НОВИНИ

Виноградарі поскаржилися на катастрофічне згортання промислових насаджень

07.02.2020 14:02
v2GxTpmDgft4FEU53YsUE8HuZ1861zQRdD1tSeHa

Вітчизняні виноградарі і винороби скаржаться на скорочення площ під виноградниками в державі. Дуже великих втрат завдала анексія Криму, де залишилося 40 % виноградників. На материку залишилося лише 45 тис. га, чого недостатньо для покриття потреб внутрішнього ринку. Про це пише golos.com.ua.

За інформацією вчених кафедри економіки промисловості Одеської національної академії харчових технологій Наталії Яблонської та Світлани Крупіної, за останні десять років обсяги виробництва вина впали удвічі.

Серед основних причин вони назвали дефіцит виноматеріалів, які доводиться імпортувати, та відсутність державної підтримки галузі.

Науковці нагадали, що виноградарство має тривалий цикл виробництва. Для закладки 1 га виноградної плантації потрібно $10 тис. Для вступу виноградника в стадію плодоношення потрібно 5 років. Ще два роки — на те, щоб із ягід можна було робити ординарне вино. А для виробництва марочного вина, шампанського та коньяків іноді й 50 років. Віддача можлива щонайраніше на восьмий-дев’ятий рік після закладки виноградника.

Окремою проблемою є скорочення виробництва і продажів саджанців винограду. За словами Наталії Яблонської, вітчизняні виноградарі почали більше купувати саджанці в Європі. Проте, на її думку, ці саджанці є низькопродуктивними і не адаптованими до наших теріторіальних особливостей. Якщо в 2014 році українські селекціонери виробляли і реалізовували майже 4,5 млн щеплених саджанців, то в 2019 році ледве 1 млн.

За словами генерального директора Української корпорації з виноградарства і виноробної промисловості «Укрвинпром» Володимира Кучеренка, через всі ці проблеми на світовій карті винних держав Україна й досі залишається темною плямою, натомість потенціал галузі безмежний.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: