Без агрострахування неможливо отримати доступ до кредитування Як найкраще підготувати землю до весняної посівної Угорський досвід для українського АПК ДПЗКУ вже заготовила 2,5 млн тонн збіжжя з початку 2016/2017 МР Генетика як рушій прогресу Як обрати надійного страхового партнера Не на словах, а на ділі: як досягти найкращих показників висівання Гібриди кукурудзи Pioneer® показали високі результати у конкурсі врожайності США Китайці заходять на ринок насіння України Як змінити ставлення аграріїв до страхування Українські гібриди кукурудзи підкорюють Білорусь Як посієш – те й пожнеш, або як забезпечити якість посівної Юридичний аудит прав на землю: як підготуватися та чого очікувати Поки грім не вдарить, або ситуація на ринку агрострахування Агрострахування: що стримує ринок з мільярдним потенціалом? Вітчизняних аграріїв необхідно привчати до агрострахування Іспанські можливості для українського бізнесу летимо на світові бізнес-події Ольга Трофімцева: "Аграрна галузь ще дасть жару!" День відкритих дверей на DuPont Pioneer Готуй сани влітку, або як мінімізувати ризики від втрати посівів озимих Фермери підтримали Івана Слободяника в роботі на посаді гендиректора Укрдержфонду Новий формат: семінар-квест компанії "Маїс" Страхувати по-новому?Аграріям запропонували новий страховий продукт Програма страхування для постачальників засобів захисту рослин (ЗЗР) Ольга Трофімцева: "Аграрна галузь ще дасть жару!" Програма страхування для постачальників засобів захисту рослин (ЗЗР) МАЇС подовжила членство в АСТА Українські аграрії майже не використовують інструмент страхування посівних площ Летимо до Нідерландів: у пошуках нових бізнес-контактів Дмитро Сімашко: «За кілька років помпезно відкриємо ринок деградованих неродючих земель і будемо намагатись її продати будь-кому» Як зробити ділову поїздку максимально вигідною: ТОП-6 корисних лайфхаків Співпраця задля інновацій: відбулася зустріч представників Компанії МАЇС та Сингенти Ділова подорож підприємця: як все організувати? Жнива: як отримати максимум вигоди від ділової подорожі за кордон? Володимир Юдін: Застрахувати свої посіви від наслідків погодних катаклізмів повинен кожен відповідальний фермер Олексій Пищик: Фермерам, які вирішили придбати сільгосптехніку в лізинг, необхідно зробити це вже сьогодні Агропідприємці зможуть заробляти на авіаперельотах разом з AIR FRANCE KLM Крила Вашого бізнесу: AirFrance-KLM пропонує агропідприємцям ексклюзивні умови Страхування без страху: найбільший швейцарський перестраховик Swіss Re представив у Києві стратегію розвитку агровиробництва в Україні Компанія «Маїс» підтримує проект унікального Німецько-українського аграрного демонстраційного і навчального центру Андрій Ярмак: Виробникам м’яса потрібно шукати нові ринки збуту своєї продукції Надійна гідравліка для українських аграріїв Олексій Пищик: Лізингові компанії активно підключаться до держпрограми з підтримки фермерів, що компенсує придбання сільгосптехніки Агрострахування дозволяє фермеру утриматися «на плаву» в критичній ситуації Алекс Ліссітса: Змінити ситуацію в аграрній галузі «косметичними ремонтами» не вийде "Українська аграрна платформа-2016" навчає малий та середній агробізнес виходу на експортні ринки Як правильно страхувати агроризики VERSATILE TORUM 750: вигідний зернозбиральний комбайн Прибуток замість ризику або як фермеру захистити головний актив під час кризи Що треба знати, аби захистити свій бізнес від рейдерів DuPont Pioneer Україна оголошує конкурс врожайності «Піонер Максимум»

Свинина стане ще дорожчою: Україні пророкують масове банкрутство свиноферм

24 лютого 2017
Переглядів:
1261
104.jpg

Експерти побоюються, що українцям доведеться знову перейти на польське і бразильське м'ясо.

2017 року ціни на популярний в Україні вид м'яса – свинину – можуть значно зрости, хоча подорожчання вже й так помітно неозброєним оком, пише UBR.

Популярність свинини минулого року підвищилася через зниження цін і одночасне подорожчання курятини - споживання м'яса свиней за рік зросло на 7%. Станом на 1 лютого 2017 року фонд споживання свинини і м'ясопродуктів з неї становив 100 тис. т, а птиці – 95 тис. т, повідомили в асоціації "Свинарі України".

При цьому виробництво курятини в Україні, як і раніше, зростає, а ось свинини – падає.

Активний експорт курятини зменшив її пропозицію на внутрішньому ринку і сприяв утриманню цін. Свинина, навпаки, майже не вивозиться з країни, і ціни на неї впали.

Однак з початку лютого свинина подорожчала на 15%. Йдеться про продукцію вищої категорії, яка в живій вазі закуповується у виробників по 37 грн/кг. Продукти переробки дорожчають повільніше. Наприклад, обрізні напівтуші у виробників продаються по 64 грн/кг, що на 12% більше, ніж три тижні тому.

Експерти пояснюють цінове зростання скасуванням спецрежиму ПДВ, підвищенням мінімальної зарплати і зростанням інших витрат, зокрема, на корми і паливо. Але найнебезпечнішим і непрогнозованим фактором впливу на ціни залишається складна епізоотична ситуація через спалах африканської чуми свиней (АЧС), яка, власне, і підірвала наш експорт.

"Переробники та виробники кажуть, що зараз наш продукт, навіть ковбасу, стало дуже важко продавати на зовнішніх ринках. Нові клієнти не з'являються, а старі поступово відмовляються від м'ясопродуктів з країни, де масово фіксуються випадки АЧС", – пояснив директор української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Але скорочення експорту вже не зможе стримати зростання цін, адже пропозиція на внутрішньому ринку теж зменшуватиметься.

Дорога хвороба

За даними асоціації "Свинарі України", на початок лютого 2017 року поголів'я свиней в країні скоротилося на 7,1%, порівняно з минулим роком – до 6,54 млн голів. І свинарі продовжують вирізати поголів'я. Всього за місяць його чисельність скоротилася ще на 2,2%, або на 145 тис. голів. Тільки чотирьом областям України (Волинській, Львівській, Івано-Франківській та Закарпатській) вдалося зберегти позитивну динаміку.

За підрахунками експертів ЄБРР, кожна знищена через захворювання вірусом АЧС свиня обійшлася в середньому в 115 доларів господарствам населення, 200 доларів – дрібним і середнім свиноферми, і в 460 доларів – великим промисловим комплексам. За словами голови Держпродспоживслужби Володимира Лапи, тільки прямі втрати від АЧС перевищують 130 млн грн, а загальні збитки, які включають заборону на ведення господарської діяльності протягом сорока днів після спалаху, оцінюються приблизно в 200 млн грн.

Віце-президент асоціації "Свинарі України" Оксана Юрченко розповіла, що експерти ФАО змоделювали можливі сценарії розвитку ситуації з АЧС. Згідно з прогнозами, цього року український промисловий сектор свинарства може втратити від 18,2 тис. до 1,5 млн голів (до 40% поголів'я), а господарства населення – від 900 до 71 тис. голів.
До середини лютого 2017 року було зафіксовано 35 випадків спалаху АЧС в 16 областях, карантин діє в 39 населених пунктах. За минулий рік, за даними Української аграрної конфедерації, був зафіксований 91 випадок хвороби проти 40 випадків 2015 року. Тобто, епідемія відступати не має наміру.

В результаті, як прогнозує президент Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів Іван Томич, за два-три роки поголів'я свиней скоротиться на третину, а ціни на свинину вже до кінця 2017 піднімуться на 25%.

Президент асоціації "Свинарі України" Артур Лоза очікує, що вітчизняний продукт може стати дефіцитним і занадто дорогим, тому українці знову їстимуть польську, бразильську та канадську свинину замість вітчизняної.

За його даними, 2016 року рентабельність виробництва продуктів свинарства досягла п'ятирічного мінімуму, що підштовхнуло зростання цін на свинину. Але переписувати цінники за власним бажанням виробники не зможуть, оскільки купувати дорогий продукт у більшості українців просто нема за що. Тому не виключена хвиля банкрутств фермерських господарств.

За словами Лози, зараз галузь шукає способи зберегти експортний потенціал. Одним з варіантів є робота свинарських ферм в закритому режимі. Відповідна пропозиція міститься в змінах до чинної інструкції, які вже підготувала Держпродспоживслужба.

Якщо ідеї санітарів затвердить Кабмін, комплекси стануть "режимними", але для ринку від цього буде користь – спалах АЧС, скажімо, на фермі, не означатиме, що свиней потрібно вибивати у всій окрузі. Точно також, якщо хвороба виявлять у свиней в приватному подвір'ї, сусідня ферма не постраждає – передбачається, що небезпечний вірус туди не повинен проникнути. Тобто масштаби знищення стада скоротяться.

Крім того, Лоза вбачає великі можливості в об'єднанні виробників, що дозволить їм знизити свої витрати. Наприклад, великі свинокомплекси можуть, наприклад, передавати поросят для дорощування населенню тощо.

За матеріалами: Сегодня

24 лютого 2017 07:45
переглядів:
1261
Додати коментар
7 + 0 =
Решите эту простую математическую задачу и введите результат. Например, для 1+3, введите 4.

остані коментарі