусідніх Лучинцях – до 300 літрів на добу.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: