НОВИНИ

Тварини на зоофермах ув’язнені у тісних клітках – зоозахисники

13.02.2020 13:35
представники Відкритих кліток

Нещодавно у Комітеті з питань екологічної політики та природокористування ВР, відбувся «Круглий стіл», присвячений вдосконаленню правового регулювання виробництва хутра в Україні, на якому виробники хутра та зоозахисники обговорювали проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання хутрового виробництва в Україні» № 2360 та альтернативний ЗП-2360-1. Про це пише Agronews, з посиланням на ГО «Відкриті клітки Україна».

Серед зоозахисників були також присутні представниці ГО «Відкриті Клітки Україна». Бажання провести подібний захід голова Екокомітету ВР О. Бондаренко пояснив необхідністю заслухати обидві сторони: і зоозахисників, і виробників.

Представники тваринництва, як аргумент, наводили дані про 1500 робочих місць, 30 млн гривень податків на рік (менше ніж 0,003% Держбюджету), належність п’ятьом підприємствам долі ринку у 95 %, заперечували обробку хутра формальдегідами та наголошували на сертифікації українських виробництв стандартом добробуту тварин Велфеа (WelFur), можливість нарощування галузі з 1% до 10 % долі світового ринку.

На заході зоозахисники продемонстрували клітку 30*70 см, де за стандартом WelFur, утримуються 2 особини норок – напівводних тварин з перетинками на лапах, які в таких умовах не здатні виконувати більшість природних інстинктів – пошуку їжі, бігу, плавання, лазіння.

Через страх перед людьми дикі тварини, що за роки експлуатації так і не піддалися одомашненню, на фермах демонструють велику кількість пов’язаних зі стресом симптомів і серйозних проблем зі здоров’ям. Проблеми добробуту тварин, на які вказують численні інспекції та наукові дослідження, притаманні звірівництву.

Проте зоозахисники погодились, що Україна може збільшити долю світового ринку, оскільки суспільство турбує добробут тварин. Багато держав-членів ЄС вже прийняли законодавство, яке забороняє або обмежує хутрове тваринництво, навіть країни-учасниці, що розглядались, як лідери ринку, наприклад, Норвегія у 2018 році.

Довідка. WelFur (з англ. “добробут”) – проєкт, ініційований і фінансований хутряною промисловістю, претендує на забезпечення високого рівня утримання тварин на хутрових фермах. Проте, протоколи WelFur не стосуються малих розмірів клітки, а також нелюдських методів поводження та вбивства.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: