Без агрострахування неможливо отримати доступ до кредитування Як найкраще підготувати землю до весняної посівної Угорський досвід для українського АПК ДПЗКУ вже заготовила 2,5 млн тонн збіжжя з початку 2016/2017 МР Генетика як рушій прогресу Як обрати надійного страхового партнера Не на словах, а на ділі: як досягти найкращих показників висівання Гібриди кукурудзи Pioneer® показали високі результати у конкурсі врожайності США Китайці заходять на ринок насіння України Як змінити ставлення аграріїв до страхування Українські гібриди кукурудзи підкорюють Білорусь Як посієш – те й пожнеш, або як забезпечити якість посівної Юридичний аудит прав на землю: як підготуватися та чого очікувати Поки грім не вдарить, або ситуація на ринку агрострахування Агрострахування: що стримує ринок з мільярдним потенціалом? Вітчизняних аграріїв необхідно привчати до агрострахування Іспанські можливості для українського бізнесу летимо на світові бізнес-події Ольга Трофімцева: "Аграрна галузь ще дасть жару!" День відкритих дверей на DuPont Pioneer Готуй сани влітку, або як мінімізувати ризики від втрати посівів озимих Фермери підтримали Івана Слободяника в роботі на посаді гендиректора Укрдержфонду Новий формат: семінар-квест компанії "Маїс" Страхувати по-новому?Аграріям запропонували новий страховий продукт Програма страхування для постачальників засобів захисту рослин (ЗЗР) Ольга Трофімцева: "Аграрна галузь ще дасть жару!" Програма страхування для постачальників засобів захисту рослин (ЗЗР) МАЇС подовжила членство в АСТА Українські аграрії майже не використовують інструмент страхування посівних площ Летимо до Нідерландів: у пошуках нових бізнес-контактів Дмитро Сімашко: «За кілька років помпезно відкриємо ринок деградованих неродючих земель і будемо намагатись її продати будь-кому» Як зробити ділову поїздку максимально вигідною: ТОП-6 корисних лайфхаків Співпраця задля інновацій: відбулася зустріч представників Компанії МАЇС та Сингенти Ділова подорож підприємця: як все організувати? Жнива: як отримати максимум вигоди від ділової подорожі за кордон? Володимир Юдін: Застрахувати свої посіви від наслідків погодних катаклізмів повинен кожен відповідальний фермер Олексій Пищик: Фермерам, які вирішили придбати сільгосптехніку в лізинг, необхідно зробити це вже сьогодні Агропідприємці зможуть заробляти на авіаперельотах разом з AIR FRANCE KLM Крила Вашого бізнесу: AirFrance-KLM пропонує агропідприємцям ексклюзивні умови Страхування без страху: найбільший швейцарський перестраховик Swіss Re представив у Києві стратегію розвитку агровиробництва в Україні Компанія «Маїс» підтримує проект унікального Німецько-українського аграрного демонстраційного і навчального центру Андрій Ярмак: Виробникам м’яса потрібно шукати нові ринки збуту своєї продукції Надійна гідравліка для українських аграріїв Олексій Пищик: Лізингові компанії активно підключаться до держпрограми з підтримки фермерів, що компенсує придбання сільгосптехніки Агрострахування дозволяє фермеру утриматися «на плаву» в критичній ситуації Алекс Ліссітса: Змінити ситуацію в аграрній галузі «косметичними ремонтами» не вийде "Українська аграрна платформа-2016" навчає малий та середній агробізнес виходу на експортні ринки Як правильно страхувати агроризики VERSATILE TORUM 750: вигідний зернозбиральний комбайн Прибуток замість ризику або як фермеру захистити головний актив під час кризи Що треба знати, аби захистити свій бізнес від рейдерів DuPont Pioneer Україна оголошує конкурс врожайності «Піонер Максимум»

Як правильно вибрати червону ікру?

14 грудня 2016
Переглядів:
2528
AN_84.jpg

Скоро Новий рік: холодець, салат "Олів'є", мандарини і звичайно ж червона ікра - атрибути святкового столу. Як правильно вибрати червону ікру? Як не зіпсувати здоров'я, настрій і святковий стіл неякісним продуктом?

За різними підрахунками, до 60% червоної ікри, що продається в Україні, є контрафактною. Незважаючи на це вона має постійний попит. Червона ікра мало того, що просто смачна, у ній містяться жири, вітаміни і мінерали, а також близько 30% білка, який легко засвоюється організмом, і за цими ознаками перевершує багато продуктів, в тому числі і м'ясо. Асоціація рибалок України попереджає: при покупці червоної ікри потрібно бути уважним, щоб контрафактний товар не зіпсував святкового настрою.

Вибираємо фасовану червону ікру

Візьміть баночку в руки і потрясіть. Всередині щось булькає? Від покупки краще утриматися. Якісна зерниста червона ікра заповнює баночку щільно і без пустот. Зверніть увагу на дату упаковки ікри. Видобуток червоної ікри ведеться в липні-серпні. Якщо на кришці вказано будь-який інший місяць, значить, солили ікру морожену, або фасували вироблену раніше. У будь-якому випадку якість червоної ікри буде не на висоті.

Натисніть на кришку банки пальцем. Вона не повинна проминатися і вже ні в якому разі не повинна бути роздутою. Маркування на кришці повинно бути проштамповане зсередини, якщо цифри втиснули всередину - перед вами підробка. Контрафактну банку з червоною ікрою видає неякісна поліграфія та відсутність на етикетці докладної інформації про продукт, виробника.

Вибираючи, червону ікру - в жерстяній банці або скляній, - віддайте перевагу склу. Прозоре скло дозволяє розглянути колір, розмір і якість зерна червоної ікри. Якщо ікра червона виглядає як ніби покрита інеєм, вона фальшива.

Купуючи развесную червону ікру, зверніть увагу на крихкість зерна. Ікринки повинні легко відділятися одна від одної і не приставати до лопатки. Якщо червона ікра більше схожа на злиплу безформну масу - від покупки краще утриматися. Перед покупкою обов'язково поцікавтеся у продавця, коли була відкрита ємність з ікрою. В основному на вагу надходить червона ікра в пластикових ємностях від 0,5 кг до 5 кг. Ікра - швидкопсувний продукт, після відкриття ємності термін її зберігання 24 години. Для продовження її придатності недобросовісні продавці додають в ікру емульгатори на основі фармадегідів. Корисний продукт - червона ікра, після таких маніпуляцій може стати небезпечною для нашого здоров'я

Відтінки червоної ікри безпосередньо залежать від виду риби. Найсмачніша ікра кетова. Колір її оранжевий з червоним проблиском, ікринки досить дрібні, плівочка тонка, еластична. Якщо ікра зовсім бліда або жовта, значить, вона перезріла і втратила смак. Друге місце у ікри горбуші. Її ікринки оранжевого і світло-оранжевого кольору. Темно-червона ікра нерки за своєрідний смак отримала у нашого споживача бронзу, а ось європейці, навпаки, вважають її найкращою.

Якісна червона ікра ледь пахне свіжою рибою. У штучної ікрі, в якості аромату використовують оселедцеве молочко, тому підробку видає сильний рибний запах. На смак вона жорстка і дуже солона. Якщо ви сумніваєтеся, яку ікру купили - ікру червону справжню або штучну, проведіть нехитрий експеримент. Киньте 2-3 ікринки у склянку з гарячою водою, штучна ікра в окропі розчиниться.

Відкриту баночку з червоною ікрою тримайте в холодильнику не довше 4-5 днів. Але ні в якому разі не ставте в морозильник - зерна ікри червоної полопаються і перетворяться в пюре.

Якісна хороша ікра повинна мати однорідний колір, бути не пересоленою. Ікринки не повинні бути лопнутими, злиплими, засохлими і без оболонки. Повинна приємно пахнути без зайвих запахів.

Основні знаки якості:

Маркування дати виготовлення на кришці повинно бути продавлене ​​зсередини, а не нанесене лазером на кришку або пробите на папері;

Позначення сорту ікри (слід неодмінно вибирати ікру першого сорту, зроблену по ГОСТу. Це гарантія того, що в банці ікра тільки одного виду риби; всі ікринки приблизно однакового діаметра, без пошкоджень, пружні);

Склад (перший інгредієнт в складі - ікра. Кількість солі не повинна перевищувати 4-6% (цього ж потрібно по ГОСТу для ікри 1 сорту, заодно можна перевірити чесність виробника));

Правильне зберігання ікри

Ікра - швидко псується. Але при зберіганні не можна допускати її заморожування. Солоність дозволяє зберігати її при невеликій негативній температурі - вона не підморожується. Ідеальні умови зберігання - в районі від мінус 2 до мінус 6 градусів. При більш низькій температурі ікринки можуть пошкодитися.
Після відкриття банки ікру можна зберігати не довше 4-5 днів. Щоб зменшити висихання ікри, тримайте її завжди в закритій ємності. Також можна налити тонкий шар рослинної олії для додаткового посилення захисту, але робити це чи ні - вирішувати вам.

Спробуємо разом з вами перерахувати способи обману, з якими покупець може зустрітися:

Зіпсована або прострочена ікра
Незважаючи на те, що ікорний продукт засолений і часто містить консерванти, він все ж схильний до псування. Ікра може бродити, бути з цвіллю, мати кишкову паличку.

Найлегше псується ікра, яка продається на вагу. До того ж такий продукт найчастіше розфасований в підпільних цехах, де контроль за якістю практично відсутній. Також продавці можуть з нею робити що завгодно. Єдиний плюс в цьому випадку, так це те, що ви можете її оглянути, понюхати, можливо, навіть спробувати і обмацати, чого не зробите з банкової продукцією.

Дуже часто продавці ставлять перед собою завдання «освіжити» прострочену ікру. Для цього використовують марганцівку, рослинні олії, аскорбінову кислоту, мінеральну воду. Покупцеві необхідно взяти кілька ікринок і промацати їх пальцями. Якщо використовувалася олія, то ви відчуйте, як вони будуть ковзати і побачите властивий олії блиск.

При покупці ікри в банках необхідно знайти дату виготовлення. Вибиті цифри повинні бути опуклими (заводська банка), а не заглиблюватися, що має викликати підозру. Етикетка повинна бути акуратно приклеєна. Сама банка (або кришка на скляній банці) не повинна бути роздутою. Найчастіше саме ікру з простроченим терміном придатності  відправляють для якнайшвидшої реалізації на вагу.

Надійніше всього купувати продукт в скляних банках, в яких можна побачити ікринки і візуально визначити якість ікри. Крім того скляна тара - хімічно нейтральна і в ній не відбувається процес окислення.

Ікра з шкідливими і небезпечними консервантами

Різкий гіркий смак може говорити про неправильне використання консервантів. Таку ікру краще не споживати. Харчова добавка Е-239 - небезпечна для здоров'я. При використанні консервантів Е-200, Е-211 продукт вважається більш безпечним. Концентрація кожного консерванту не повинна перевищувати 0,1%. А якщо в ікрі містяться смакові добавки та барвники, то до такого продукту потрібно поставитися з подвійним побоюванням, тому що ці добавки в основному використовуються для того, щоб приховати всі недоліки.

Змішування і фальсифікація видів ікри

Недобросовісні продавці, а іноді і виробники, можуть видавати один вид ікри за інший, цінніший, і можуть взагалі змішувати її з штучної ікрою.

Для того щоб уникнути покупки таких підробок, вибирайте ікру однорідну за кольором і розміром ікринок.

У найменуванні ікряного продукту (на етикетці) повинні бути відображені порода риби, з якої береться ікра-сирець, і спосіб обробки сирцю.

Залежно від способів обробки ікри-сирцю отримують продукти - ікру зернисту, паюсну, ястичну, пробойну і інші.

Штучна ікра

Виготовляється, як правило, з желатину або водоростей, відрізняється сильною пружністю і, якщо придивитися, у неї відсутнє ядро ​​- вона однотонна. Можете провести тест - штучні ікринки в киплячій воді розчиняться.

Ікра із замороженої сировини

Часто використовують не свіжу сировину, а заморожену. Необхідно подивитися на дату виготовлення. Якщо вона збігається з періодом нересту даної породи риби (липень-вересень), то вона напевно виготовлена ​​зі свіжої сировини.

Цікаві факти
Різниця в ціні різних видів ікри пояснюється не відмінністю їх поживних і смакових властивостей (вони приблизно однакові), а перш за все складністю їх видобутку. Наприклад, чорна ікра дорожча за червону тільки через те, що її в природі менше. Осетрові важче видобуваються, і ікру вони можуть давати тільки з 10 років. А золотиста царська ікра (має янтарний колір) видобувається з осетрових старше 60 років.

Ну і на закінчення статистика, яка повинна нас насторожувати. 60% ікри - нелегального або сумнівного виробництва. Тому постарайтеся скористатися вищесказаними порадами і купувати дійсно якісний продукт.

14 грудня 2016 09:04
переглядів:
2528
Додати коментар
1 + 7 =
Решите эту простую математическую задачу и введите результат. Например, для 1+3, введите 4.

остані коментарі

Анонси