НОВИНИ

В Україні фермер створив прибутковий бізнес на пелетах із відходів овочів

26.02.2020 07:32
xmat_21916.jpg.pagespeed.ic.hpQLS8n3Hl

В Одеській області в селі Котловина керівник кооперативу «Гагауз Ери» Михайло Цонков займається виробництвом пелет з відходів моркви, петрушки, буряка і соняшнику. Кооператив є одним з найбільших виробників насіння овочів і зелені в Україні. Про це повідомляє Бессарабія.UA.

Відходи сільгоспкультур, які залишаються після збору насіння, слугують для виробництва біопалива. Особливість виробництва агропелет полягає в тому, що воно не буває самостійним, а, як правило, прив’язане до іншого виду бізнесу.

«Ми виробляємо насіння вже багато років і довгий час відходи у вигляді гички або віддавали на корм вівцям, або спалювали. Я три роки думав про те, яке ще застосування можна знайти цьому, здавалося б, непотрібного матеріалу. Їздив по Україні, шукав відповідь на своє питання і за кордоном – у Білорусі та Китаї. І ось, нарешті, знайшов підходящий гранулятор у Жмеринці. Вартість його оптимальна (130 тис. грн.), і до того ж, до нього можна легко придбати запчастини. Правда, гранулятор я вдосконалив: приставив до нього похилий транспортер, який необхідний для того, щоб запечені пелети встигали охолоджуватися до моменту потрапляння в тару», – розповідає фермер.

Основну частину пелет продають жителям Улоговини, а також сіл Плавні і Новосільське. Його вартість складає 1500 грн за тонну. На опалення великого будинку, гаража та майстерні загальною площею в 200 кв. метрів йде приблизно 700 кг гранул на місяць. При цьому в житлових приміщеннях температура тримається на рівні 27-28 ⁰С. Залишки горіння, багаті калієм, можна застосовувати як добрива.

Цонков зауважує, що виробництво агропеллет – процес вигідний з різних сторін: по-перше, це робочі місця на зимовий період. Восени після збирання врожаю зібрані відходи подрібнюються і складуються в ангарі. А з настанням зимових холодів починається процес запікання рослинних гранул, які завдяки низьким температурам повітря остигають без додаткового охолодження. У кооперативі «Гагауз Ери» виробництвом пелет займаються три людини.

Важливо, що населення в опалювальний сезон стало менше вирубувати дерев у лісосмугах. Селяни призвичаїлися купувати біопаливо в невеликих обсягах (по кілька мішків) в міру необхідності.

Підприємець також планує зайнятися вирощуванням лаванди. З її відходів також можна виробляти паливні гранули.

«Коли горять пелети, на вулиці по запаху завжди можна визначити, з чого вони виготовлені. А паливо з лаванди буде дуже ароматним. Німці готові купувати цю продукцію по 200 доларів за тонну», – зазначає фермер.

Також, гранулятори мають ще одне застосування: з його допомогою він виготовляє кормові пелети для нутрій і кроликів. До складу гранул входять люцерна, стебла і зерно кукурудзи, ячмінь і пшениця. Тварини із задоволенням поїдають їх.


Перегляди: 12
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: