Відгодівля та переробка ВРХ: Як заробити у найбільшій вільній ніші українського агробізнесу? Компанія UKRAVIT постійно рухається вперед, створюючи нові інноваційні продукти Контроль шкідників за європейськими стандартами: Pest-control  Виробник насіння майбутнього збільшує інвестиції в Україну уже сьогодні  Страхування має бути необхідною умовою при розвитку бізнесу кожного садівника  Олександр Марюхніч: “Якщо прагнеш змін – почни з себе”   Ринок зерна України: від експорту сировини до готової продукції     Як захистити врожай ріпаку озимого? Поради спеціаліста   VELES AGRO – український бренд європейської якості підкорює «Битву Агротитанів»     VELES AGRO ТЕХНІКА, ЩО ЛАМАЄ СТЕРЕОТИПИСубсидування - найбільш поширений шлях підтримки державою агрострахування в світіІсторія агроуспіху: DuPont PioneerЗахистити зібраний врожай від гризунів допоможуть ефективні родентициди від Групи компаній UKRAVITАнна Бабіч: Аби вижити в умовах непередбачуваного ринку, агрокомпаніям варто зрозуміти "силу багатьох"Компанія МАЇС презентувала оновлену лінійку гібридів кукурудзи під час семінару на ЧеркащиніАграрію важливо раціонально використовувати пестициди та агрохімікати для збереження власного врожаюПерепади температури негативно вплинули на майбутню врожайність пізніх ярих культурЗворотній зв’язок із фермером: Група компаній UKRAVIT взяла активну участь у Днях поля по всій території України

 

Контроль шкідників за європейськими стандартами: Pest-control

01 грудня 2017
Переглядів:
1134
AN_293.jpg

Бізнес по стандартах HACCP та що дає технологія Pest-control (пест-контроль)? Де в Україні готують фахівців європейського рівня системи менеджменту харчових продуктів? Журналісти ІА AgroNews.ua дізналися на профільному семінарі з пест-контролю та продовольчої безпеки в Києві.

«Пест-контроль – перспективна ніша для роботи. У Європі пест-контроль є усталеною галуззю не тільки в сфері агробізнесу, але й у виробництві харчових продуктів, побутовому секторі та продовольчій безпеці», - говорить Тамара Підберезняк,  голова громадської організації «Продовольча безпека України», фахівець із питань фумігації, захисту рослин від шкідників.

«Цей вид господарської діяльності - новий для України. Хоча раніше були такі галузі діяльності, як знезараження в аграрному секторі, фумігація і була ліцензія на дезінсекцію, дезінфекцію, дератизацію. Пест - контроль має більш широкий профіль робіт, ніж дезінфекція (дезінфекція, дезінсекція, дератизація). Це комплекс заходів щодо зниження чисельності шкідників до допустимого рівня на певній території, щоб не допустити заподіяння ними шкоди.», - зазначає вона.

Шкідники - це будь-які організми, шкідливі для здоров'я людини, що приносять йому матеріальні збитки або заподіюють йому занепокоєння. Зазвичай до них відносять дрібних гризунів, в тому числі і щурів; комах, в тому числі мух, тарганів, мурах; птахів і ін.

 

При невтручання у процеси виробництва та зберігання продукції та сировини, при неправильному використанні земельних ресурсів виникають фактори, що призводять до матеріальних втрат. Шкідники, інфекції та навіть мікроорганізми становлять серйозну загрозу при виробництві високоякісної продукції.

«Україна в Асоціації з ЄС мусить гармонізувати наше законодавство і взагалі всі процеси. Тому ми орієнтуємося на європейський стандарт. Це основа діяльності для всіх країн Європи і для тих країн, що стали на шлях приєднання до Європи. В Україні у дію вступили нові закони: всі харчові підприємства мають впроваджувати систему HACCP (Hazard analysis and critical control points). А контролюючі органи, такі як Держпродспоживслужба, будуть стежити за впровадженням на виробництві принципів HACCP. Підприємствам, що здійснюють зберігання, переробку і реалізацію харчової продукції, які працюють в рамках системи НАССР, необхідно розробити власні програми зі знищення шкідників. Саме тому ми проводимо навчання на семінарах з пест-контролю і надаємо кваліфікацію «Спеціаліст з пест-контролю. Це може бути цікаво не тільки тим, хто працює у спеціалізованих підприємствах з фумігації, а також фахiвцям аграрних компаний, та компанiй, якi займаються виробництвом та збутом харчової продукцiї. Наше навчання також розраховане й на тих, хто бажає мати нову високооплачувану та перспективну професію», - говорить Тамара Підберезняк.

У системі пест-контроля існує ряд обов'язкових і послідовних дій, та результат перших заходів диктує ряд наступних, і вони не можуть бути вилучені з обігу або істотно змінюватися в послідовності. Вихідним заходом є візуальне або інструментальне обстеження, при якому визначають вид шкідника, широту його поширення, загрозу його появи. При цьому виявляють можливі канали надходження і переміщення шкідника, місця проживання, харчування та виплоду. Друга дія - це складання спеціальних рекомендацій для даної території і будівель підприємства по виконанню заходів захисту від шкідника із зазначенням обсягів і термінів виконання.

Третім етапом є організація обліку, підтримання мережі засобів виявлення в постійній готовності і оцінка показників чисельності шкідника, екологічної фази його розвитку і переміщень, а також моніторинг шкідника в місцях його надходження і можливого проживання спеціальними засобами виявлення.

Як зазначають учасники семінара, самостійне проведення пест-контролю матиме ефект лише в рамках невеликого, кустарного виробництва, локалізованого на невеликій території. Найкращим варіантом буде співпраця з фахівцями - це ефективно, швидко та доступно.

Завдяки впровадженню принципів HACCP та пест-контролю на підприємствах відбуваються певні зміни. А саме, підвищується інвестиційна привабливість компаній з діючою системою управління безпекою харчових продуктів. Посилюється потенціал експертів підприємства у галузі харчової безпеки. А також підвищується рівень продажів компанії на місцевих та закордонних ринках.

При цьому варто ще врахувати, що завдяки впровадженню пест-контролю на підприємствах відбувається зниження адміністративних витрат в результаті вдосконалення системи регулювання та контролю.

 

AgroNews.ua, Катерина Звєрєва

01 грудня 2017 11:22
переглядів:
1134
Додати коментар
Содержание этого поля является приватным и не предназначено к показу.