ВАЖЛИВО

Вадим Нестеренко: «Лідерство тягне за собою не тільки успіхи, але й необхідність бути мішенню для інформаційних атак»

31.01.2020 09:01
image-30-01-20-04-36

Глава наглядової ради і засновник одного з найбільших в Дніпропетровській області агрохолдингу Riston Holdings Вадим Нестеренко поділився своїми міркуваннями про те, як легко стати жертвою недобросовісної конкуренції, особливо якщо мова йде про соціальну політику агропідприємств. Про це в інтерв’ю для Агро Ньюз розповів Вадим Нестеренко.

– Я не можу назвати соціальні обов’язки нашого агрохолдингу факультативними і необов’язковими. В ідеальному європейському світі ми б займалися тільки господарством, технологіями і прибутком. У світі реальному навколо нас українські села з їхніми численними проблемами і природними катаклізмами, навколо нас люди, які потребують підтримки і захисту. Тому в стратегію розвитку холдингу ми спочатку вписали свою відповідальність перед людьми і природою.

І з повною упевненістю можу говорити про те, що наш холдинг серед агропідприємств регіону в лідерах не тільки за масштабами виробництва, впровадженням нових технологій і фінансово-економічній стійкості, а й за обсягами реалізованих нами соціальних програм для сільського населення. “,- коментує він.

Він розповів, що може наводити десятки прикладів цих програм. Це й будівництво дитячих і спортивних майданчиків. Ось буквально днями такий новенький спорткомплекс тренажерів відкрили в с. Миколаївка Новомосковського району. Це також організація продуктових ярмарків за цінами виробників, матеріальна допомога ветеранам війни та праці, організація культурних заходів і спортивних змагань. Всі ці програми реалізуються або безпосередньо через агропідприємства холдингу, або через благодійний фонд холдингу.

Глава наглядової ради холдингу згадує народну мудрість про те, що «зробив добро, готуйся виправдовуватися», особливо, якщо аграрії активно включаються в політичні процеси. А в Україні політика, на превеликий жаль, побудована на чорному піарі, наклепі, коли щодо політичного конкурента використовуються будь-які методи дискредитації.

З точки зору основної діяльності підприємств холдингу, розкрутити навколо нього якийсь рукотворний скандал складно, адже Riston Holdings дотримується міжнародних стандартів фінансової звітності, будучи членом Європейської Бізнес Асоціації (EBA).

Крім того, холдинг з 2012 року проходить щорічний аудит міжнародною компанією BDO, яка є п’ятим в світі (після «великої четвірки») визнаним фахівцем в області аудиту та консалтингу. А ось в соціальній політиці холдингу, яка є добровільною і регламентується не стільки спеціальними законами, скільки поривами душі і загостреним почуттям соціальної справедливості, недобросовісні конкуренти завжди можуть щось спробувати знайти для інформаційних атак, але частіше – просто перекрутити або сфальсифікувати.

-Я це добре відчув на власному прикладі. Холдингу два десятка років, з яких особисто я десять років змушений був витратити на обласне і українське депутатство, участь у політичних процесах, щоб донести проблемні питання АПК до законодавців, захистити інтереси українських аграріїв”, – розповідає Вадим Нестеренко. За ці кілька років я перетворився просто в мішень, в яку без докорів сумління і будь-якої відповідальності пускали стріли наклепу всі різновиди політичних конкурентів. Якщо перерахувати, в чому мене звинувачували, пачки паперу не вистачить. Але що дуже важливо, і я роблю на цьому акцент, жодне таке обвинувачення не було підтверджене будь-якими фактами, а тому не ставало приводом для активності правоохоронної системи. Брехня і наклеп в нашому суспільстві поки що відчувають себе цілком комфортно, закони щодо наклепу у нас не діють.”,- розповідає Нестеренко.

В якості одного з яскравих прикладів такої наклепницької атаки на підприємства холдингу Вадим Нестеренко навів історію, пов’язану з водопостачанням села Знаменівка Новомосковського району (колишній колгосп «Україна») Дніпропетровської області. Тут до недавнього часу зберігався такий рудимент колишньої системи, як сільський водопровід, який обслуговувався не комунальним підприємством району або ОТГ, а приватним агропідприємством.

– За радянської влади на колгоспи вішали навантаження з будівництва та обслуговування елементів сільської комунальної інфраструктури, об’єктів соцкультпобуту. Тридцять років ми живемо в нових економічних реаліях, побудованих на ринковій економіці. І колгоспів тих давним-давно немає, вони були ще за Кучми реорганізовані в приватні агропідприємства. Але всі ці роки водопостачанням окремих населених пунктів займаються деякі підприємства холдингу, утримуючи водонапірні башти і десятки кілометрів водогонів. Займаються собі у збиток, вішаючи собі на шию додаткові витрати, які не компенсуються. Ви ж знаєте, що тарифи на комунальні послуги давно не відповідають ринковим реаліям. Найпростіше для нас було б явочним порядком скинути з себе цей водопровід на райводоканал або на ОТГ. Але вони брати його на свій баланс не хочуть, але ж ми свою відповідальність перед людьми усвідомлювали, ми не могли залишити без води.

Тому і тягнули цей віз на собі. Більше того, років десять тому в рамках програми лояльності щодо своїх партнерів-пайовиків, ми вирішили зробити їм подарунок – ввели пільговий тариф для пайовиків, тим самим фактично збільшивши нашу оплату оренди паю. Але пайовиків у Знаменівці у нас не більше, ніж непайовиків, з’явилася заздрість, адже люди люблять рахувати чужі гроші і пільги. Коли я отримав депутатський мандат, одразу злетілося політичне вороння (інакше я цих персонажів назвати і не можу), і мене стали полоскати в продажних ЗМІ, звинувачувати в різних гріхах. Наприклад, що я введенням пільгового тарифу шантажую непайовиків, і взагалі відключаю їм воду.

Правди в цих твердженнях немає ні на гріш. Пайовикам ми надавали і будемо надавати додаткові пільги, це наша політика, і ми від неї не відступимо, скільки б не виверталися у брехні наші противники і конкуренти. А на питання «чи відключали воду», відповім – злісним неплатникам, чиї борги за водопостачання накопичувалися роками, відключали. Так само, як газівники відключають газ своїм неплатникам, як провайдери відключають інтернет тим, хто не платить за послуги. Зрозумійте, ми ж не комунальне підприємство, не місцева влада, щоб мати якісь важелі впливу на неплатників. Ми вимушено надаємо населенню комунальну послугу, від якої давним-давно хочемо відмовитися, але у нас її ніхто в свої руки поки брати не хоче. Місцевій владі легше налаштовувати людей проти нас, водночас самим залишатися осторонь і ні за що не відповідати.

Нам це непрофільне додаткове навантаження вкрай невигідне для економіки підприємства, утримання водопроводу приносить господарству істотні збитки, які ніхто не компенсує. Ми неодноразово зверталися до керівництва ОТГ з проханням взяти на себе і водопровідне господарство, і водопостачання села, але ніякої реакції поки не бачимо.

Тим часом держава законодавчо посилює вимоги до водопостачання та інших комунальних послуг, виконати які агропідприємства не можуть, оскільки не є спеціалізованими структурами комунального господарства. Як тільки це питання остаточної передачі водопроводу в с. Знаменівка та в інших селах області, де працюють наші підприємства, на баланс і обслуговування створених ОТГ буде вирішене, підґрунтя для політичних спекулянтів більше не виявиться. Безумовно, вони знайдуть для себе інші теми. Але ми до такої недобросовісної конкуренції вже волею неволею звикли.

Одягнув на себе шапку лідера, звикай бути мішенню для наклепів і звинувачень. Хоча, звісно, мріється про ті часи, коли наклеп стане кримінальним злочином не тільки де-юре, але і де-факто, – резюмував засновник агрохолдингу Riston Holdings Вадим Нестеренко.

Для довідки:

RistoneHoldings (Дніпропетровська область) є сільськогосподарський вертикально інтегрований холдинг, до складу якого входять: мелькомбинат, п’яти  хлібозаводів, три елеватора, сільгосппідприємства групи використовують для сільгоспвиробництва близько 75  тис га земельних угідь в Дніпропетровській і Харківській областях.

До складу групи входять такі підприємства як: ТОВ «Дніпромлин», ТОВ «Хлібзавод №10», ТОВ «Орільський об’єднаний елеватор», ТОВ «Агрофірма Орільська», ТОВ «Агроальянс», ДП «Агрофірма Вікторія», ТОВ «Агрофірма ім.Горького », СТОВ « Злагода » та ін.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: