Відгодівля та переробка ВРХ: Як заробити у найбільшій вільній ніші українського агробізнесу? Компанія UKRAVIT постійно рухається вперед, створюючи нові інноваційні продукти Контроль шкідників за європейськими стандартами: Pest-control  Виробник насіння майбутнього збільшує інвестиції в Україну уже сьогодні  Страхування має бути необхідною умовою при розвитку бізнесу кожного садівника  Олександр Марюхніч: “Якщо прагнеш змін – почни з себе”   Ринок зерна України: від експорту сировини до готової продукції     Як захистити врожай ріпаку озимого? Поради спеціаліста   VELES AGRO – український бренд європейської якості підкорює «Битву Агротитанів»     VELES AGRO ТЕХНІКА, ЩО ЛАМАЄ СТЕРЕОТИПИСубсидування - найбільш поширений шлях підтримки державою агрострахування в світіІсторія агроуспіху: DuPont PioneerЗахистити зібраний врожай від гризунів допоможуть ефективні родентициди від Групи компаній UKRAVITАнна Бабіч: Аби вижити в умовах непередбачуваного ринку, агрокомпаніям варто зрозуміти "силу багатьох"Компанія МАЇС презентувала оновлену лінійку гібридів кукурудзи під час семінару на ЧеркащиніАграрію важливо раціонально використовувати пестициди та агрохімікати для збереження власного врожаюПерепади температури негативно вплинули на майбутню врожайність пізніх ярих культурЗворотній зв’язок із фермером: Група компаній UKRAVIT взяла активну участь у Днях поля по всій території України

 

ТОП-7 фактів про сільське господарство Швейцарії

11 липня 2017
Переглядів:
14585
AgroNews10071704.jpg

Журналісти ІА AgroNews.ua приїхали до Швейцарії, щоб побачити на власні очі, чому ця країна стійко асоціюється  не тільки зі своїми надійними  банками, але й фермерами.  Пропонуємо Вашій увазі ТОП-7 фактів про сільське господарство цієї дивовижної країни

1.  Альпійський спосіб життя – це традиція

Варто сказати, що коли нейтральна Швейцарія була ізольована під час Другої світової війни, швейцарські фермери годували націю, адже луки та пасовища складають три чверті швейцарських сільськогосподарських угідь, а зернові і овочі вирощують в низинах. При цьому близько третини сільськогосподарських підприємств займаються рослинництвом.

У Альпах існує традиційний спосіб життя, заснований на утриманні стада. Це вимагає певного вертикального руху між гірськими пасовищами і долинами нижче.

«Окрім вирощування сільськогосподарських культур, фермери утримують стада великої рогатої худоби, овець та козлів, які живуть у долинах протягом тривалої зими. Пастухи фактично піднімаються в альпійські пасовища і живуть там протягом літа в традиційних сільських шале, доглядаючи за тваринами і виробляючи сир. Вони все ще роблять це, хоча автомобіль і останнім часом мобільний телефон зробили багато, щоб зменшити ізоляцію», - зазначає пастух Едгар Верлен.

Незважаючи на те, що швейцарські фермери найбільш відомі своєю молочною продукцією, рання індустріалізація також спонукала до початку переробки продуктів харчування. Швецарські сировиробничі машини тут вважають одними з перших кухонних комбайнів.

Як і скрізь, зараз існує криза швейцарського сільського господарства. До і під час Другої світової війни в сільському господарстві працювало близько 25% населення. Сьогодні ця цифра складає лише 3%, за більш оптимістичною статистичною оцінкою – 4%. І ц е при тому, що понад 40 тисяч фермерських господарств Швейцарії ще й мають дотаційну підтримку держави.  При цьому у спілкуванні з AgroNews.ua багато хто з задіяних у сільському господарстві співрозмовників зазначали, що фермери виживають тут лише тому, що вони мають ще й інше заняття.

2. У фокусі уваги – допомога мілким та середнім фермерам

Як говорять місцеві аграрії, швейцарські фермери потребують 2,5 млрд. швейцарських франків у вигляді прямих платежів або державних субсидій щороку, незалежно від того, чи вони стикаються з конкуренцією. Деякі оцінки вказують на те, що підтримка сільського господарства витрачає швейцарський платник податків 4 млрд. швейцарських франків щорічно.

Що ж стосується дотацій фермерам, то сьогодні, згідно державної програми, сільгоспвиробники отримують 900 франків допомоги за кожен гектар у випадку, якщо площа угідь не перевищує 60 га. При цьому місцева Асоціація фермерів ще минулого року пропонувала переглянути механізм перерозподілу коштів. Зокрема, профільна Асоціація пропонувала за кожний з перших 10 га виплачувати 1350 франків, за наступні 10 га – по 810 франків за гектар, а з 21 по 30 га всього 270 франків за гектар. Площа ж земель вище 30 га не має бути підставою для отримання дотацій.

На думку експертів, такий спосіб перерозподілу дотацій сприятиме розвитку саме мілких фермерських господарств, яких є чимало в Швейцарії.

Прямі виплати переважають над просто фінансовим заохоченням надвиробництва. Згідно з політикою Швецарії у сільськогосподарській сфері, часто вибірково рекламуються і підтримуються галузі сільського господарства, які працюють у відповідності до швейцарської сільськогосподарської політики, наприклад, органічне землеробство. На сьогоднішній день більше 12% оброблюваних ґрунтів обробляється за строгими органічними вимогами. І цей відсоток маєх тенденцію зростання.

3. Дешевше було б імпортувати, але швейцарці дбають про рівень самодостатності на внутрішньому ринку

Багато що з продукції можна було б імпортувати дешевше, ніж виробляти на внутрішньому ринку, але Швейцарія хоче зберегти рівень самодостатності у виробництві продуктів харчування. Існує також сильне фермерське лобі, яке підтримує збереження сектора. Швейцарські уряди вважали за потрібне підтримувати сільське господарство у ще більшій мірі, ніж Європейський Союз, який витрачає 59 мільярдів євро на сільськогосподарські субсидії.

4. Головна сільськогосподарська галузь - тваринництво

Варто сказати, що головною галуззю сільського господарства є тваринництво.  Швейцарія забезпечує себе свининою на 94,1% і на 98,6% телятиною. Частка яловичого швейцарського м'яса на ринку становить 85,4%. Домашня птиця забезпечує внутрішнє споживання наполовину. Щорічно в Швейцарії споживається 426 тис. тонн м'яса (55,4 кг на людину), з них 45% припадає на свинину, 20% на яловичину і 20% на птицю.

5. Швейцарські сири вважаються найкращими у світі. Чому?

Можливість виготовляти тверді (а так само напівтверді і супертверді) сири навела працьовитих і підприємливих швейцарців на створення десятків нових сортів, що відрізняються відтінком і структурою, ароматом і присмаком, твердістю і плавкістю, калорійністю і післясмаком. Діапазон продукції сироварів розширився в кілька разів - від сирів, що можна намазувати на хліб, до їх побратимів, різати які потрібно спеціальним інструментом.

Про створення продуктів з блакитним, народженим цвіллю відтінком і своєрідним смаком існує чимало історій, але більша частина з них зводиться до випадково забутого в гірській печері шматку хліба і шматка сиру. Печери Альп в дійсності виявилися справжнім природним сховищем для дозрівання і тривалого зберігання сирів. Це не могло не допомогти в розширенні асортименту.

Чудове молоко, яке швейцарські селяни так неохоче переробляли під що-небудь, крім сиру, запашні трави, які так чудово відтіняли і збагачували смак, навіть бідність тутешньої землі корисними копалинами - все це сприяло розвитку сироваріння в Швейцарії буквально в кожному кантоні, в кожному окрузі , всюди, де були місця для пасовищ. Результат виявився чудовим - сьогодні існує близько чотирьох з половиною сотень сортів чудового швейцарського сиру.

6. Особлива риса місцевих супермаркетів – безліч готових до споживання продуктів на полицях.

В супермаркетах Швейцарії можливо знайти не тільки салати та суші, але й навіть м’ясні та овочеві страви на кшталт добре відомого українцям шашлику, які вже оброблені необхідними приправами та готові до обсмажування.

7. Підтримка інноваційних проектів

Робота Швейцарського федерального бюро сільського господарства та  Асоціації швейцарських фермерів сприяє розвитку сільських інноваційних ідей та спрямована на підтримку інноваційних та стабільних проектів швейцарського сільського господарства

Зокрема, проект AgriQnet, з метою започаткування інновацій, які надають позитивний вплив на додану вартість сільського господарства, підтримує різноманітних партнерів з сільського господарства в різних галузях досліджень та розвитку.

Катерина Звєрєва, ІА AgroNews 

11 липня 2017 13:20
переглядів:
14585
Додати коментар
Содержание этого поля является приватным и не предназначено к показу.

Анонси