Олександр Марюхніч: “Якщо прагнеш змін – почни з себе”   Ринок зерна України: від експорту сировини до готової продукції     Як захистити врожай ріпаку озимого? Поради спеціаліста   VELES AGRO – український бренд європейської якості підкорює «Битву Агротитанів»     VELES AGRO ТЕХНІКА, ЩО ЛАМАЄ СТЕРЕОТИПИСубсидування - найбільш поширений шлях підтримки державою агрострахування в світіІсторія агроуспіху: DuPont PioneerЗахистити зібраний врожай від гризунів допоможуть ефективні родентициди від Групи компаній UKRAVITАнна Бабіч: Аби вижити в умовах непередбачуваного ринку, агрокомпаніям варто зрозуміти "силу багатьох"Компанія МАЇС презентувала оновлену лінійку гібридів кукурудзи під час семінару на ЧеркащиніАграрію важливо раціонально використовувати пестициди та агрохімікати для збереження власного врожаюПерепади температури негативно вплинули на майбутню врожайність пізніх ярих культурЗворотній зв’язок із фермером: Група компаній UKRAVIT взяла активну участь у Днях поля по всій території УкраїниРинок м'яса в першому півріччі продемонстрував зростанняЯк обрати оптимальний протруйник?ТОП-7 фактів про сільське господарство ШвейцаріїКомпанія DuPont Pioneer Україна представила результати агрономічних дослідів кукурудзиСтрахування озимих культур від осінньої посухи – додаткова гарантія стабільностіІталія на смак: ТОП-6 найкращих фермерських ринківПравда про садівництво: як створити прибутковий бізнес?Без агрострахування неможливо отримати доступ до кредитування Як найкраще підготувати землю до весняної посівної Угорський досвід для українського АПК ДПЗКУ вже заготовила 2,5 млн тонн збіжжя з початку 2016/2017 МР Генетика як рушій прогресу Як обрати надійного страхового партнера 

Учені назвали країну-основоположницю виноробства

14 листопада 2017
Переглядів:
197
823.jpg

Група іноземних вчених дослідила рештки стародавніх керамічних посудин, які виявили на території Грузії. Знайдені зразки вказують, що понад 8 тисяч років тому жителі країни першими освоїли мистецтво виноробства.

Про це повідомляється в науковому журналі "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Залишки глиняних посудин виявили на двох різних об'єктах недалеко від столиці Грузії, Тбілісі. На їх аналіз фахівцям з семи країн світу, включно з США та Грузії, знадобилось близько 4 років.
Особливу увагу вчені приділили вивченню того, що могло бути всередині посудин. Після низки хімічних аналізів, на стінках глечиків вдалось виявити харчовий осад — переважно залишки речових, які характерні для бродячого виноградного соку та готового вина. Серед них — винна, яблучна та лимонна кислоти.
Вчені переконані, що глечики використовували для виготовлення та зберігання винних напоїв. А отже, 8 тисяч років тому у Грузії виноробний промисел вже існував. Це мінімум на тисячу років раніше, ніж на Близькому Сході та в Ірані.

"Ми вважаємо, що це найстаріший приклад культивування виноградної лози виключно для виробництва вина", — запевнив Стівен Батюк, співавтор дослідження та старший науковий співробітник Торонтського університету.

Іншим аргументом на користь цієї теорії стали дані з ґрунту, де знайшли стародавні посудини. За словами вчених, місцевість має багато виноградного пилку та так званих фітолітів — частинок кремнію, що містяться в клітинах виноградної лози та інших рослин. Також 8 тисяч років тому для цієї території був характерний більш вологий та м'який клімат. Це безпосередньо сприяло росту винограду без постійного догляду з боку людини.

За матеріалами: newwest.media

14 листопада 2017 17:44
переглядів:
197
Додати коментар
Содержание этого поля является приватным и не предназначено к показу.