Аграрію важливо раціонально використовувати пестициди та агрохімікати для збереження власного врожаюПерепади температури негативно вплинули на майбутню врожайність пізніх ярих культурЗворотній зв’язок із фермером: Група компаній UKRAVIT взяла активну участь у Днях поля по всій території УкраїниРинок м'яса в першому півріччі продемонстрував зростанняЯк обрати оптимальний протруйник?ТОП-7 фактів про сільське господарство ШвейцаріїКомпанія DuPont Pioneer Україна представила результати агрономічних дослідів кукурудзиСтрахування озимих культур від осінньої посухи – додаткова гарантія стабільностіІталія на смак: ТОП-6 найкращих фермерських ринківПравда про садівництво: як створити прибутковий бізнес?Без агрострахування неможливо отримати доступ до кредитування Як найкраще підготувати землю до весняної посівної Угорський досвід для українського АПК ДПЗКУ вже заготовила 2,5 млн тонн збіжжя з початку 2016/2017 МР Генетика як рушій прогресу Як обрати надійного страхового партнера 

Озимі зернові культури повертають втрачені позиції

AgroNews280203.jpg

28 лютого 2017 року в Києві відбувся перший Зимовий зерновий конгрес. Захід, організований Асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» спільно з агенцією AgriEvent, був повністю присвячений практичним аспектам виробництва озимих зернових культур та орієнтований на розвиток і підвищення ефективності сільського господарства України.

Провідні вітчизняні та іноземні експерти обговорили теми забезпечення прибутковості при вирощуванні озимих зернових культур, сучасні технології обробки ґрунту та посіву, страхування урожаю озимих та ярих культур від весняно-літніх ризиків. Формат заходу передбачав дискусію щодо результативності різних технологій агровиробництва, а також огляд інноваційних рішень та особливостей ресурсозабезпечення.

Читайте також: Без агрострахування неможливо отримати доступ до кредитування

За словами Тараса Висоцького, генерального директора Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» протягом останніх двох-трьох років спостерігається повернення інтересу аграріїв до озимих зернових культур. Це пов’язано, передусім, зі змінами природно-кліматичних умов, можливістю виконання технологічних операцій навесні та стабільною рентабельністю озимих зернових. «У середині 2000-их спостерігався тренд зменшення площ озимих культур на користь ярих, але 5 років тому цей тренд зупинився. Протягом останніх двох років озимі почали повертати втрачені позиції, — розповів генеральний директор Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу». — Навесні дедалі частіше спостерігаються несприятливі умови для посіву ярих культур, які не дозволяють вчасно, у встановлені строки відсіятися, а як відомо, 10-15% урожаю залежить від вчасності посіву. Якщо порахувати фактори недоотримання врожаю, то прибуток від озимих культур є більш стабільним. Наразі ми спостерігаємо повернення озимими 10-15% площ, які були під ярими культурами».

За словами Тараса Висоцького показники минулих двох врожаїв засвідчують, що все більше підприємств починають розглядати пшеницю не як частину сівозміни, і можливість виплати пайовикам орендну плату, а як маржинальну культуру. «Господарства ставлять цілі отримати не 4 т/га, а як мінімум – 6 т/га. Інвестиції в таку технологію збільшуються, так само як і ризики, тому місця для помилок не залишається».

Запрошений спеціаліст з Великої Британії, Род Сміт, фермер та рекордсмен Книги рекордів Гіннеса поділився практичним досвідом, як зібрати рекордний врожай озимої пшениці — 16,52 т/га.

Пан Сміт розповів про низку факторів, які вплинули на високий вихід, зокрема, довгий період вегетації і низька захворюваність на полі: «Попередні сезони завжди були в зоні ризику через фактори, які вплинули на врожайність: посуха чи перезволоження, хвороби, висока температури або нестача сонячного світла, втім цього сезону з погодою нам пощастило. Крім того, вся наша ферма і команда агрономів старанно працювала, щоб отримати максимум  від наших ґрунтів (важкої глини). Зокрема, ми широко використовувати треки, розпушувачі, використовували солому і додавали 500 тонн гною в рік для підтримання продуктивної структури і стану грунту. Сортом пшениці було обране насіння Діккенс через високий потенціал врожайності, особливо в північних регіонах. Попередником були бобові. Норма висіву становила 185 кг/га з метою дати 330 насінин/кв.м, в результаті ми мали вихід – 16,52 т/га при 15% вологості і наша врожайність стала рекордною».

Також у рамках Зимового зернового конгресу відбувся юридичний практикум «Практичні аспекти ефективного агробізнесу в нових реаліях підготовки до зняття мораторію». Провідні фахівці ALEXANDROV&PARTNERS розглянули питання зняття мораторію на продаж землі, аспекти розширення земельного банку, реструктуризації холдингів, протидії шахрайству та ін. 

«Зняття мораторію на продаж сільськогосподарської землі - це реалії майбутнього, до яких більшість учасників ринку готується вже сьогодні, -  розповів Дмитро Александров адвокат, керуючий партнера ALEXANDROV&PARTNERS. – Існує декілька речей, які заважають зняти мораторій: страх, недовіра до влади, відсутність розуміння прозорих правил, історичний досвід з приватизацією».

За словами пана Дмитра алгоритм покупки землі інвесторами включатимуть такі етапи: пошук господарства більшої площі, купівля корпоративних прав, вивчення договорів, переговори з кожним пайовиком та поетапний викуп. На виконання такого плану необхідно буде 3 роки з можливістю викупу 80% земель.

Додати коментар
Содержание этого поля является приватным и не предназначено к показу.
  • Адреса страниц и электронной почты автоматически преобразуются в ссылки.
  • Строки и параграфы переносятся автоматически.

Подробнее о форматировании текста

остані коментарі

Анонси