НОВИНИ

Курячий бізнес на Київщині: хто займається прибутковою агрогалуззю

15.02.2020 18:39
picture2_es-bolee-chem-vdv_356203_p0

Вирощування птиць для виробництва курячих яєць є вигідною справою із високим рівнем рентабельності. Детальну інформацію про птахофабрики Київської області та їхніх власників читайте в матеріалі інформаційного порталу “Моя Київщина”.

Розпочнемо огляд найбільших виробників курячого яйця в столичному регіоні із ТОВ “Ясенсвіт”, що є частиною агропромислової групи компаній “Овостар Юніон”. Підприємство входить у трійку лідерів-виробників курячого яйця на ринку України, а також у топ-5 відповідного рейтингу в Європі.

ТОВ “Ясенсвіт” було засноване в 2000 році як ВАТ “Крушинський птахівничий комплекс”, із 2003 року існувало як ТОВ “Золоте курча”. У 2010 році відбулися певні зміни: “Золоте курча” перейменовано на “Ясенсвіт”, а керівна компанія “Бориспіль Агро Трейд” – на “Овостар Юніон”.

Варто зазначити, що ТОВ «Ясенсвіт» придбало одну з найбільших птахофабрик “Україна”, що розташована в селі Крупинка Васильківського району. Керівником цього ПрАТ є Юрій Гусар. До цього він обіймав посади директора Фiлiї “Ставищанське” ЗАТ “Малинове”, а також був очільником департаменту виробнича площадка у смт Ставище та м Васильків ТОВ “Ясенсвіт”.

Керівником ТОВ “Ясенсвіт” є Віталій Ворон, а кінцевими бенефіціарами – Борис Бєліков та Віталій Вересенко. У кризовий для багатьох бізнесменів 2008 рік відбулося успішне злиття двох підприємств-конкурентів: компанія Вересенка “Малинове” об’єдналася із “Бориспіль Агро Трейд” Бєлікова. Так з’явилося нове підприємство “Овостар Юніон”, рівноправними акціонерами якого стали колишні конкуренти. Відтак, курячі яйця випускаються під ТМ “Ясенсвіт”, а сухі і рідкі яєчні продукти – під ТМ “Овостар”.

Наразі в межах Київської області виробничі потужності підприємства зосереджені в п’яти точках: селах Крушинка та Мала Солтанівка Васильківського району, у місті Кагарлик, а також у смт Рокитне та Ставище. Зауважимо, що ексголова Ставищенської РДА Володимир Репета наголошував на такому стимулі до централізації як податки від місцевої птахофабрики ТОВ “Ясенсвіт”, адже наразі підприємство сплачує їх у Київ.

Не можна не згадати про масштабні пожежі, що двічі спалахували на птахофабриці “Ясенсвіт” у селі Крушинка Васильківського району. Перша виникла 4 червня 2019 року в окремому одноповерховому цеху з птицею. Вогонь охопив 15 тис кв м підприємства. На той час очевидці повідомляли про те, що дим від пожежі було видно за десятки кілометрів. Відтак, пожежа зруйнувала окремий пташник. На щастя, обійшлося без жертв і постраждалих, а виробнича інфраструктура вціліла. Після ліквідації пожежі в пташнику підприємство продовжило працювати в нормальному режимі. Ймовірною причиною загоряння називали коротке замикання.

За оцінками фахівців інвесткомпанії “Concorde Capital”, що базуються на фотографіях Держслужби з надзвичайних ситуацій, місткість пошкодженого курника – 0,2 млн голів, що становить 2,5% від загального поголів’я птиці групи.

Проте вже 7 серпня 2019 року птахофабрика “Ясенсвіт” у Васильківському районі знову загорілася. Цього разу горів ангар на площі близько 2 500 кв м.

Щоправда, за чутками, подібні пожежі могли бути невипадковими: компанії часто ховають певні “хвости” подібним чином. До речі, як розповідають працівники цієї компанії, одним з методів утилізації відходів з фабрик є несанкціонованне закопування залишків кур прямо під парканом. Виникають питання і до оптимізації податків даного холдингу. 

Нині одним із найбільших виробників курячого м’яса в Європі є холдингова компанія заснована в 1998 році ТОВ Комплекс Агромарс. Підприємство охоплює всі етапи виробництва курятини: від вирощування зернових культур, зберігання комбікормів, виробництва племінної і бройлерної продукції до переробки м’яса та реалізації його через власну франчайзингову мережу.

Продукція компанії відома під торговою маркою “Гаврилівські курчата”. Головні виробничі потужності підприємства розташовані в селі Гаврилівка Вишгородського району. Компанія входить у двадцятку найбільших платників податків серед представників агросектору всієї України.

Власник компанії “Агромарс” Євген Сігал досі відходить від серйозного скандалу, пов’язаного із діяльністю його підприємства. Улітку 2018 року бізнесмена та його дружину було затримано через нанесення екологічних збитків державі на суму понад 250 млн грн. За словами фігурантів справи, через відключення світла на птахофермі загинуло близько 75 тис бройлерів, які власними силами ліквідувати не вдалося.

Трупи птахів були вивезені на територію урочища Каланча у Вишгородському районі, де їх залишили під відкритим небом. Отримали покарання за організацію могильника директор Олексій Марченко та голова структурного підрозділу Іван Зозуля. Їх засудили до 1 року позбавлення волі умовно, а подружжя Сігалів понесло фінансові втрати.

Компанія “Агромарс” на ринку курятини є прямим конкурентом “Миронівського хлібопродукту” (МХП) Юрія Косюка. За декілька тижнів до арешту Сігалів народні депутати з орбіти експрезидента (Андрій Шинькович, Роман Мацола та Олександр Герега) ініціювали перевірку комплексу. Косюк і Порошенко є бізнес-партнерами, тому цілком можливо, що проблеми у підприємців могли бути наслідком війни за ринок.

Власне МХП має у Бориспільському районі виробничі потужності у вигляді СТОВ “Старинська птахофабрика”, яка займається вирощуванням племінного поголів’я курей із метою отримання інкубаційних яєць. Це одне з підприємств столичного регіону, що вносять найбільше коштів до бюджету Київської області. Воно було засноване у травні 2000 року, а вже в 2002 – увійшло до групи компаній ПрАТ “Миронівський хлібопродукт” (власник агрохолдингу – олігарх і за сумісництвом “король курятини” Юрій Косюк), у складі якої перебуває й нині.

Підприємство налічує у своєму арсеналі більше 250 пташників із загальною кількістю близько 22 500 півнів та 310 тис курей. При цьому продуктивність із однієї курки в середньому становить 164 яйця. Птахофабрика постійно перебуває під пильним наглядом іноземних інвесторів, що контролюють дотримання всіх європейських вимог виробництва. 

Також СТОВ “Старинська птахофабрика” активно займається соціальним забезпеченням працівників і навіть впроваджує програми надання матеріальної допомоги (“Лелека”). Соціальні угоди з громадами для забезпечення сталого розвитку сіл присутності “Старинської птахофабрики” перевищують 1 млн грн. У 2019 році підприємство вручало своїм співробітникам та їх родинам ключі від квартир – компанія побудувала сучасний тридцятиквартирний будинок.

У смт Макарів у 2005 році була заснована ТОВ “Макарівська птахофабрика”, що спеціалізувалася на вирощуванні птиці та оптовій торгівлі яйцями. Проте через нестерпний сморід від її діяльності в 2012 році місцеві жителі блокували роботу птахофабрики, а згодом підприємство припинило свою діяльність. Причиною цього була невідповідність санітарно-захисної зони (відстань від найближчого будинку до такого підприємства має становити не менше 1 км, а натомість була близько 10 м). Про необхідність перепрофілювання підприємства на безпечні технології або винесення за межі санітарно-захисної зони неодноразово говорив ексочільник Макарівської селищної ради Геннадій Здольник.

У червні 2018 року “смердюча” “Макарівська птахофабрика”, яка, до слова, належить приватній науково-виробничій компанії “Інтербізнес”, відновила свою роботу. У грудні того ж року відбулося публічне обговорення наміру підприємства отримати дозвіл на викиди забруднювальних речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел. У результаті дискусії “Макарівська птахофабрика” бажаного не отримала. Фактичним власником цього підприємства називала олігарха-магната Олега Бахматюка, відносно якого недавно відкрили кримінальні провадження, оскільки він винний державі близько 8 мільярдів гривень.

Засноване в 2000 році ПрАТ “Агрофірма Березанська птахофабрика”, що є одним із найбільших виробників товарного курячого яйця в Україні, діє в Баришівському районі. Директор підприємства – обраний у 2017 терміном на три роки Андрій Пилюйко. До цього призначення він обіймав посади заступника директора ПрАТ “Агрофiрма “Авiс”, заступника директора з виробничих питань та охорони працi ПрАТ “Агрофiрма Березанська птахофабрика”.

Наразі у птахофабриці повністю проведено переоснащення пташників, з’явилося нове обладнання німецької фірми “Big Dutchman”, установлено машину для сортування яєць голландської фірми “Moba”. Тож фірма активно працює над удосконаленням якості продукції. Крім цього, “Агрофірма Березанська птахофабрика” налагодила виробництво органічного курячого м’яса та яєць, що відповідає європейським вимогам щодо безкліткового утримання птиці. Підприємство вже має сертифікат органічного виробника від компанії “Органік стандарт”.

У Васильківському районі ПрАТ “Птахофабрика “Васильківська” було засновано ще в 1996 році. Із 2014 року чинним керівником підприємства є Анатолій Прима. Варто зазначити, що бенефеціаром птахофабрики є фігурант двох кримінальних проваджень Володимир Литвин.

Так, згідно з даними МВС, його підозрюють у спробі підкупу посадових осіб Генпрокуратури, а також перевищенні влади та службових повноважень, зокрема в незаконному продажі за заниженою в більше ніж 50 раз вартості акцій, а також майна ПрАТ “Васильківська птахофабрика” компаніям, які належать або контролюються самим Литвином.

Раніше власником 54,18% акцій ПрАТ “Васильківська птахофабрика” був київський “Експериментальний механічний завод”. Збитки від дій Володимира Литвина оцінюють у 35 млн грн. Із жовтня 2017 року Литвин оголошений у всеукраїнський кримінальний розшук.

Крім розведення свійської птиці з метою отримання м’яса, підприємство займається виробництвом готових кормів для тварин, що утримуються на фермах. Птахофабрика виготовляє сухі (яєчний порошок, білок, жовток) та рідкі яєчні продукти (яєчний меланж рідкий пастеризований, що фасується по 20 кг, а також яєчний жовток пастеризований).

У Васильківському районі також зосереджені виробничі потужності ТОВ “Промтрейдсервіс” “Квітнева Птахофабрика”. Директором підприємства, що, до слова, було зареєстроване в 2014 році, є Олександр Холод.

“Квітнева птахофабрика” для профілактики бактеріальних захворювань серед птиці раз на тиждень здійснює аерозольну дезінфекцію приміщення парами однохлористого йоду або іншими дезінфекційними засобами.

Також для підтримання рівня біобезпеки територія птахофабрики огороджена парканом. В’їзди та виїзди обладнані ямами з дезінфекційним розчином, доступ стороннього транспорту обмежено. Перед пташниками встановлено спеціальні піддони з дезінфекційним розчином, який регулярно оновлюється.

Засноване в 2000 році ПрАТ “Білоцерківське Птахопідприємство” діє в селі Мала Вільшанка Білоцерківського району. Його очолює Юрій Матусевич. Продукцією, яку випускає “Білоцерківське птахопідприємство”, є м’ясо та яйця птиці. Крім такого виду діяльності, підприємство також займається оптовою торгівлею живими тваринами, м’ясом і м’ясними продуктами, а також молочними продуктами, яйцями, харчовими оліями та жирами.

У Київській області є чимало підприємств, що спеціалізуються на птахівництві, але не на курятині. Відтак, варто виокремити власників перепілкового бізнесу в столичному регіоні. Це Олександр Давидов, Олександр Павлик та Вікторія Кривищенко, що є директорами ТОВ “Агрокомплекс Фенікс”ФГ “ПОВІТ-АГРО” та ПП “Концерн-СВК” відповідно. Також в області  діє АТ “Інделіка” (керівник – Валерій Понько) та ТОВ “Сільськогосподарське підприємство “Володар” (керівник – Микола Макарівський), які займаються виробництвом м’яса індички.


Перегляди: 111
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: