НОВИНИ

В Україні вітчизняну молочну продукцію витісняє іноземна

02.03.2020 08:32


В Україні вітчизняну молочну продукцію витісняє іноземна. Вона дешевша, а відтак — має більший попит у споживача. Виробляти молоко в Україні дедалі менше вигідно. Брак державної підтримки вітчизняного виробника зумовив надлишок більш доступного продукту із ЄС. Про це пише УНН.

Повідомляється, що сьогодні українські фермери не заробляють, а ледь “виходять у нуль”. Тримати худобу — збитково, і молочники збувають тварин.

“Почали вирізати худобу. Останні три місяці дуже масштабно почав заходити імпорт. З тієї ж Європи, з Білорусі. Ця ніша дуже швидко замінюється європейською”, — коментує власник тваринної ферми Володимир Хвостов.

Підприємство Хвостова нараховує 1,5 тис. корів, які виробляють щодня 40 тонн молока. До 2016 року держава відшкодовувала ПДВ, у 2018 році — давала дотації, а у 2020 році жодного привілею для національних молочників немає.

Поряд з цим, європейці про своїх фермерів дбають. До прикладу, фермер у Парижі отримує 580 євро на корову на рік. Це — 15,5 тис. грн, або у 22 рази більше, аніж фермер в Україні.

Більше того, ЄС підтримує виробників молока шляхом компенсації збитків, зумовлених падінням ринкової ціни. Якщо собівартість молока становить 50 євроцентів, а ціна на ринку — 35 євроцентів, то різницю у 15 євроцентів фермеру виплачує держава.

Українцям про таку допомогу можна тільки мріяти, каже експерт асоціації виробників молока Олена Жупінас.


Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: