ВАЖЛИВО

Із знайдених 100-річних зерен кукурудзи виведуть новий сорт

11.03.2020 09:32
im_20180907115156_1044694

Вчені Науково-дослідного інституту сільського господарства в Інгушетії мають намір вивести новий “інгушський” сорт кукурудзи зі жмені 100-літніх зерен, які були знайдені в одній з напівзруйнованих веж в гірському районі республіки. Про це розповів директор НДІ Магомед Базгіев. Пише Інфоіндустрія.

«Житель гірського району в одній з середньовічних веж знайшов загорнутий в матерію глиняний горщик, в ньому лежала жменя білих зерен кукурудзи, покритих цвіллю. За оцінкою експертів, їм приблизно 100 років, ми хочемо вивести з них новий сорт, який назвемо «інгушським», це кропітка праця, яка може зайняти до п’яти років. Ми досліджували ці зерна, але за властивостями не знайшли повної схожості ні з одним сортом », – сказав Базгіев.

За його словами, зерна, мають перловий колір і трохи прозору поверхню, були передані жителем гірського району в НДІ три роки тому, де фахівці змогли отримати з них невеликий урожай кукурудзи.

«Ми сушили ці зерна, гріли під лампою, обробляли стимуляторами росту, провели різноманітні махінації і посіяли в квіткових горщиках, з пророслих чотирьох насіння ми змогли отримати п’ять качанів кукурудзи, берегли рослини від перепадів погоди. Тепер збираємося висадити отриманий урожай на більшій площі. Те насіння, які ми прорости, ми вирішили розмножити, а потім на базі цього сорту схрещувати їх з існуючими сортами, щоб отримати і вивести новий », – додав директор інституту.

Базгіев зазначив, що виросли рослини першого врожаю досягали 4 м у висоту і мали певну стійкість до деяких захворювань.

«Я сам ніколи не повірив би, що таке можливо, що зерна кукурудзи зберегли свою схожість через стільки років, нас також здивувало, що з них виросли високі рослини, у яких висока стійкість до різних захворювань. Ми знаємо, що, проводячи дослідження, при неправильному зберіганні кукурудза вже через два роки може втратити свої властивості. Єдине пояснення, яке я знаходжу цьому, – стіна, біля якої лежав горщик, була настільки товстою, що температура зовні горщика змінювалася повільно», – підсумував науковець.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: