НОВИНИ

В Держгеонадрах пояснили, хто і як контролюватиме родовища копалин

26.02.2020 10:02
1445862525_5412

Держгеонадра розробляє глобальне бачення національної інфраструктури геологічних даних — National Data Repository. Про це, а також про інші новації в роботі установи, відкриті аукціони з продажу родовищ та інше, під час пресбрифінгу в приміщенні «Укрінформу» розповів голова Держгеонадр Роман Опімах.

“Наразі розробляється «Електронний кабінет надрокористувача». Плануємо запустити його у два етапи: у квітні можна буде отримувати спецдозволи, продовжувати строк дії, переоформляти, вносити зміни, реєструвати. Також зробимо інтеграцію із публічною кадастровою картою. З червня надрокористувачі зможуть подавати звіти онлайн, відслідковувати статус документів і номінувати ділянки на аукціон”, — розповів Роман Опімах.

Уряд оновив низку постанов, що регулюють взаємовідносини з надрокористувачами. Цим спростили доступ до первинної та вторинної геологічної інформації, ознайомлення з якою стає безкоштовним у місцях її зберігання. У відкритому онлайн-доступі розмістять протоколи Державної комісії по запасах корисних копалин. Кошти від продажу державної геологічної інформації використовуватимуть для її оцифрування та підготовки нових відкритих аукціонів чи конкурсів.

Один із важливих напрямів діяльності Держгеонадр — відкриття доступу до геологічної інформації шляхом створення інтерактивних data-room. Вперше за час проведення конкурсів на укладання угод про розподіл вуглеводневої продукції Держгеонадра створила аналогову та віртуальну data-room геологічної інформації по трьох нафтогазових ділянках. Потенційні інвестори мали можливість вивчати геологічні звіти щодо цих ділянок онлайн.

Тепер же Держгеонадра розробляє бачення національної інфраструктури геологічних даних — National Data Repository.

“Він включає інформаційну систему збереження й управління даними та мережу сховищ кам’яного матеріалу і зразків. У рамках підписаного Меморандуму про взаєморозуміння зі всесвітньовідомою сервісною компанією Schlumberger ми провели семінар для співробітників Держгеонадр і підприємств, що знаходяться у сфері управління, для ознайомлення з кращими світовими практиками у цій галузі”, — пояснив Роман Опімах.

Він додав, що вже розроблені проєкти положень про каталог відомостей геологічної інформації та про сховища геологічних даних. Прийняття цих документів стане першим кроком до створення національної інфраструктури геологічних даних.

Спецдозвіл на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку родовищ із подальшим видобуванням, на нові ділянки можна отримати лише під час електронних торгів. Ще до виставлення ділянки на аукціон буде можливість резервування землі. До початку профільних робіт потрібно пройти протягом одного року процедуру оцінки впливу на довкілля, — пояснив голова Держгеонадр Роман Опімах.

Крім того, скасоване погодження облрадами надання родовищ корисних копалин загальнодержавного значення. Родовища місцевого ж значення залишаються у віданні сільських, селищних, міських і районних рад та об’єднаних територіальних громад.

“У грудні ми презентували Інвестиційний атлас надрокористувача, де розміщено вже понад 100 готових об’єктів для інвестування. Зокрема, 23 перспективні нафтогазові ділянки, а це понад 3,5 тис. квадратних кілометрів. Дев’ять із них вже ініційовані на аукціони, які ми оголосимо в березні”, — розповів голова Держгеонадр Роман Опімах.

Потенційний покупець, обравши об’єкт серед запропонованих в Атласі, може ініціювати проведення аукціону. Водночас, якщо бажаної ділянки в переліку немає, її можна номінувати на електронні торги. Графік, правила, а також зразки заяв щодо ініціювання та номінування розміщено на сайті Держгеонадр.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: