До сьогоднішнього дня аналіз харчового продукту на наявність сальмонели займав, як мінімум, кілька днів. Наразі команда з Інституту клітинної терапії та імунології ім. Фраунгофера разом із німецькою лабораторією мікробіології та аналізування харчових продуктів Selektis LLC в рамках проекту ProFIT, який реалізується з 2018 по 2020 рік, розробляє тест для виявлення сальмонели менш ніж за вісім годин, пише FoodSafetyNews.
Читай нас також у Viber та Telegram.
Сальмонели – найбільш поширений і найбільш небезпечний збудник гострих шлунково-кишкових інфекцій. У більшості випадків, бактерії потрапляють в організм людини з зараженими продуктами харчування, тому цілком природно, що перевірка, скажімо, м’яса або яєць на наявність цих патогенних мікроорганізмів відноситься до найважливіших завдань відповідних санітарних служб.
Проблема лише в тому, що такі тести займають багато часу – спочатку на основі взятих проб виготовляють розчин належної концентрації, потім бактерії висівають на живильне середовище, а через добу або навіть двоє досвідчені лаборанти візуально перевіряють кожну чашку Петрі з бактеріальною культурою.
Таким чином, між вилученням проби і отриманням результату аналізу може пройти цілий тиждень. Тепер німецькі фахівці запропонували нову методику, покликану істотно прискорити цей процес.
Основною технологією системи виявлення є ДНК-ампліфікація. Експертам вдалося скоротити процес збагачення з 18 годин до 4-6 годин.
За словами фахівців, за допомогою інноваційного оптимізованого методу збагачення стало можливим збільшити концентрацію бактерій до такої міри, що їх можна виявити за допомогою молекулярно-біологічних методів всього за кілька годин.
Для цього ДНК сальмонел посилюється, в подальшому витягуючи ДНК сальмонел і ампліфіціруючи їх молекулярно-біологічними засобами до такої міри, що їх можна виявити через 30 хвилин. Для швидкого тесту розробляються молекули, які специфічно виявляють ДНК сальмонел.