Відгодівля та переробка ВРХ: Як заробити у найбільшій вільній ніші українського агробізнесу? Компанія UKRAVIT постійно рухається вперед, створюючи нові інноваційні продукти Контроль шкідників за європейськими стандартами: Pest-control  Виробник насіння майбутнього збільшує інвестиції в Україну уже сьогодні  Страхування має бути необхідною умовою при розвитку бізнесу кожного садівника  Олександр Марюхніч: “Якщо прагнеш змін – почни з себе”   Ринок зерна України: від експорту сировини до готової продукції     Як захистити врожай ріпаку озимого? Поради спеціаліста   VELES AGRO – український бренд європейської якості підкорює «Битву Агротитанів»     VELES AGRO ТЕХНІКА, ЩО ЛАМАЄ СТЕРЕОТИПИСубсидування - найбільш поширений шлях підтримки державою агрострахування в світіІсторія агроуспіху: DuPont PioneerЗахистити зібраний врожай від гризунів допоможуть ефективні родентициди від Групи компаній UKRAVITАнна Бабіч: Аби вижити в умовах непередбачуваного ринку, агрокомпаніям варто зрозуміти "силу багатьох"Компанія МАЇС презентувала оновлену лінійку гібридів кукурудзи під час семінару на ЧеркащиніАграрію важливо раціонально використовувати пестициди та агрохімікати для збереження власного врожаюПерепади температури негативно вплинули на майбутню врожайність пізніх ярих культурЗворотній зв’язок із фермером: Група компаній UKRAVIT взяла активну участь у Днях поля по всій території України

 

Чи вдасться знизити ціни на курятину

09 лютого 2018
Переглядів:
349
kyriza.jpg

Антимонопольний комітет України запідозрив виробників курятини у ціновій змові. В АМКУ заявили, що становищем монополіста зловживає один із найбільших виробників курячого м’яса в Україні – «Миронівський хлібопродукт», що належить колишньому заступникові голови адміністрації президента Юрієві Косюку.

Частку на ринку курятини МХП комітет оцінює у 38%. Утім, на промисловому ринку курятини МХП має не менше 60%. Замість конкурувати, решта виробників узгоджують із МХП власну цінову політику, так само завищуючи ціни. Приміром, «Комплекс Агромакс» із часткою 12% на ринку курятини й компанія «Агро-Овен» – з 6%. Mind пояснює, чи справді існували цінова змова, і скільки має коштувати кілограм курятини.

Чи справді подорожчала курятина? Так. За даними Асоціації постачальників торгових мереж, курка у тушці за минулий рік зросла в ціні на 16%, філе – на 30%. Середня ціна за грудень 2017 року на курячу тушку склала 53,9 грн/кг, на філе – 89,5 грн/кг. Зі звіту МХП можна побачити, що особливо помітне зростання спостерігалося у четвертому кварталі. У цей період середня вартість курятини становила 40,71 грн/кг. Це на 34% більше в річному обчисленні й на 7% перевищує вартість у третьому кварталі.

Цікаво, що відслідкувати здорожчання курячого м’яса держава може, лише промоніторивши ціни на куряче філе – саме воно внесено до державного цінового моніторингу. Ціна, встановлена на грудки, гомілки, крильця тощо – залишається на розгляд і на совісті виробника.

«Коли продукт не підпадає під моніторинг, то ви можете підвищити у півтора рази, і хто це помітить?», – зауважує гендиректор української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. Нині, за словами Дорошенка, філе курки у Польщі коштує дорожче, аніж в Україні, на 20%. Це дає виробникам можливість стверджувати, що українська курка обходиться споживачам дешевше. «Іншою частиною правди є те, що «Миронівський хлібопродукт» отримав великі дотації саме на те, щоб здешевити свою продукцію. Попри те вона все одно зросла в ціні. Це й викликало резонанс», – додає Дорошенко.

До слова, «Миронівський хлібопродукт» Юрія Косюка належить до холдингів, що торік отримав найбільше бюджетних грошей згідно із системою дотування тваринників – майже 1,4 млрд грн. Цього року прямі дотації не передбачені.

Що кажуть виробники? У «Миронівському хлібопродукті» не розголошують інформації стосовно здорожчання собівартості продукції. Однак Асоціація «Союз птахівників України», до якої повним складом входить МХП, оприлюднила заяву із поясненням цінової політики. За їхніми словами, у вартість ніжок і гомілок виробники заклали зростання ціни на корми на 17%, на комунальні послуги – на 10%, паливно-мастильні матеріали – на 30%, підвищення заробітних плат в секторі більш як на 25%, знецінення національної валюти, що за рік склало більше 20%. Усе це формує 80% собівартості м'яса, кажуть в «Союзі птахівників України». Однак, за словами Миколи Бабенка, гендиректора Центру підвищення ефективності в тваринництві, собівартість вирощування курятини в Україні – одна з найнижчих у світі: 65,6 євроценти за кілограм живої ваги.

Чи знизить ціни на курятину заява АМКУ? Швидше, стабілізує їх на невизначений період. Утім, ціна на курятину в деяких столичних торговельних мережах за кілька тижнів таки впала приблизно на 10 гривень за кілограм. Наприклад, філе у «Метро» нині коштує 82,90 грн/кг, за курячу тушку в Fozzi треба викласти  50,49 грн/кг. Однак, за прогнозами Української асоціації постачальників торговельних мереж, у 2018 курятина стане ще дорожчою. Зокрема, очікується, що куряче філе зросте в ціні на 10-12 грн/кг.

09 лютого 2018 07:40
переглядів:
349
Додати коментар
Содержание этого поля является приватным и не предназначено к показу.