Олександр Марюхніч: “Якщо прагнеш змін – почни з себе”   Ринок зерна України: від експорту сировини до готової продукції     Як захистити врожай ріпаку озимого? Поради спеціаліста   VELES AGRO – український бренд європейської якості підкорює «Битву Агротитанів»     VELES AGRO ТЕХНІКА, ЩО ЛАМАЄ СТЕРЕОТИПИСубсидування - найбільш поширений шлях підтримки державою агрострахування в світіІсторія агроуспіху: DuPont PioneerЗахистити зібраний врожай від гризунів допоможуть ефективні родентициди від Групи компаній UKRAVITАнна Бабіч: Аби вижити в умовах непередбачуваного ринку, агрокомпаніям варто зрозуміти "силу багатьох"Компанія МАЇС презентувала оновлену лінійку гібридів кукурудзи під час семінару на ЧеркащиніАграрію важливо раціонально використовувати пестициди та агрохімікати для збереження власного врожаюПерепади температури негативно вплинули на майбутню врожайність пізніх ярих культурЗворотній зв’язок із фермером: Група компаній UKRAVIT взяла активну участь у Днях поля по всій території УкраїниРинок м'яса в першому півріччі продемонстрував зростанняЯк обрати оптимальний протруйник?ТОП-7 фактів про сільське господарство ШвейцаріїКомпанія DuPont Pioneer Україна представила результати агрономічних дослідів кукурудзиСтрахування озимих культур від осінньої посухи – додаткова гарантія стабільностіІталія на смак: ТОП-6 найкращих фермерських ринківПравда про садівництво: як створити прибутковий бізнес?Без агрострахування неможливо отримати доступ до кредитування Як найкраще підготувати землю до весняної посівної Угорський досвід для українського АПК ДПЗКУ вже заготовила 2,5 млн тонн збіжжя з початку 2016/2017 МР Генетика як рушій прогресу Як обрати надійного страхового партнера 

Винний шлях та яблуневий рай: агроподорож Німеччиною

20 вересня 2017
Переглядів:
1513
AgroNews19091712.jpg

Наш літак приземлився у Меммінгені. З цієї типової провінції півдня Німеччини Agronews.ua і почали свою агроподорож.

Окрім готичних веж,  казкових замків, які прикрашають береги річок уздовж всієї південної Німеччини, особливе захоплення викликають виноградні сади, які вирощують на схилах для найпрекрасніших марок вина в світі, а десь на горизонті піднімаються гори. Перлиною цього краю є Боденське озеро. Тут виноградники і яблучні сади  розташовані на мальовничих схилах. Виноробство процвітає тут з доби середньовіччя, чому сприяє м'який клімат і велика кількість сонця.

Німеччина славиться своїми агротехнологіями. 70% усієї виробленої продукції - це продукція тваринництва, а його потреби забезпечує розвинене рослинництво. Найбільші господарства територіально розташувалися в Нижній Саксонії, на сході країни. У центральній частині і Південній Німеччині широко поширені невеликі ферми. Найпопулярніші культури, вирощувані на природно-родючих ґрунтах - це цукрові буряки, ячмінь, пшениця, кукурудза, на бідніших ґрунтах вирощують овес, жито, кормові культури, картоплю. Теплий клімат річкових долин забезпечує можливості для вирощування на низовинах південного сходу країни овочів і тютюну. Дуже багато фруктових насаджень, вони переважають в околицях Галле, під Гамбургом і близько Постдаму. Але обсяги плодівництва і овочівництва разом узяті поступаються виноградарству.

Найвідоміші виноградники знаходяться в долинах Рейху, Мозеля, в долині Ельби і під Дрезденом. Культура вирощування овочів і фруктів передбачає особливий догляд за деревами і чагарниками. Справжній фермер в Німеччині має відповідний спецодяг, всі необхідні для обробітку культур пристосування і присвячує своїй роботі велику частину життя.

Вік німецького виноробства обчислюється тисячоліттями

Весь світ захоплено говорить про німецьке пиво, його сорти, типи і відмінності. Німеччина, дійсно, славиться пінним золотим напоєм, але не тільки їм. Німецькі вина знаходять в світі все більшу і більшу популярність і мають на це повне право.

Сьогодні навіть існують туристичні поїздки, які включають в себе відвідування основних рейнських виноградників і масу дегустацій. Називається такий маршрут "Німецький винний шлях".

Вік німецького виноробства обчислюється тисячоліттями. Виноград на територію сучасної Німеччини привезли римські легіонери, що так любили п'янкий напій. Вони розсадили лози вздовж річки Рейн і її притоків, де клімат був найбільш благополучним. Червоні лози приживалися гірше, ніж білі, так як червоний виноград любить тепло і сонце, якого в сучасній Рейнланд-Пфальц не вистачає. Саме цим пояснюється велика кількість білих німецьких вин.

Завдяки суворим законам і стандартам, а також відточеній техніці і традиціям виноробства, німецькі вина славляться високою якістю. Ті, хто бували на рейнських виноградниках, бачили як складно і важко вони влаштовані: лози рівними рядами висаджені на круті схили, за якими людям багато століть доводилося дертися, страхуючись вересами (зараз вже використовують спеціальну техніку). У німецькій мові "виноградник" навіть називається "Weinberg", тобто винна гора. Коли дивишся на цей пейзаж, не вкладається в голові, як люди не кинули цю справу в середні століття, що не махнули рукою. Загалом все відповідає німецькій акуратності і працьовитості.

Якщо говорити про сорти винограду, то візитною карткою і гордістю Німеччини є рислінг (нім. Riesling). У жодній іншій частині світу ця лоза не дає таких витончених білих вин з оптимальною кислотністю. Рислінг - технічний, тобто винний сорт винограду. Є історичні відомості, що розповідають про те, що в містечку біля замку Руссельсхайм керуючий графа Катценельнбогена посадив нові лози рислінг ще в 1435 році, нібито деякі з них існує до цих пір (що, звичайно, сумнівно, швидше за все, до нас дійшли їх діти і онуки). Але факт залишається фактом, через Руссельхайм сьогодні проходить винна туристична дорога, кожен другий автобус з туристами виходить на прогулянку в цьому містечку, щоб купити якомога більше різноманітних вин з рислінгу. 

З цього сорту винограду роблять і всім відоме вино Eiswein або Крижане вино. Це те вино, яке однозначно слід пробувати, якщо дозволяє бюджет (невелика пляшечка може коштувати від 20 євро). Один лише спосіб його виготовлення вже заслуговує на глибоку повагу: з лози збираються ягоди, замерзлі природним способом, вони віджимаються в замороженому стані, в результаті чого підвищується вміст цукру в таких винах. Смак напою непорівнянний ні з чим.

Не менш відомим сортом вважається і Гевюрцтраминер (нім. Gewürztraminer), який вирощується в основному в Ельзасі і Пфальці. Вина з цього сорту мають дуже багатий і пряний аромат, недарма в назві сорту присутнє слово "Gewürz" (пряність). Це біле вино теж потрібно обов'язково спробувати, будучи в Німеччині.

З червоними сортами винограду справа в Німеччині пішла гірше - вони більш теплолюбні і гірше приживалися на рейнських схилах. З сортів, які культивуються зараз, можна назвати Каберне Совіньон, Мерло, Шварцріслінг і деякі "домашні" сорти. Однак, окремо потрібно відзначити Троллінгер (нім. Trollinger). Виноград був виведений в Тіролі, правда, в Південному, а так як Південний Тіроль зараз знаходиться на території Італії, то номінально - це італійський сорт винограду. Цей факт будуть запекло оскаржувати південні німці, так як вирощують Троллінгер не тільки в околицях Больцано, але і в Вюртемберзі. До Німеччини цей сорт привезли все ті ж римляни і заселили їм схили Рейну, потім лози поширилися вздовж річки-притоки Неккара і таким чином перейшли на південь Німеччини. Тепер Троллінгер - найпоширеніший червоний виноград в Вюртемберзі, в містечку Хайльбронн навіть проводиться щорічне свято під назвою "Троллінгер-марафон". Саме вино являє собою німецький варіант "божоле нуво", воно зріє швидко (приблизно один рік) і, відповідно, має стиглий і свіжий смак.

Є і подсорт винограду Мускат Троллінтер, з якого роблять досить складне вино. Цей виноград вимагає більш тривалої витримки, а також часу для дозрівання, правда, вино набуває особливого мускатного аромату.

Altes Land - яблучний рай

Окрім винограду Німеччина відома також своїми фруктовими садами. Найбільший фруктовий сад Європи під назвою Altes Land - Стара Земля - знаходиться в Гамбурзі. 

Цей край - не тільки яблучний, а й черешневий, картопляний і медовий - простягнувся на 30 кілометрів уздовж берега Ельби і включає в себе старовинне нижньосаксонське містечко Йорк (Jork), громаду лює (Lühe), а також гамбурзькі приміські райони Нойенфельде (Neuenfelde), Кранц (Cranz) і Франкоп (Francop).

Яблуневі сади з'явилися на родючій низовині в дельті Ельби в 14 столітті.

І за цей час майже ніщо не змінилося. Гостей зустрічають прикрашені філігранним різьбленням по дереву фахверкові будинки і парадні ворота - «Prunkpforten», які мають чисто декоративну функцію і демонструють добробут господарів. А воно не викликає ніяких сумнівів. Загальна площа фруктових садів складає 10.000 гектарів, 90% яких зайняті яблунями, а на інших вирощують черешні, груші, картоплю і гарбузи.

Садовод в дванадцятому поколінні Ульріке Шубак володіє 50 гектарами яблучних плантацій. З них 15 вона обробляє сама, а решту здає в оренду. В її господарстві можна не тільки спробувати яблука різних сортів, а й дізнатися про них багато нового і отримати «Яблучний диплом».

- Переважним у нас є сорт «Ельстер», - розповідає Ульріке, - за ним слідують «Джонагольд», «Гольштейнський кокс» і «Бреберн». Однак в Старій Землі вирощують і старовинні сорти яблук, які більше не мають важливого господарського значення. Їх можна купити тільки безпосередньо в селянських дворах. До рідкісних сортів відносяться «Осінній принц Фінкенвердер», «Кузино», «Зоряний Ренет», «Харіо», «Інгрід-Марі».

Фрукти і овочі з Старої Землі не треба мити. З них досить обтерти пил. Вони не мають сертифіката «біо», проте є екологічно чистими. Яблука, груші та овочі ростуть в так званих контрольованих інтегрованих господарствах, де обприскування проти шкідників проводиться виключно в період цвітіння. В інший час для поліпшення розвитку плодів вносять кальцій і магній. Для більшої продуктивності і полегшення збору врожаю виведені низькорослі яблуні. А навесні під час нічних заморозків бруньки обприскують водою, яка замерзає і подібно крижаний шубі захищає їх від холоду. Науковими питаннями в Старій Землі завідує інститут «Obstbauversuchs- und Beratungszentrum», заснований в 1929 році. Розповідає його співробітник Матіас Гергенс: «Ми досліджуємо, які сорти яблунь для яких ґрунтів більше підходять. Даємо консультації щодо термінів збору і зберігання фруктів. Сорти садівники вибирають самі. Вони купують саджанці в розплідниках, і через три роки молоді дерева починають плодоносити. А продаж і зберігання виконуються централізовано декількома спеціальними фірмами».

А ще цікавим є те, як деякі фермери торгують на вулиці. Місцеві мешканці поділилися інформацією, що подекуди у Німечинні поширюється заснований на довірі до споживача спосіб торгівлі. У дороги фермери залишають овочі, а на інформаційних стендах вказують ціни. Продавця немає –що оплатити, необхідно кидати гроші в спеціальний касовий апарат, що стоїть поряд з прилавками.

Економіка країни дає можливість отримувати фермерам не тільки необхідне, але і бажане. Багато в чому цим пояснюється високий рівень життя в німецьких селах: чисті акуратні вулиці, симпатичні будиночки з квітами, прекрасна екологія, сучасна с/г техніка. І фермерство у країні показую високі результати.

Катерина Звєрєва, AgroNews.ua

 

 

20 вересня 2017 11:55
переглядів:
1513
Додати коментар
Содержание этого поля является приватным и не предназначено к показу.

Анонси