Аграрію важливо раціонально використовувати пестициди та агрохімікати для збереження власного врожаюПерепади температури негативно вплинули на майбутню врожайність пізніх ярих культурЗворотній зв’язок із фермером: Група компаній UKRAVIT взяла активну участь у Днях поля по всій території УкраїниРинок м'яса в першому півріччі продемонстрував зростанняЯк обрати оптимальний протруйник?ТОП-7 фактів про сільське господарство ШвейцаріїКомпанія DuPont Pioneer Україна представила результати агрономічних дослідів кукурудзиСтрахування озимих культур від осінньої посухи – додаткова гарантія стабільностіІталія на смак: ТОП-6 найкращих фермерських ринківПравда про садівництво: як створити прибутковий бізнес?Без агрострахування неможливо отримати доступ до кредитування Як найкраще підготувати землю до весняної посівної Угорський досвід для українського АПК ДПЗКУ вже заготовила 2,5 млн тонн збіжжя з початку 2016/2017 МР Генетика як рушій прогресу Як обрати надійного страхового партнера 

Як правильно вибрати червону ікру?

AN_84.jpg

Скоро Новий рік: холодець, салат "Олів'є", мандарини і звичайно ж червона ікра - атрибути святкового столу. Як правильно вибрати червону ікру? Як не зіпсувати здоров'я, настрій і святковий стіл неякісним продуктом?

За різними підрахунками, до 60% червоної ікри, що продається в Україні, є контрафактною. Незважаючи на це вона має постійний попит. Червона ікра мало того, що просто смачна, у ній містяться жири, вітаміни і мінерали, а також близько 30% білка, який легко засвоюється організмом, і за цими ознаками перевершує багато продуктів, в тому числі і м'ясо. Асоціація рибалок України попереджає: при покупці червоної ікри потрібно бути уважним, щоб контрафактний товар не зіпсував святкового настрою.

Вибираємо фасовану червону ікру

Візьміть баночку в руки і потрясіть. Всередині щось булькає? Від покупки краще утриматися. Якісна зерниста червона ікра заповнює баночку щільно і без пустот. Зверніть увагу на дату упаковки ікри. Видобуток червоної ікри ведеться в липні-серпні. Якщо на кришці вказано будь-який інший місяць, значить, солили ікру морожену, або фасували вироблену раніше. У будь-якому випадку якість червоної ікри буде не на висоті.

Натисніть на кришку банки пальцем. Вона не повинна проминатися і вже ні в якому разі не повинна бути роздутою. Маркування на кришці повинно бути проштамповане зсередини, якщо цифри втиснули всередину - перед вами підробка. Контрафактну банку з червоною ікрою видає неякісна поліграфія та відсутність на етикетці докладної інформації про продукт, виробника.

Вибираючи, червону ікру - в жерстяній банці або скляній, - віддайте перевагу склу. Прозоре скло дозволяє розглянути колір, розмір і якість зерна червоної ікри. Якщо ікра червона виглядає як ніби покрита інеєм, вона фальшива.

Купуючи развесную червону ікру, зверніть увагу на крихкість зерна. Ікринки повинні легко відділятися одна від одної і не приставати до лопатки. Якщо червона ікра більше схожа на злиплу безформну масу - від покупки краще утриматися. Перед покупкою обов'язково поцікавтеся у продавця, коли була відкрита ємність з ікрою. В основному на вагу надходить червона ікра в пластикових ємностях від 0,5 кг до 5 кг. Ікра - швидкопсувний продукт, після відкриття ємності термін її зберігання 24 години. Для продовження її придатності недобросовісні продавці додають в ікру емульгатори на основі фармадегідів. Корисний продукт - червона ікра, після таких маніпуляцій може стати небезпечною для нашого здоров'я

Відтінки червоної ікри безпосередньо залежать від виду риби. Найсмачніша ікра кетова. Колір її оранжевий з червоним проблиском, ікринки досить дрібні, плівочка тонка, еластична. Якщо ікра зовсім бліда або жовта, значить, вона перезріла і втратила смак. Друге місце у ікри горбуші. Її ікринки оранжевого і світло-оранжевого кольору. Темно-червона ікра нерки за своєрідний смак отримала у нашого споживача бронзу, а ось європейці, навпаки, вважають її найкращою.

Якісна червона ікра ледь пахне свіжою рибою. У штучної ікрі, в якості аромату використовують оселедцеве молочко, тому підробку видає сильний рибний запах. На смак вона жорстка і дуже солона. Якщо ви сумніваєтеся, яку ікру купили - ікру червону справжню або штучну, проведіть нехитрий експеримент. Киньте 2-3 ікринки у склянку з гарячою водою, штучна ікра в окропі розчиниться.

Відкриту баночку з червоною ікрою тримайте в холодильнику не довше 4-5 днів. Але ні в якому разі не ставте в морозильник - зерна ікри червоної полопаються і перетворяться в пюре.

Якісна хороша ікра повинна мати однорідний колір, бути не пересоленою. Ікринки не повинні бути лопнутими, злиплими, засохлими і без оболонки. Повинна приємно пахнути без зайвих запахів.

Основні знаки якості:

Маркування дати виготовлення на кришці повинно бути продавлене ​​зсередини, а не нанесене лазером на кришку або пробите на папері;

Позначення сорту ікри (слід неодмінно вибирати ікру першого сорту, зроблену по ГОСТу. Це гарантія того, що в банці ікра тільки одного виду риби; всі ікринки приблизно однакового діаметра, без пошкоджень, пружні);

Склад (перший інгредієнт в складі - ікра. Кількість солі не повинна перевищувати 4-6% (цього ж потрібно по ГОСТу для ікри 1 сорту, заодно можна перевірити чесність виробника));

Правильне зберігання ікри

Ікра - швидко псується. Але при зберіганні не можна допускати її заморожування. Солоність дозволяє зберігати її при невеликій негативній температурі - вона не підморожується. Ідеальні умови зберігання - в районі від мінус 2 до мінус 6 градусів. При більш низькій температурі ікринки можуть пошкодитися.
Після відкриття банки ікру можна зберігати не довше 4-5 днів. Щоб зменшити висихання ікри, тримайте її завжди в закритій ємності. Також можна налити тонкий шар рослинної олії для додаткового посилення захисту, але робити це чи ні - вирішувати вам.

Спробуємо разом з вами перерахувати способи обману, з якими покупець може зустрітися:

Зіпсована або прострочена ікра
Незважаючи на те, що ікорний продукт засолений і часто містить консерванти, він все ж схильний до псування. Ікра може бродити, бути з цвіллю, мати кишкову паличку.

Найлегше псується ікра, яка продається на вагу. До того ж такий продукт найчастіше розфасований в підпільних цехах, де контроль за якістю практично відсутній. Також продавці можуть з нею робити що завгодно. Єдиний плюс в цьому випадку, так це те, що ви можете її оглянути, понюхати, можливо, навіть спробувати і обмацати, чого не зробите з банкової продукцією.

Дуже часто продавці ставлять перед собою завдання «освіжити» прострочену ікру. Для цього використовують марганцівку, рослинні олії, аскорбінову кислоту, мінеральну воду. Покупцеві необхідно взяти кілька ікринок і промацати їх пальцями. Якщо використовувалася олія, то ви відчуйте, як вони будуть ковзати і побачите властивий олії блиск.

При покупці ікри в банках необхідно знайти дату виготовлення. Вибиті цифри повинні бути опуклими (заводська банка), а не заглиблюватися, що має викликати підозру. Етикетка повинна бути акуратно приклеєна. Сама банка (або кришка на скляній банці) не повинна бути роздутою. Найчастіше саме ікру з простроченим терміном придатності  відправляють для якнайшвидшої реалізації на вагу.

Надійніше всього купувати продукт в скляних банках, в яких можна побачити ікринки і візуально визначити якість ікри. Крім того скляна тара - хімічно нейтральна і в ній не відбувається процес окислення.

Ікра з шкідливими і небезпечними консервантами

Різкий гіркий смак може говорити про неправильне використання консервантів. Таку ікру краще не споживати. Харчова добавка Е-239 - небезпечна для здоров'я. При використанні консервантів Е-200, Е-211 продукт вважається більш безпечним. Концентрація кожного консерванту не повинна перевищувати 0,1%. А якщо в ікрі містяться смакові добавки та барвники, то до такого продукту потрібно поставитися з подвійним побоюванням, тому що ці добавки в основному використовуються для того, щоб приховати всі недоліки.

Змішування і фальсифікація видів ікри

Недобросовісні продавці, а іноді і виробники, можуть видавати один вид ікри за інший, цінніший, і можуть взагалі змішувати її з штучної ікрою.

Для того щоб уникнути покупки таких підробок, вибирайте ікру однорідну за кольором і розміром ікринок.

У найменуванні ікряного продукту (на етикетці) повинні бути відображені порода риби, з якої береться ікра-сирець, і спосіб обробки сирцю.

Залежно від способів обробки ікри-сирцю отримують продукти - ікру зернисту, паюсну, ястичну, пробойну і інші.

Штучна ікра

Виготовляється, як правило, з желатину або водоростей, відрізняється сильною пружністю і, якщо придивитися, у неї відсутнє ядро ​​- вона однотонна. Можете провести тест - штучні ікринки в киплячій воді розчиняться.

Ікра із замороженої сировини

Часто використовують не свіжу сировину, а заморожену. Необхідно подивитися на дату виготовлення. Якщо вона збігається з періодом нересту даної породи риби (липень-вересень), то вона напевно виготовлена ​​зі свіжої сировини.

Цікаві факти
Різниця в ціні різних видів ікри пояснюється не відмінністю їх поживних і смакових властивостей (вони приблизно однакові), а перш за все складністю їх видобутку. Наприклад, чорна ікра дорожча за червону тільки через те, що її в природі менше. Осетрові важче видобуваються, і ікру вони можуть давати тільки з 10 років. А золотиста царська ікра (має янтарний колір) видобувається з осетрових старше 60 років.

Ну і на закінчення статистика, яка повинна нас насторожувати. 60% ікри - нелегального або сумнівного виробництва. Тому постарайтеся скористатися вищесказаними порадами і купувати дійсно якісний продукт.

Додати коментар
Содержание этого поля является приватным и не предназначено к показу.
  • Адреса страниц и электронной почты автоматически преобразуются в ссылки.
  • Строки и параграфы переносятся автоматически.

Подробнее о форматировании текста

остані коментарі

Анонси