Олександр Марюхніч: “Якщо прагнеш змін – почни з себе”   Ринок зерна України: від експорту сировини до готової продукції     Як захистити врожай ріпаку озимого? Поради спеціаліста   VELES AGRO – український бренд європейської якості підкорює «Битву Агротитанів»     VELES AGRO ТЕХНІКА, ЩО ЛАМАЄ СТЕРЕОТИПИСубсидування - найбільш поширений шлях підтримки державою агрострахування в світіІсторія агроуспіху: DuPont PioneerЗахистити зібраний врожай від гризунів допоможуть ефективні родентициди від Групи компаній UKRAVITАнна Бабіч: Аби вижити в умовах непередбачуваного ринку, агрокомпаніям варто зрозуміти "силу багатьох"Компанія МАЇС презентувала оновлену лінійку гібридів кукурудзи під час семінару на ЧеркащиніАграрію важливо раціонально використовувати пестициди та агрохімікати для збереження власного врожаюПерепади температури негативно вплинули на майбутню врожайність пізніх ярих культурЗворотній зв’язок із фермером: Група компаній UKRAVIT взяла активну участь у Днях поля по всій території УкраїниРинок м'яса в першому півріччі продемонстрував зростанняЯк обрати оптимальний протруйник?ТОП-7 фактів про сільське господарство ШвейцаріїКомпанія DuPont Pioneer Україна представила результати агрономічних дослідів кукурудзиСтрахування озимих культур від осінньої посухи – додаткова гарантія стабільностіІталія на смак: ТОП-6 найкращих фермерських ринківПравда про садівництво: як створити прибутковий бізнес?Без агрострахування неможливо отримати доступ до кредитування Як найкраще підготувати землю до весняної посівної Угорський досвід для українського АПК ДПЗКУ вже заготовила 2,5 млн тонн збіжжя з початку 2016/2017 МР Генетика як рушій прогресу Як обрати надійного страхового партнера 

Реалії українського ринку зерна: експорт зростає, споживання – падає

17 жовтня 2017
Переглядів:
519
IMG_3118.jpg

Які позиції України на світовому ринку зерна? І які фактори впливають на ринок зернових культур України? Що стримує в Україні ринок зернових нішевих культур? Відповіді на ці питання журналісти ІА AgroNews.ua знайшли на Форумі зернопереробників-2017, що пройшов нещодавно в Одесі.

Середньорічний приріст показників виробництва і споживання зернових в Україні за останні 5 сезонів характеризується активним нарощуванням експорту і, в той же час, скороченням внутрішнього споживання. Про це заявив під час своєї доповіді, аналітик аграрного ринку Андрій Купченко.

Зокрема, він зазначив, що приріст за вищевказаний період в сфері виробництва зерна склав в середньому 1% щорічно, а експорт зростав в середньому на 14% кожен наступний сезон. При цьому, споживання зернових на українському ринку скорочується на 3%, а запаси меншають на 2% щорічно. В цілому, лише за 5 років обсяги експорту українського зерна збільшились на 80%, сягнувши рекордних 39,9 млн. тон за результатами 2016/17 МР.

Тенденції: Єгипет скоротив закупівлі української пшениці, Індія збільшила обсяги в 56 разів

Також середньомісячний обсяг експорту пшениці за останні три маркетингові роки збільшився на 60% - з 0,9 млн. тон в 2014-15 МР до 1,5 млн. тон в 2016-17 МР.

Що ж стосується географії експорту, то основними покупцями української пшениці у 2016/17 МР стали Єгипет, Індія, Бангладеш, Таїланд та Індонезія. При цьому на тлі істотного скорочення внутрішнього виробництва, Індія в 56 разів збільшила обсяги закупівлі пшениці в Україні.

У свою чергу, ще один великий споживач українських зернових - Єгипет, з огляду на високу конкуренцію серед світових постачальників, скоротив закупівлі української пшениці і посилив вимоги до імпортованих партій.

Приріст виробничих витрат при формуванні врожаю 2017 р оцінюється в + 20% до показника попереднього сезону

Певний вплив на ринок зернових культур України чинять такі фактори, як:

• Профіцит світової пропозиції зернових культур, зростання запасів і висока конкуренція серед ключових експортерів

• Приріст виробничих витрат при формуванні врожаю 2017 р оцінюється в + 20% до показника попереднього сезону

• На тлі скорочення чисельності населення (-7% за 5 років) і поголів'я с/г тварин (-10%) відзначається зниження внутрішнього попиту на сировину

• Зупинка декількох хімічних підприємств і антидемпінгові мита на імпорт зумовили ризик формування дефіциту мінеральних добрив

Яка ситуація на нішевому ринку зернових?

За словами Андрія Купченка, низька врожайність є основним стримуючим фактором розвитку сегмента жита. При середній урожайності жита на рівні 27,5 ц/га, що на 30% нижче середньої урожайності пшениці, при співставних виробничих витратах, ціна реалізації жита на сьогодні на 20% нижча за ціну пшениці. В результаті спостерігається активний імпорт білоруського жита. І якщо, спочатку імпортувалась сировина для переробки в борошно, то сьогодні перевага надається імпорту готової продукції. У 2016/17 МР Україною імпортовано 1,4 тис. тон жита і 36,8 тис. тон житнього борошна.

Що ж стосується ринку гречки, то тут характерна найменша врожайність серед зернових культур (на рівні 11,5 ц/га у 2016/17 МР), яка компенсується високими цінами на тлі стабільного попиту. При цьому, навіть при невеликому збільшенні обсягів виробництва, які у 2017/18 МР прогнозуються на рівні 198 тис. тон, проти 176 тис. тон у 2016/17 МР, спостерігається зниження цін в сегменті. Так, з липня ціни на гречку в Україні знизились на 19%. Що стосується імпорту, то у 2016/17 МР на зовнішніх ринках закуплено близько 9,2 тис. тон гречки, проти 8,1 тис. тон в 2015/16 МР

Позитивна динаміка характерна для ринку гороху. Високий попит і прийнятні ціни зумовили і нарощування виробництва гороху в Україні. Крім того, для фермерів горох є добрим попередником для основних культур. За нашими оцінками у 2017/18 МР валовий збір цієї культури в Україні сягнув 1,1 млн. тон, що дозволить сформувати експортний потенціал на рівні 750 тис. тон. Основні імпортери українського гороху в 2016/17 МР: Індія (36%), Пакистан (16%), Туреччина (12%).

Катерина Звєрєва, AgroNews.ua

 

 

17 жовтня 2017 09:50
переглядів:
519
Додати коментар
Содержание этого поля является приватным и не предназначено к показу.

остані коментарі

Анонси