Олександр Марюхніч: “Якщо прагнеш змін – почни з себе”   Ринок зерна України: від експорту сировини до готової продукції     Як захистити врожай ріпаку озимого? Поради спеціаліста   VELES AGRO – український бренд європейської якості підкорює «Битву Агротитанів»     VELES AGRO ТЕХНІКА, ЩО ЛАМАЄ СТЕРЕОТИПИСубсидування - найбільш поширений шлях підтримки державою агрострахування в світіІсторія агроуспіху: DuPont PioneerЗахистити зібраний врожай від гризунів допоможуть ефективні родентициди від Групи компаній UKRAVITАнна Бабіч: Аби вижити в умовах непередбачуваного ринку, агрокомпаніям варто зрозуміти "силу багатьох"Компанія МАЇС презентувала оновлену лінійку гібридів кукурудзи під час семінару на ЧеркащиніАграрію важливо раціонально використовувати пестициди та агрохімікати для збереження власного врожаюПерепади температури негативно вплинули на майбутню врожайність пізніх ярих культурЗворотній зв’язок із фермером: Група компаній UKRAVIT взяла активну участь у Днях поля по всій території УкраїниРинок м'яса в першому півріччі продемонстрував зростанняЯк обрати оптимальний протруйник?ТОП-7 фактів про сільське господарство ШвейцаріїКомпанія DuPont Pioneer Україна представила результати агрономічних дослідів кукурудзиСтрахування озимих культур від осінньої посухи – додаткова гарантія стабільностіІталія на смак: ТОП-6 найкращих фермерських ринківПравда про садівництво: як створити прибутковий бізнес?Без агрострахування неможливо отримати доступ до кредитування Як найкраще підготувати землю до весняної посівної Угорський досвід для українського АПК ДПЗКУ вже заготовила 2,5 млн тонн збіжжя з початку 2016/2017 МР Генетика як рушій прогресу Як обрати надійного страхового партнера 

Міфи м’ясного ринку: виробники курятини безпідставно завищують ціни на свою продукцію

11 вересня 2017
Переглядів:
4313
kuryatina.jpg

Існує думка, що виробники курятини нібито безпідставно завищують ціни на свою продукцію. Цей міф м’ясного ринку України розвінчує експерт ФАО Андрій Панкратов.

«Безпідставність» зміни цін в умовах ринку – це і є головний міф, оскільки ціни встановлюються в результаті обопільної згоди продавця і покупця. Ціни можуть короткочасно коливатися під впливом психологічної накрутки чи спроб маніпуляції настроями в умовах відсутності незаангажованої ринкової інформації, але в кінцевому результаті вони (ціни) завжди повертаються до рівнів, обґрунтованих балансом попиту і пропозиції.

У питання цін на курятину вже втрутився Антимонопольний комітет України, і знову стали з’являтися думки про повернення державного регулювання цін.

Отже, дивимось на факти. Перший – ціни на курятину дійсно суттєво зросли за останні три місяці, але якщо подивитись на скільки подорожчали інші види м’яса та ще й в більшому часовому проміжку, то виявиться, що курятина зовсім не лідер подорожчання. Просто вона довго до цього йшла. Згідно з моніторингом споживчого ринку Держстату України (дані є на сайті www.ukrstat.gov.ua в розділі «Ціни»), курятина (тушка) подорожчала в середньому з початку року на 11,90 грн, тоді як яловичина – на 21,30 грн, а свинина – на 28,70 грн. Якщо взяти відсоткове зростання, то через меншу базу курятина подорожчала більше ніж яловичина, але набагато менше ніж свинина. Тож може адміністративно відрегулювати ще й ціни на свинину, щоб остаточно добити свинарство?


Другий факт – ціни на курятину в Україні зросли більше ніж на світовому ринку. З початку поточного року доларовий еквівалент ціни на тушку в українському роздробі збільшився на 31%, а індекс FAO світових цін на м’ясо птиці  – на 10% 
(http://www.fao.org/fileadmin/templates/est/COMM_MARKETS_MONITORING/Meat/Documents/2016_MeatPriceIndices_totalseries.xls).
 

Тут прихильники держрегулювання мали б радісно вигукнути: «Ось вона зрада і є!», але я знов мушу нагадати ринкову аксіому про те, що товар йде туди, де вищі ціни і, в результаті, ситуація швидко вирівнюється. Україна є не тільки експортером курятини, а ще й її імпортером, отже якщо в нас відбувається якійсь перекіс цін на внутрішньому ринку, є закордонні партнери, які завжди готові допомогти. І заробити собі грошей, звичайно. Тоді зростання цін на українському ринку в черні-серпні мало б відобразитись в зменшенні нашого експорту і збільшенні імпорту? Саме так! Тож, без курятини ми точно не залишимось.

 
Ну і третій факт – прибутковість виробництва курятини зараз не перевищує середню за останні роки (до речі, не дуже благополучні в цьому плані).

В рамках проекту FAO/EBRD з підтримки публічного діалогу в м’ясній галузі України ми розраховуємо індекс цін кормового міксу на базі основних кормових зернових і олійних шротів, і потім зіставляємо його з цінами на м’ясо. Враховуючи те, що корми є головним елементом собівартості (їх частка доходить до 60-70%), то відношення ціни реалізації м’яса до ціни кормів являє собою показник маржинальності виробництва. Ми називаємо його індекс прибутковості.

Так ось, у порівнянні з найгіршим 2016 роком цей індекс, розрахований для курятини, збільшився за перші вісім місяців цього року на 9%. У порівнянні з 2014 роком він був на 11% нижчим, а у порівнянні з середнім за 2014-2016 роки цьогорічна прибутковість виявилася на 1% нижчою. Тобто, якщо покращення прибутковості і відбувалося в останні три місяці, то загальна картина з початку року не така вже й весела і не дозволяє говорити про якісь надприбутки виробників курятини за рахунок українських споживачів.

До речі, споживачі, сподіваюсь, приємно здивували виробників м’яса, демонструючи попит незважаючи на найстрімкіше за останні роки зростання цін. Якщо б це було не так, ціни самі летіли б вниз. Без будь-якого регулювання.

11 вересня 2017 09:07
переглядів:
4313

Вранье, я произвожу комбикорма. Вот уже год держится одна цена на комбикорма. Невозможно поднять хоть на 10 копеек за килограмм. Люди перестают покупать. А все крупные производители курятины имеют собственные комбикормовые заводы и кроме этого еще и землю для выращивания зерновых. Так что все это лапша на уши потребителей. Хозяева никак не нажрутся

11.09.2017 18:34
Додати коментар
Содержание этого поля является приватным и не предназначено к показу.