АГРО-БЛОГ

Україна стане світовою фабрикою продовольства завдяки найнижчій собівартості, – Бабенко

08.09.2020 15:32
117634177_4297104693665175_1922357194272273241_o (1)

Питання сировинної безпеки в 2021 році не обійде жодне вітчизняне м’ясопереробне підприємство. Впродовж останніх років поголів’я свиней зменшується, встановлює щороку новий антирекорд, штучно створені дефіцит сировини і високі ціни на неї. Підприємства Асоціації «М’ясної галузі» не могли стояти в стороні. Асоціація створює умови, щоб усі заробили в рази більше. Така можливість з’являється з реалізацією програми розвитку м’ясної галузі «Нове свинарство 2025». Детально про розвиток галузі свинарства в Україні в агро-блозі AgroNews.UA розповів генеральний директор Центру підвищення ефективності в тваринництві, виконавчий директор Асоціації “М’ясної галузі” Микола Бабенко.

Мова – про формування сприятливого інвестиційного клімату у свинарстві, розвиток діючих свинокомплексів і створення нових, а м’ясопереробні підприємства мають можливість самі подбати за власну сировину через вертикальну інтеграцію або кооперацію.

“Практика вертикальної інтеграції є новою для України. Поки успішних прикладів мало, але вони вже є, і це добре. Є, на кого орієнтуватися і в Україні, чий успішний досвід використовувати”, – розповів виконавчий директор Асоціації «М’ясної галузі» Микола Бабенко під час конференції Meat Forum, яка пройшла у Києві нещодавно.

Найбільші бізнеси за поголів’ям свиней у світі і вже в Україні одночасно займаються і вирощуванням, і переробкою. Про свої плани долучитися до лідерів із власним вирощуванням і забоєм – АПК-Інвест та Глобино – заявила і Нива Переяславщини.

Зменшення пропозиції живих свиней від третього за поголів’ям свиней виробника  стане відчутним для м’ясокомбінатів, бо дефіцит сировини стане ще більшим, тому розвиток свинарства – на часі.

До переваг кооперації можна віднести уніфіковану систему планування, обліку, годівлі, лікування, закупівель і продажу, тощо.

Основне завдання кооперативу – створити стандарти для всіх учасників, дотримання яких дозволятиме мати найнижчу собівартість при високій якості. Через кооператив ми формуємо єдині правила, що будуть вигідні і для тих, хто вирощує свиней, і для тих, хто переробляє.

Серед вертикальних є і два бізнеси учасників Асоціації «М’ясної галузі»: Тернопільський та Миргородський м’ясокомбінати.

Світовий попит на свинину зростає. Китай за 6 місяців 2020 року імпортував 2,7 млн т свинини, майже стільки, як за весь 2019 рік.

Насправді нинішня ситуація є зручною для бізнесу з вирощування свиней, вартість свинокомплексів знизилася, конкуренція серед свинарів зменшилась, а ціна на свиней є однією із найвищих у світі. Якщо прибрати перевитрати, привести собівартість вирощування до норми, то внутрішнє споживання свинини можна, щонайменше, подвоїти.

Інвесторам і бізнесу не варто боятися свинарства та поширених розповідей про “непереборні труднощі цього бізнесу”. Так, об’єктивно є перевитрати та собівартість понад 40 грн за 1 кг живої маси, є багато чинників, які не дають зменшити її до нормативних 25 грн/кг.

Тому ми і започаткували програму “Нове свинарство 2025”, щоби створити в Україні умови для найнижчої собівартості у свинарстві в світі, прибрати всі перепони до неї.

Нагадаємо, Асоціація «М’ясної галузі» оголосила про амбітний інвестиційний проект із відродження свинарства в Україні та ініціювала 5-річну програму підтримки розвитку свинарства в Україні «Нове свинарство 2025». Вона має на меті стимулювати вирощування свиней для потреб м’ясної галузі України до 20 млн голів одночасного утримання та більше.

Китай став світовою фабрикою непродовольчих товарів завдяки найнижчій собівартості їх виготовлення. Україна стане світовою фабрикою продовольства завдяки найнижчій собівартості. Ми підтримаємо кожен бізнес, який готовий працювати в цьому напрямку.


Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: