Олександр Марюхніч: “Якщо прагнеш змін – почни з себе”   Ринок зерна України: від експорту сировини до готової продукції     Як захистити врожай ріпаку озимого? Поради спеціаліста   VELES AGRO – український бренд європейської якості підкорює «Битву Агротитанів»     VELES AGRO ТЕХНІКА, ЩО ЛАМАЄ СТЕРЕОТИПИСубсидування - найбільш поширений шлях підтримки державою агрострахування в світіІсторія агроуспіху: DuPont PioneerЗахистити зібраний врожай від гризунів допоможуть ефективні родентициди від Групи компаній UKRAVITАнна Бабіч: Аби вижити в умовах непередбачуваного ринку, агрокомпаніям варто зрозуміти "силу багатьох"Компанія МАЇС презентувала оновлену лінійку гібридів кукурудзи під час семінару на ЧеркащиніАграрію важливо раціонально використовувати пестициди та агрохімікати для збереження власного врожаюПерепади температури негативно вплинули на майбутню врожайність пізніх ярих культурЗворотній зв’язок із фермером: Група компаній UKRAVIT взяла активну участь у Днях поля по всій території УкраїниРинок м'яса в першому півріччі продемонстрував зростанняЯк обрати оптимальний протруйник?ТОП-7 фактів про сільське господарство ШвейцаріїКомпанія DuPont Pioneer Україна представила результати агрономічних дослідів кукурудзиСтрахування озимих культур від осінньої посухи – додаткова гарантія стабільностіІталія на смак: ТОП-6 найкращих фермерських ринківПравда про садівництво: як створити прибутковий бізнес?Без агрострахування неможливо отримати доступ до кредитування Як найкраще підготувати землю до весняної посівної Угорський досвід для українського АПК ДПЗКУ вже заготовила 2,5 млн тонн збіжжя з початку 2016/2017 МР Генетика як рушій прогресу Як обрати надійного страхового партнера 

За 10 років країни, що розвиваються, обженуть розвинуті країни у виробництві молока

07 листопада 2017
переглядів:
372

Виробництво молока протягом наступних 10 років зростатиме повільнішими темпами, ніж у минулі три роки. Про це свідчать прогнози FAO та OECD. До 2026 року прогнозується нарощення виробництва на 22% (більше ніж 170 млн т), порівняно з 2014-2016 рр (806 млн т у 2016 році).

Наразі розвинені країни і країни, що розвиваються, займають приблизно рівні частки у світовому виробництві молока, проте за наступні 10 років ситуація на ринку зміниться і розвинені країни поступляться лідерством. Очікується, що у 2026 році розвинені країни вироблятимуть 44% всього молока, в той час як країни, що розвиваються, наростять частку до 56%. Останні наростять виробництво екстенсивним шляхом: збільшуватимуть поголів’я і продуктивність стада, тим самим через десять років забезпечать приріст виробництва молока на +34%, порівняно з 2014-2016 рр. Розвинені країни вироблятимуть додатково +10% молока. При цьому молочне поголів’я зменшуватиметься, а надої – зростатимуть.

Останніми роками на глобальному ринку молока домінували розвинені країни. Найбільшим виробником минулого року був Європейський Союз, частка у світовому виробництві якого становить біля 20%. У топ-5 також входять Індія - 19%, США – 12%, а також Китай і Пакистан, які займають по 5%.

У наступному десятиріччі спостерігатиметься активне нарощення виробництва молока в країнах, що розвиваються. Здебільшого ця тенденція стосуватиметься Азії, значна частка припадатиме на Індію та Пакистан. За прогнозами FAO та OECD Індія покаже найбільше зростання, обжене Європейський Союз та стане найбільшим виробником молока у світі. Частка цієї країни за 10 років зросте до 23%, проте переважна більшість продукції споживатиметься всередині країни у непереробленому вигляді. Розвинені країни: ЄС і США, - показуватимуть повільніший річний темп зростання, порівняно з минулим десятиріччям. Їх частки на світовому ринку знизяться з 20% до 18% та з 12% до 11% відповідно. Однак вони залишаться основними гравцями на експортних ринках для оброблених молочних продуктів, а саме масла, сиру, сухого знежиреного молока і сухого незбираного молока.

Протягом наступного десятиріччя у країнах, що розвиваються, збільшиться споживання оброблених молочних продуктів: сухого молока та масла, що пов’язано зі зростанням доходів населення у країнах Азії та Близького Сходу, - прокоментувала Дар’я Гриценко, експерт аграрних ринків Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу". – Разом із тим споживання молочних продуктів у свіжому вигляді залишатиметься на високому рівні. Адже країни, що розвиваються, споживатимуть близько 3/4 світового виробництва свіжих молочних продуктів».

 

 

 

 

07 листопада 2017 12:57
переглядів:
372