Олександр Марюхніч: “Якщо прагнеш змін – почни з себе”   Ринок зерна України: від експорту сировини до готової продукції     Як захистити врожай ріпаку озимого? Поради спеціаліста   VELES AGRO – український бренд європейської якості підкорює «Битву Агротитанів»     VELES AGRO ТЕХНІКА, ЩО ЛАМАЄ СТЕРЕОТИПИСубсидування - найбільш поширений шлях підтримки державою агрострахування в світіІсторія агроуспіху: DuPont PioneerЗахистити зібраний врожай від гризунів допоможуть ефективні родентициди від Групи компаній UKRAVITАнна Бабіч: Аби вижити в умовах непередбачуваного ринку, агрокомпаніям варто зрозуміти "силу багатьох"Компанія МАЇС презентувала оновлену лінійку гібридів кукурудзи під час семінару на ЧеркащиніАграрію важливо раціонально використовувати пестициди та агрохімікати для збереження власного врожаюПерепади температури негативно вплинули на майбутню врожайність пізніх ярих культурЗворотній зв’язок із фермером: Група компаній UKRAVIT взяла активну участь у Днях поля по всій території УкраїниРинок м'яса в першому півріччі продемонстрував зростанняЯк обрати оптимальний протруйник?ТОП-7 фактів про сільське господарство ШвейцаріїКомпанія DuPont Pioneer Україна представила результати агрономічних дослідів кукурудзиСтрахування озимих культур від осінньої посухи – додаткова гарантія стабільностіІталія на смак: ТОП-6 найкращих фермерських ринківПравда про садівництво: як створити прибутковий бізнес?Без агрострахування неможливо отримати доступ до кредитування Як найкраще підготувати землю до весняної посівної Угорський досвід для українського АПК ДПЗКУ вже заготовила 2,5 млн тонн збіжжя з початку 2016/2017 МР Генетика як рушій прогресу Як обрати надійного страхового партнера 

Кому червоне золото? В Україні вивели формулу створення шафранового бізнесу

02 червня 2017
Переглядів:
1293
shaf.jpg

Для створення шафранового бізнесу українські аграрії пропонують вже готову формулу. 20 соток землі, 1 т цибулин крокусу Sativus (це - $7 тис.). Зібрати квіти з поля розміром 20 соток під силу 2 робочим. З 25 квіток можна отримати близько 1 г шафрану.

Протягом трьох років розмір шафранового поля збільшується до 1 га на власному посівному матеріалі. Починаючи з четвертого року з 1 га отримують 10 кг спеції, і так протягом 5-6 років. Крім того, можна продавати цибулини.

Досвідом вирощування шафрану в Україні поділився підприємець Олег Демченко під час семінару "Технологія вирощування шафрану та інших прибуткових культур", який відбувся у Миколаєві в рамках Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва, пише uhbdp.org.

За його словами, шафран довго зберігається, не втрачаючи своїх корисних властивостей. Наприклад, шафран трирічної витримки цінніший, ніж свіжий.

Для розмноження цибулину експерт радить висаджувати на глибину до 15 см, для отримання якісного врожаю - на 20 см. Шафран не хворіє, не вимагає застосування ЗЗР, прекрасно зимує, переносить і 25-градусні морози. Із зібраних крокусів потрібно відразу вилучити червоні нитки, які і є дорогою спецією, і висушити їх за температури 38-40 ˚С, не вище, інакше нитки почорніють.

Перший врожай О. Демченка - всього 250 г шафрану. Якщо врахувати, що вартість 1 г спеції коливається від $5 до $10, результат з 5 соток непоганий. Але з такою партією на зовнішній ринок не вийдеш, для експорту потрібно хоча б 10 кг спеції. На думку підприємця, такий обсяг буде акумульовано протягом декількох років.

Перша партія посадкового матеріалу шафрану в Україну прибула у 2015 році. Це було 2 т цибулин крокусу Sativus. 1,5 т цибулин висадила підприємець Лариса Боден. З її подачі ще 0,5 т цибулин на 5 сотках посадив О. Демченко у селі Любимівка Херсонської області.

Інформація про вирощування шафрану в Україні сколихнула ряди фермерів. Олег Демченко каже, що не встигає відповідати на дзвінки і листи, які отримує з усіх куточків країни. Цибулини, які будуть викопані цього року, вже заочно продані.

Зокрема, за цибулинами звернувся Посол України в Узбекистані. "Справа в тому, що в Узбекистані стартувала програма з поліпшення здоров'я нації, для цього узбеки вирощують шафран і здають фармацевтичному підприємству. В Україні такої програми немає, а шкода. Шафран не випадково називають червоним золотом. Пряність сприяє виробленню гормону радості - серотоніну, захищає клітини мозку від хвороб, викликаних запаленням, у тому числі від розсіяного склерозу. У сучасній медицині застосовується для лікування понад ста захворювань. У майбутніх виробників шафрану проблем зі збутом продукції не може бути. Культура споживання шафрану поступово зростає і в Україні", - зазначає Олег Демченко.

На його думку, південь України може стати майданчиком для виробництва шафрану, наші кліматичні умови ідеально підходять крокусу Sativus. Великий інтерес до шафрану проявляють фермери із Запорізької, Вінницької та Київської областей.

За матеріалами: Пропозиція

02 червня 2017 08:40
переглядів:
1293
Додати коментар
Содержание этого поля является приватным и не предназначено к показу.