НОВИНИ

Оприлюднено детальну схему постачання в Україну контрабандного сиру

26.02.2020 08:32
original

Журналісти «Діла» дослідили, як контрабандний сир потрапляє в Україну, які умови його зберігання та точки реалізації. Як не потрапити «на гачок» до ділків, що замість елітної продукції продають зіпсований товар, пише dilo.

Свій контрабандний шлях до України дорогий сир починає на заводі в Німеччині. З конвеєра підприємства «Kaeserei Champignon Hofmeister GmbH & Co KG» виходять тонни елітної сирної продукції, як brie, dorblue тощо. Саме тут закуповують товар офіційні компанії-імпортери, які реалізовують продукцію у своїх країнах, пишуть журналісти-розслідувачі видання.

На продукцію для ринку кожної окремої країни – тут свої наліпки. Тільки от контрабандисти, які, окрім офіційних імпортерів, возять продукцію до України – замовляють сир буцімто для британців. На фото позначка GB означає, що товар везуть у Great Brittan (Велика Британія).

Насправді ж, вантажівки їдуть зовсім не у туманний Альбіон, а до Польщі, на склади неподалік міста Томашув.

На території цих складів дорогий сир перевантажують з фур у буси, таким чином партії подрібнюють. І вже без відповідних умов зберігання – везуть з Томашува у село Медика, що вблизу польсько-українського кордону (з Українського боку – Шегині).

Там до бусів з сиром підходять так звані «човники» або «мурахи». Здебільшого це українці, що мешкають неподалік пунктів пропуску. Вони, за певний гонорар, переносять через пішохідний перехід між Польщею та Україною різного роду товари, не розмитнюючи їх. Що стосується сиру – кожна людина легально може принести лише 2 кілограми такого продукту через кордон. Митники – просто закривають очі на таке переміщення товарів, пише видання.

“Слід віддати належне керівництву Галицької митниці, яке ми попередньо проінформували про наміри свого експерименту, зазначивши приблизний час та місце незаконного переміщення товару нашим інсайдером”, – повідомляють журналісти джерела.

«Галицька митниця з моменту створення вже провела ряд заходів щодо боротьби з незаконним переміщенням товарів через кордон, так з 8 грудня 2019 року по 24 литого 2020 року митницею виявлено незаконно переміщуваних на суму в понад 50 млн грн. Ведеться активна боротьба з переміщенням «норми» бусиками, які щоденно намагаються провезти через кордон товари, призначені для подальшої реалізації, видаючи їх як такі, які призначені для особистих потреб. Також ми свідомі наявної проблеми з пішим переходом, через який щоденно проходить дуже багато людей, кожен другий з яких намагається щось занести в Україну, оминувши оподаткування. Чинне законодавство дозволяє громадянам завозити в Україну товар для особистих потреб без сплати податків. Проте люди цим зловживають та перетворили це в бізнес. Так, на переході можна зустріти все, від продуктів харчування, до деталей автомобіля та дисків і шин R20. Звичайно, що це потрібно контролювати та протидіяти такому псевдобізнесу. Так, зараз між митницею та ДПС проводиться ряд заходів, які, на нашу думку, повинні зменшити обсяг переміщуваних товарів під «норму», так як в людей, які цим займаються, будуть виникати серйозні проблеми з відповідями на питання: де ви взяли гроші на ці покупки і чи сплатили податки», – зазначив у коментарі журналістам в.о. начальника Галицької митниці Володимир Цабак.

Після перетину кордону, товар потрапляє на місце для здачі товару. На перший погляд – звичайне подвір’я із доволі пристойним будинком. А от позаду – цілий стаціонарний склад, до стелі заповнений дороговартісним сиром.

Тут – жодних умов для зберігання молочної продукції, лише ікона на стіні та ваги. Чоловік, який «прийняв» у журналістів товар та заплатив 70 гривень за «роботу» – навіть не підозрював, що вони підклали GPS-трекер в один з ящиків на його складі, аби будь-якої митні могли визначити точне місце перебування товару.

Вже за два дні, завдяки даним із GPS-трекера, журналісти встановили, що коробка із контрабандним сиром опинилась у Львові, спершу – на території складів на вулиці Шевченка – згодом, на території відомого ринку.

“Довго шукати нелегальний продукт не довелось. Спершу ми придбали одну головку такого ж сиру, на 2 кг 450 грамів, за 566 гривень, і встановили, що згідно з маркуванням – це абсолютно легальний продукт, офіційно ввезений та розмитнений. А вже в сусідньому магазині купуємо таку ж головку сиру за 700 гривень, от тільки – контрабандного. З тієї ж партії, що наш інформатор переніс через кордон. Парадокс, контрабандний сир виявився на 134 гривні дорожчим, аніж той, що ввезений легально. Пояснити цю аномалію – поки самі не можемо”, – підсумовують журналісти видання.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: