Відгодівля та переробка ВРХ: Як заробити у найбільшій вільній ніші українського агробізнесу? Компанія UKRAVIT постійно рухається вперед, створюючи нові інноваційні продукти Контроль шкідників за європейськими стандартами: Pest-control  Виробник насіння майбутнього збільшує інвестиції в Україну уже сьогодні  Страхування має бути необхідною умовою при розвитку бізнесу кожного садівника  Олександр Марюхніч: “Якщо прагнеш змін – почни з себе”   Ринок зерна України: від експорту сировини до готової продукції     Як захистити врожай ріпаку озимого? Поради спеціаліста   VELES AGRO – український бренд європейської якості підкорює «Битву Агротитанів»     VELES AGRO ТЕХНІКА, ЩО ЛАМАЄ СТЕРЕОТИПИСубсидування - найбільш поширений шлях підтримки державою агрострахування в світіІсторія агроуспіху: DuPont PioneerЗахистити зібраний врожай від гризунів допоможуть ефективні родентициди від Групи компаній UKRAVITАнна Бабіч: Аби вижити в умовах непередбачуваного ринку, агрокомпаніям варто зрозуміти "силу багатьох"Компанія МАЇС презентувала оновлену лінійку гібридів кукурудзи під час семінару на ЧеркащиніАграрію важливо раціонально використовувати пестициди та агрохімікати для збереження власного врожаюПерепади температури негативно вплинули на майбутню врожайність пізніх ярих культурЗворотній зв’язок із фермером: Група компаній UKRAVIT взяла активну участь у Днях поля по всій території України

 

Свинина стане ще дорожчою: Україні пророкують масове банкрутство свиноферм

24 лютого 2017
Переглядів:
1679
104.jpg

Експерти побоюються, що українцям доведеться знову перейти на польське і бразильське м'ясо.

2017 року ціни на популярний в Україні вид м'яса – свинину – можуть значно зрости, хоча подорожчання вже й так помітно неозброєним оком, пише UBR.

Популярність свинини минулого року підвищилася через зниження цін і одночасне подорожчання курятини - споживання м'яса свиней за рік зросло на 7%. Станом на 1 лютого 2017 року фонд споживання свинини і м'ясопродуктів з неї становив 100 тис. т, а птиці – 95 тис. т, повідомили в асоціації "Свинарі України".

При цьому виробництво курятини в Україні, як і раніше, зростає, а ось свинини – падає.

Активний експорт курятини зменшив її пропозицію на внутрішньому ринку і сприяв утриманню цін. Свинина, навпаки, майже не вивозиться з країни, і ціни на неї впали.

Однак з початку лютого свинина подорожчала на 15%. Йдеться про продукцію вищої категорії, яка в живій вазі закуповується у виробників по 37 грн/кг. Продукти переробки дорожчають повільніше. Наприклад, обрізні напівтуші у виробників продаються по 64 грн/кг, що на 12% більше, ніж три тижні тому.

Експерти пояснюють цінове зростання скасуванням спецрежиму ПДВ, підвищенням мінімальної зарплати і зростанням інших витрат, зокрема, на корми і паливо. Але найнебезпечнішим і непрогнозованим фактором впливу на ціни залишається складна епізоотична ситуація через спалах африканської чуми свиней (АЧС), яка, власне, і підірвала наш експорт.

"Переробники та виробники кажуть, що зараз наш продукт, навіть ковбасу, стало дуже важко продавати на зовнішніх ринках. Нові клієнти не з'являються, а старі поступово відмовляються від м'ясопродуктів з країни, де масово фіксуються випадки АЧС", – пояснив директор української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Але скорочення експорту вже не зможе стримати зростання цін, адже пропозиція на внутрішньому ринку теж зменшуватиметься.

Дорога хвороба

За даними асоціації "Свинарі України", на початок лютого 2017 року поголів'я свиней в країні скоротилося на 7,1%, порівняно з минулим роком – до 6,54 млн голів. І свинарі продовжують вирізати поголів'я. Всього за місяць його чисельність скоротилася ще на 2,2%, або на 145 тис. голів. Тільки чотирьом областям України (Волинській, Львівській, Івано-Франківській та Закарпатській) вдалося зберегти позитивну динаміку.

За підрахунками експертів ЄБРР, кожна знищена через захворювання вірусом АЧС свиня обійшлася в середньому в 115 доларів господарствам населення, 200 доларів – дрібним і середнім свиноферми, і в 460 доларів – великим промисловим комплексам. За словами голови Держпродспоживслужби Володимира Лапи, тільки прямі втрати від АЧС перевищують 130 млн грн, а загальні збитки, які включають заборону на ведення господарської діяльності протягом сорока днів після спалаху, оцінюються приблизно в 200 млн грн.

Віце-президент асоціації "Свинарі України" Оксана Юрченко розповіла, що експерти ФАО змоделювали можливі сценарії розвитку ситуації з АЧС. Згідно з прогнозами, цього року український промисловий сектор свинарства може втратити від 18,2 тис. до 1,5 млн голів (до 40% поголів'я), а господарства населення – від 900 до 71 тис. голів.
До середини лютого 2017 року було зафіксовано 35 випадків спалаху АЧС в 16 областях, карантин діє в 39 населених пунктах. За минулий рік, за даними Української аграрної конфедерації, був зафіксований 91 випадок хвороби проти 40 випадків 2015 року. Тобто, епідемія відступати не має наміру.

В результаті, як прогнозує президент Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів Іван Томич, за два-три роки поголів'я свиней скоротиться на третину, а ціни на свинину вже до кінця 2017 піднімуться на 25%.

Президент асоціації "Свинарі України" Артур Лоза очікує, що вітчизняний продукт може стати дефіцитним і занадто дорогим, тому українці знову їстимуть польську, бразильську та канадську свинину замість вітчизняної.

За його даними, 2016 року рентабельність виробництва продуктів свинарства досягла п'ятирічного мінімуму, що підштовхнуло зростання цін на свинину. Але переписувати цінники за власним бажанням виробники не зможуть, оскільки купувати дорогий продукт у більшості українців просто нема за що. Тому не виключена хвиля банкрутств фермерських господарств.

За словами Лози, зараз галузь шукає способи зберегти експортний потенціал. Одним з варіантів є робота свинарських ферм в закритому режимі. Відповідна пропозиція міститься в змінах до чинної інструкції, які вже підготувала Держпродспоживслужба.

Якщо ідеї санітарів затвердить Кабмін, комплекси стануть "режимними", але для ринку від цього буде користь – спалах АЧС, скажімо, на фермі, не означатиме, що свиней потрібно вибивати у всій окрузі. Точно також, якщо хвороба виявлять у свиней в приватному подвір'ї, сусідня ферма не постраждає – передбачається, що небезпечний вірус туди не повинен проникнути. Тобто масштаби знищення стада скоротяться.

Крім того, Лоза вбачає великі можливості в об'єднанні виробників, що дозволить їм знизити свої витрати. Наприклад, великі свинокомплекси можуть, наприклад, передавати поросят для дорощування населенню тощо.

За матеріалами: Сегодня

24 лютого 2017 07:45
переглядів:
1679
Додати коментар
Содержание этого поля является приватным и не предназначено к показу.