Відгодівля та переробка ВРХ: Як заробити у найбільшій вільній ніші українського агробізнесу? Компанія UKRAVIT постійно рухається вперед, створюючи нові інноваційні продукти Контроль шкідників за європейськими стандартами: Pest-control  Виробник насіння майбутнього збільшує інвестиції в Україну уже сьогодні  Страхування має бути необхідною умовою при розвитку бізнесу кожного садівника  Олександр Марюхніч: “Якщо прагнеш змін – почни з себе”   Ринок зерна України: від експорту сировини до готової продукції     Як захистити врожай ріпаку озимого? Поради спеціаліста   VELES AGRO – український бренд європейської якості підкорює «Битву Агротитанів»     VELES AGRO ТЕХНІКА, ЩО ЛАМАЄ СТЕРЕОТИПИСубсидування - найбільш поширений шлях підтримки державою агрострахування в світіІсторія агроуспіху: DuPont PioneerЗахистити зібраний врожай від гризунів допоможуть ефективні родентициди від Групи компаній UKRAVITАнна Бабіч: Аби вижити в умовах непередбачуваного ринку, агрокомпаніям варто зрозуміти "силу багатьох"Компанія МАЇС презентувала оновлену лінійку гібридів кукурудзи під час семінару на ЧеркащиніАграрію важливо раціонально використовувати пестициди та агрохімікати для збереження власного врожаюПерепади температури негативно вплинули на майбутню врожайність пізніх ярих культурЗворотній зв’язок із фермером: Група компаній UKRAVIT взяла активну участь у Днях поля по всій території України

 

Глобальне потепління задає аграріям курс на томати та рис

10 січня 2017
Переглядів:
855
22.jpg

Глобальне потепління відкрило значні можливості для розширення асортименту вирощуваних сільськогосподарських культур в Україні. Завдяки пом'якшенню зим в Україні покращилися умови перезимівлі озимих. Про це повідомляє завідувач відділом агрометеорології Гідрометцентру України Тетяна Адаменко.

Якщо в період, який був визначений за стандарт, щорічно вимерзало 25-27 і навіть до 30% площ, то за останні 25 років в середньому цей показник сягає 10-12%. Це результат декількох сезонів, коли через глобальне потепління не сформувався сніговий покрив. Зазвичай тепер в Україні вимерзає всього 3-5% озимих.

Оскільки зими стали теплішими, то зменшилася глибина промерзання грунту, зросло засвоєння вологи грунтом і збільшилися її запаси навесні. В результаті в XXI столітті було всього 2 весняних посухи (через низьку кількість опадів взимку), які призвели до істотної втрати врожаю.

«Якщо 20 років тому соняшник добре родив тільки в південно-східній частині країни, то зараз — і в Чернівецькій, Житомирській, Київській, Чернігівській областях, тобто на Поліссі. Якщо колись на Поліссі кукурудзу вирощували у великих господарствах тільки на силос, оскільки вона не визрівала, то зараз вона і там гарантовано забезпечує 3-4 т/га зерна. Звичайно, для Полісся слід підбирати ранні сорти. Так само хороші умови по всій території країни складаються для томатів, сої та ряду інших теплолюбних культур», — зазначає експерт.

Потепління в зонах Степу та Лісостепу дозволило аграріям вирощувати тут пізні сорти кукурудзи. Саме завдяки потеплінню середня врожайність цієї культури в Україні так різко збільшилася за останні роки.

«Більше того, в Україні з'явилася нова природна зона — сухі субтропіки. Адже зараз сума активних температур на материковій частині країни досягає 38 ˚С, а в степовому Криму — 39 ˚С, тоді як в стандартне 30-річчя вона ніде не перевищувала 34 ˚С. Все це дозволяє отримувати стабільні врожаї таких культур, як рис або бавовна. Якщо нинішня тенденція збережеться, то років через 10 настане час для експериментів над цитрусовими», — додає Тетяна Адаменко.

За матеріалами: kurkul.com

10 січня 2017 16:35
переглядів:
855
Додати коментар
Содержание этого поля является приватным и не предназначено к показу.