НОВИНИ

Експорт, яких агрокультур України постраждає через коронавірус

03.03.2020 18:32
630_360_1461925639-7568

На тлі падіння глобального попиту, можна очікувати проблем для всіх основних експортних категорій плодоовочевої продукції України, пише East-Fruit.

«Основну експортну виручку в цьому секторі України отримує від волоського горіха – більше $ 120 млн за сезон. Однак для споживачів волоський горіх – це дуже дорогий продукт і він абсолютно не критичний для споживання », – зазначив економіст інвестиційного відділу The Food and Agriculture Organization Андрій Ярмак.

За його словами, друге місце займають заморожені ягоди. Експерт підкреслив, що, так як продукт набагато дешевше, ніж свіжі ягоди, вплив епідемії на нього не буде настільки критичним.

«А ось лохина – це абсолютно не ключовий, але при цьому найдорожчий із зазначених продуктів в плодоовочевому секторі. Тому вона може постраждати навіть більше, ніж волоський горіх від уповільнення попиту при одночасному зростанні пропозиції », – вважає експерт.

При цьому він зауважує, що може трапитися і зворотний ефект – люди почнуть більше уваги приділяти своєму здоров’ю, і будуть купувати те, що вважається корисним. Лохина і горіхи відносяться до таких продуктів, а доходи в ЄС все-одно досить високі, і це може трохи згладити ефект від падіння доходів.

«Свіжі яблука в той же час можливо постраждають менше за інших товарів фруктової групи, тому що вони залишаються порівняно недорогими. Правда ціни на яблука все одно можуть впасти в зв’язку з розривом логістичних ланцюжків », – заявив економіст.

Згідно з повідомленням, овочі і картопля Україна експортує значно менше. Тому попит на коренеплоди чи бульби може навіть зрости.

«Адже фура з яблуками з Італії їде з водієм. А цього водія фізично не впустять в певні країни. Попит на плодоовочеву продукцію в Китаї на тлі поширення коронавируса дуже сильно впав. Люди бояться вірусу, тому споживають більше термічно оброблених продуктів. Це відбувається ще й тому, що вони намагаються менше виходити з дому, тому рідше купують свіжу продукцію. Все це може дуже істотно і дуже негативно вплинути на попит на овочі і фрукти в цілому і в нашому регіоні », – підсумував економіст інвестиційного відділу FAO.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: