Колишній інженер та рок-музикант виробляють унікальну амарантову олію | AgroNews
        
        
        
        
        
        
              
              
        

        
        
        
        
      
        
              

        
        
    
    
        
        

Колишній інженер та рок-музикант виробляють унікальну амарантову олію

naturalnoe-amarantovoe-maslo.jpg

Унікальна лінія по виробництву масел холодного віджиму з малоолійних культур з’явилася в Миколаєві в 2016 році завдяки братам Сергію та Андрію Шведовим. Колишній інженер і рок-музикант тепер відомі як виробники корисної і рідкісною для України продукції з амаранту.

Запустити бізнес було складно, стверджують брати. Починалося все з експерименту, вивчення культури та побудови креслень для обладнання. Два роки пішло тільки на пошук інвестора.

Шведовим говорили, що добути олію при 40°C неможливо, але Сергій сконструював таке обладнання. Свою лінію вони назвали «лінією відбору зародків амаранту», і з 2016 року брати виробляють унікальний продукт, якого не може виробляти ніхто – олію амаранту холодного віджиму.

Олія, вироблена за допомогою інших технологій, за словами Шведових, не шкодить здоров’ю, але й користі також не несе, а от холодний віджим дозволяє зберігати корисні речовини в процесі переробки сировини.

Сировину для своєї продукції Шведови закуповують у українських виробників. Вивчивши жирнокислотний склад, сквален і інші показники, брати прийшли до висновку, що найкращу сировину виробляють вітчизняні аграрії. Тому вони познайомилися з членами Асоціації виробників амаранту, і в цьому році уклали форвардні контракти на покупку їх урожаю.

Виробництво у Шведових безвідходне. На своїй лінії вони виробляють не тільки олію, а й борошно, пластівці, крупу.

Якщо пропускати зерно через лінію відбору зародків амаранту, то виходить 50% пластівців, 20% борошна і 30% зародків. Зародки відправляються в прес і виходить 4% олії з тонни амаранту і кормова макуха.

За другою технологією виходить 50% шліфованої крупи, 20% борошна і 30% зародка. Технологія не доведена до ідеалу і дає тільки 1,5% олії. Зате, за словами Андрія Шведова, використовуючи цю технологію, вони можуть виробляти унікальну в Європі амарантового крупу.

На сьогоднішній день потужності виробництва становлять 100 тонн на місяць, але вже до кінця року їх планують наростити до 250 тонн, адже процес модернізації обладнання не припиняється.

На підприємстві впроваджена система безпеки продуктів HACCP і отриманий сертифікат «Органік Стандарт». Продукцію Shvedov реалізують в аптеках Миколаєва, магазинах «Еко-Лавка» і Vegan в Одесі, Харкові та Києві. Також невеликі партії відправляють закордон.

Сьогодні Шведови почали співпрацю з чеською компанією-дистриб’ютором, яка торгує на ринках В’єтнаму, Катару та Нігерії і чекають на замовлення від Китаю. Адже, за підрахунками Андрія, за півроку поставок в цю країну можна окупити бізнес.

Також брати налагодили співпрацю з пекарнями та виробниками макаронів. А в майбутньому хочуть відкрити власну мережу пекарень, що буде спеціалізуватися на випічці виробів з амарантового борошна.

За матеріалами: "Бізнес. Цензор"

Додати коментар
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.