Відгодівля та переробка ВРХ: Як заробити у найбільшій вільній ніші українського агробізнесу? Компанія UKRAVIT постійно рухається вперед, створюючи нові інноваційні продукти Контроль шкідників за європейськими стандартами: Pest-control  Виробник насіння майбутнього збільшує інвестиції в Україну уже сьогодні  Страхування має бути необхідною умовою при розвитку бізнесу кожного садівника  Олександр Марюхніч: “Якщо прагнеш змін – почни з себе”   Ринок зерна України: від експорту сировини до готової продукції     Як захистити врожай ріпаку озимого? Поради спеціаліста   VELES AGRO – український бренд європейської якості підкорює «Битву Агротитанів»     VELES AGRO ТЕХНІКА, ЩО ЛАМАЄ СТЕРЕОТИПИСубсидування - найбільш поширений шлях підтримки державою агрострахування в світіІсторія агроуспіху: DuPont PioneerЗахистити зібраний врожай від гризунів допоможуть ефективні родентициди від Групи компаній UKRAVITАнна Бабіч: Аби вижити в умовах непередбачуваного ринку, агрокомпаніям варто зрозуміти "силу багатьох"Компанія МАЇС презентувала оновлену лінійку гібридів кукурудзи під час семінару на ЧеркащиніАграрію важливо раціонально використовувати пестициди та агрохімікати для збереження власного врожаюПерепади температури негативно вплинули на майбутню врожайність пізніх ярих культурЗворотній зв’язок із фермером: Група компаній UKRAVIT взяла активну участь у Днях поля по всій території України

 

Як правильно вибрати червону ікру?

14 грудня 2016
Переглядів:
4087
AN_84.jpg

Скоро Новий рік: холодець, салат "Олів'є", мандарини і звичайно ж червона ікра - атрибути святкового столу. Як правильно вибрати червону ікру? Як не зіпсувати здоров'я, настрій і святковий стіл неякісним продуктом?

За різними підрахунками, до 60% червоної ікри, що продається в Україні, є контрафактною. Незважаючи на це вона має постійний попит. Червона ікра мало того, що просто смачна, у ній містяться жири, вітаміни і мінерали, а також близько 30% білка, який легко засвоюється організмом, і за цими ознаками перевершує багато продуктів, в тому числі і м'ясо. Асоціація рибалок України попереджає: при покупці червоної ікри потрібно бути уважним, щоб контрафактний товар не зіпсував святкового настрою.

Вибираємо фасовану червону ікру

Візьміть баночку в руки і потрясіть. Всередині щось булькає? Від покупки краще утриматися. Якісна зерниста червона ікра заповнює баночку щільно і без пустот. Зверніть увагу на дату упаковки ікри. Видобуток червоної ікри ведеться в липні-серпні. Якщо на кришці вказано будь-який інший місяць, значить, солили ікру морожену, або фасували вироблену раніше. У будь-якому випадку якість червоної ікри буде не на висоті.

Натисніть на кришку банки пальцем. Вона не повинна проминатися і вже ні в якому разі не повинна бути роздутою. Маркування на кришці повинно бути проштамповане зсередини, якщо цифри втиснули всередину - перед вами підробка. Контрафактну банку з червоною ікрою видає неякісна поліграфія та відсутність на етикетці докладної інформації про продукт, виробника.

Вибираючи, червону ікру - в жерстяній банці або скляній, - віддайте перевагу склу. Прозоре скло дозволяє розглянути колір, розмір і якість зерна червоної ікри. Якщо ікра червона виглядає як ніби покрита інеєм, вона фальшива.

Купуючи развесную червону ікру, зверніть увагу на крихкість зерна. Ікринки повинні легко відділятися одна від одної і не приставати до лопатки. Якщо червона ікра більше схожа на злиплу безформну масу - від покупки краще утриматися. Перед покупкою обов'язково поцікавтеся у продавця, коли була відкрита ємність з ікрою. В основному на вагу надходить червона ікра в пластикових ємностях від 0,5 кг до 5 кг. Ікра - швидкопсувний продукт, після відкриття ємності термін її зберігання 24 години. Для продовження її придатності недобросовісні продавці додають в ікру емульгатори на основі фармадегідів. Корисний продукт - червона ікра, після таких маніпуляцій може стати небезпечною для нашого здоров'я

Відтінки червоної ікри безпосередньо залежать від виду риби. Найсмачніша ікра кетова. Колір її оранжевий з червоним проблиском, ікринки досить дрібні, плівочка тонка, еластична. Якщо ікра зовсім бліда або жовта, значить, вона перезріла і втратила смак. Друге місце у ікри горбуші. Її ікринки оранжевого і світло-оранжевого кольору. Темно-червона ікра нерки за своєрідний смак отримала у нашого споживача бронзу, а ось європейці, навпаки, вважають її найкращою.

Якісна червона ікра ледь пахне свіжою рибою. У штучної ікрі, в якості аромату використовують оселедцеве молочко, тому підробку видає сильний рибний запах. На смак вона жорстка і дуже солона. Якщо ви сумніваєтеся, яку ікру купили - ікру червону справжню або штучну, проведіть нехитрий експеримент. Киньте 2-3 ікринки у склянку з гарячою водою, штучна ікра в окропі розчиниться.

Відкриту баночку з червоною ікрою тримайте в холодильнику не довше 4-5 днів. Але ні в якому разі не ставте в морозильник - зерна ікри червоної полопаються і перетворяться в пюре.

Якісна хороша ікра повинна мати однорідний колір, бути не пересоленою. Ікринки не повинні бути лопнутими, злиплими, засохлими і без оболонки. Повинна приємно пахнути без зайвих запахів.

Основні знаки якості:

Маркування дати виготовлення на кришці повинно бути продавлене ​​зсередини, а не нанесене лазером на кришку або пробите на папері;

Позначення сорту ікри (слід неодмінно вибирати ікру першого сорту, зроблену по ГОСТу. Це гарантія того, що в банці ікра тільки одного виду риби; всі ікринки приблизно однакового діаметра, без пошкоджень, пружні);

Склад (перший інгредієнт в складі - ікра. Кількість солі не повинна перевищувати 4-6% (цього ж потрібно по ГОСТу для ікри 1 сорту, заодно можна перевірити чесність виробника));

Правильне зберігання ікри

Ікра - швидко псується. Але при зберіганні не можна допускати її заморожування. Солоність дозволяє зберігати її при невеликій негативній температурі - вона не підморожується. Ідеальні умови зберігання - в районі від мінус 2 до мінус 6 градусів. При більш низькій температурі ікринки можуть пошкодитися.
Після відкриття банки ікру можна зберігати не довше 4-5 днів. Щоб зменшити висихання ікри, тримайте її завжди в закритій ємності. Також можна налити тонкий шар рослинної олії для додаткового посилення захисту, але робити це чи ні - вирішувати вам.

Спробуємо разом з вами перерахувати способи обману, з якими покупець може зустрітися:

Зіпсована або прострочена ікра
Незважаючи на те, що ікорний продукт засолений і часто містить консерванти, він все ж схильний до псування. Ікра може бродити, бути з цвіллю, мати кишкову паличку.

Найлегше псується ікра, яка продається на вагу. До того ж такий продукт найчастіше розфасований в підпільних цехах, де контроль за якістю практично відсутній. Також продавці можуть з нею робити що завгодно. Єдиний плюс в цьому випадку, так це те, що ви можете її оглянути, понюхати, можливо, навіть спробувати і обмацати, чого не зробите з банкової продукцією.

Дуже часто продавці ставлять перед собою завдання «освіжити» прострочену ікру. Для цього використовують марганцівку, рослинні олії, аскорбінову кислоту, мінеральну воду. Покупцеві необхідно взяти кілька ікринок і промацати їх пальцями. Якщо використовувалася олія, то ви відчуйте, як вони будуть ковзати і побачите властивий олії блиск.

При покупці ікри в банках необхідно знайти дату виготовлення. Вибиті цифри повинні бути опуклими (заводська банка), а не заглиблюватися, що має викликати підозру. Етикетка повинна бути акуратно приклеєна. Сама банка (або кришка на скляній банці) не повинна бути роздутою. Найчастіше саме ікру з простроченим терміном придатності  відправляють для якнайшвидшої реалізації на вагу.

Надійніше всього купувати продукт в скляних банках, в яких можна побачити ікринки і візуально визначити якість ікри. Крім того скляна тара - хімічно нейтральна і в ній не відбувається процес окислення.

Ікра з шкідливими і небезпечними консервантами

Різкий гіркий смак може говорити про неправильне використання консервантів. Таку ікру краще не споживати. Харчова добавка Е-239 - небезпечна для здоров'я. При використанні консервантів Е-200, Е-211 продукт вважається більш безпечним. Концентрація кожного консерванту не повинна перевищувати 0,1%. А якщо в ікрі містяться смакові добавки та барвники, то до такого продукту потрібно поставитися з подвійним побоюванням, тому що ці добавки в основному використовуються для того, щоб приховати всі недоліки.

Змішування і фальсифікація видів ікри

Недобросовісні продавці, а іноді і виробники, можуть видавати один вид ікри за інший, цінніший, і можуть взагалі змішувати її з штучної ікрою.

Для того щоб уникнути покупки таких підробок, вибирайте ікру однорідну за кольором і розміром ікринок.

У найменуванні ікряного продукту (на етикетці) повинні бути відображені порода риби, з якої береться ікра-сирець, і спосіб обробки сирцю.

Залежно від способів обробки ікри-сирцю отримують продукти - ікру зернисту, паюсну, ястичну, пробойну і інші.

Штучна ікра

Виготовляється, як правило, з желатину або водоростей, відрізняється сильною пружністю і, якщо придивитися, у неї відсутнє ядро ​​- вона однотонна. Можете провести тест - штучні ікринки в киплячій воді розчиняться.

Ікра із замороженої сировини

Часто використовують не свіжу сировину, а заморожену. Необхідно подивитися на дату виготовлення. Якщо вона збігається з періодом нересту даної породи риби (липень-вересень), то вона напевно виготовлена ​​зі свіжої сировини.

Цікаві факти
Різниця в ціні різних видів ікри пояснюється не відмінністю їх поживних і смакових властивостей (вони приблизно однакові), а перш за все складністю їх видобутку. Наприклад, чорна ікра дорожча за червону тільки через те, що її в природі менше. Осетрові важче видобуваються, і ікру вони можуть давати тільки з 10 років. А золотиста царська ікра (має янтарний колір) видобувається з осетрових старше 60 років.

Ну і на закінчення статистика, яка повинна нас насторожувати. 60% ікри - нелегального або сумнівного виробництва. Тому постарайтеся скористатися вищесказаними порадами і купувати дійсно якісний продукт.

14 грудня 2016 09:04
переглядів:
4087
Додати коментар
Содержание этого поля является приватным и не предназначено к показу.

остані коментарі

Анонси