Без агрострахування неможливо отримати доступ до кредитування Як найкраще підготувати землю до весняної посівної Угорський досвід для українського АПК ДПЗКУ вже заготовила 2,5 млн тонн збіжжя з початку 2016/2017 МР Генетика як рушій прогресу Як обрати надійного страхового партнера Не на словах, а на ділі: як досягти найкращих показників висівання Гібриди кукурудзи Pioneer® показали високі результати у конкурсі врожайності США Китайці заходять на ринок насіння України Як змінити ставлення аграріїв до страхування Українські гібриди кукурудзи підкорюють Білорусь Як посієш – те й пожнеш, або як забезпечити якість посівної Юридичний аудит прав на землю: як підготуватися та чого очікувати Поки грім не вдарить, або ситуація на ринку агрострахування Агрострахування: що стримує ринок з мільярдним потенціалом? Вітчизняних аграріїв необхідно привчати до агрострахування Іспанські можливості для українського бізнесу летимо на світові бізнес-події Ольга Трофімцева: "Аграрна галузь ще дасть жару!" День відкритих дверей на DuPont Pioneer Готуй сани влітку, або як мінімізувати ризики від втрати посівів озимих Фермери підтримали Івана Слободяника в роботі на посаді гендиректора Укрдержфонду Новий формат: семінар-квест компанії "Маїс" Страхувати по-новому?Аграріям запропонували новий страховий продукт Програма страхування для постачальників засобів захисту рослин (ЗЗР) Ольга Трофімцева: "Аграрна галузь ще дасть жару!" Програма страхування для постачальників засобів захисту рослин (ЗЗР) МАЇС подовжила членство в АСТА Українські аграрії майже не використовують інструмент страхування посівних площ Летимо до Нідерландів: у пошуках нових бізнес-контактів Дмитро Сімашко: «За кілька років помпезно відкриємо ринок деградованих неродючих земель і будемо намагатись її продати будь-кому» Як зробити ділову поїздку максимально вигідною: ТОП-6 корисних лайфхаків Співпраця задля інновацій: відбулася зустріч представників Компанії МАЇС та Сингенти Ділова подорож підприємця: як все організувати? Жнива: як отримати максимум вигоди від ділової подорожі за кордон? Володимир Юдін: Застрахувати свої посіви від наслідків погодних катаклізмів повинен кожен відповідальний фермер Олексій Пищик: Фермерам, які вирішили придбати сільгосптехніку в лізинг, необхідно зробити це вже сьогодні Агропідприємці зможуть заробляти на авіаперельотах разом з AIR FRANCE KLM Крила Вашого бізнесу: AirFrance-KLM пропонує агропідприємцям ексклюзивні умови Страхування без страху: найбільший швейцарський перестраховик Swіss Re представив у Києві стратегію розвитку агровиробництва в Україні Компанія «Маїс» підтримує проект унікального Німецько-українського аграрного демонстраційного і навчального центру Андрій Ярмак: Виробникам м’яса потрібно шукати нові ринки збуту своєї продукції Надійна гідравліка для українських аграріїв Олексій Пищик: Лізингові компанії активно підключаться до держпрограми з підтримки фермерів, що компенсує придбання сільгосптехніки Агрострахування дозволяє фермеру утриматися «на плаву» в критичній ситуації Алекс Ліссітса: Змінити ситуацію в аграрній галузі «косметичними ремонтами» не вийде "Українська аграрна платформа-2016" навчає малий та середній агробізнес виходу на експортні ринки Як правильно страхувати агроризики VERSATILE TORUM 750: вигідний зернозбиральний комбайн Прибуток замість ризику або як фермеру захистити головний актив під час кризи Що треба знати, аби захистити свій бізнес від рейдерів DuPont Pioneer Україна оголошує конкурс врожайності «Піонер Максимум»

Коли молочна фірма - це і традиція, і хобі, і бізнес

13 грудня 2016
Переглядів:
694
_____1.jpg

Голландія доволі маленька країна— 16.4 млн. голландців проживають на території 3.7 млн. гектарів. Однак, у порівнянні із іншими європейськими країнами Голландія, не зважаючи на маленькі розміри, має надзвичайно розвинене молочне скотарство: у Голландії на фермі в середньому 77 дійних корів із продуктивністю 8000 л молока на рік (4.37% жирності, 3.50% білка), а у Європі—25 корів і 6000 л. Останнім часом через тенденцію до укрупнення та нестабільність цін на молоко кількість фермерів у цьому бізнесі скорочується. 

Дається в знаки також і система квотування (565014 кг. молока на ферму)—  деякі вважають за раціональніше продати свою квоту іншому фермерові, ніж самому займатися молочним скотарством. Голландський фермер сам виконує всі роботи на фермі: годує, прибирає, лікує, доїть тощо. Отож, у молочному бізнесі залишаються лише ті фермери, які вміють ефективно господарювати. В рамках українсько-голландського проекту «Інфомолоко» нам вдалося відвідати молочну ферму саме такого дбайливого господаря, містера Брауера. Його молочна ферма знаходиться на півночі Нідерландів, за голландськими мірками – велике господарство: 125 га власної землі, 180 дійних корів. Містер Брауер, незважаючи на загруженість роботою, захоплено показував і розповідав про свою гордість. Ще б пак, його ферма одна із найкращих у Голландії!

- Як давно Ви у молочному бізнесі?

- Після закінчення школи, коли мені було 21 рік, я прийшов працювати на ферму батька, якою перед цим володіло ще 6 попередніх поколінь. Тобто займаюся молочним скотарством уже майже 30 років. Ту стару батьківську ферму нам довелося продати, переїхати сюди і розпочати все знову. Хоча маю зазначити, що нам таки пощастило: ми були змушені переїхати, бо на тій території розпочали промислове будівництво, тому наші землі купила промислова компанія. Якби ми продали землі іншій фермі, ціна була б знано нижча, а якби не побудували нову ферму, до того ж ми змушені були б заплатити високі податки—за припинення фермерської діяльності. Однак все склалося так, що нам вдалося взяти кредит, купити землю та побудувати абсолютно нову ферму. Раніше ми мали три окремих приміщення для різних вікових груп, а зараз всі корови в одному корівнику, і під час роботи я можу за всіма ними спостерігати. До того ж у нас встановлено автоматичну систему вентиляції, доїльні роботи та робот-гноєприбирач.

- Наскільки дорого Вам все це обійшлося?

- На будинок, силосні траншеї та корівник пішло € 3 млн., а на купівлю землі близько € 3.5 млн. Кредит ми взяли під 1.5% річних, тому щороку маємо виплачувати  € 60 тис., що цього року було дуже нелегко через низьку ціну на молоко. Зазвичай ціна на молоко першого класу була  € 0.40, але влітку впала до неможливих  € 0.21. На щастя, зараз все потроху стабілізується, реалізуємо молоко по  €0.31, але, звичайно, хочеться більше. 

- Чи ви отримали якусь підтримку від уряду?

- Ми отримали субсидії, коли купували наших перших 2 доїльних робота. Саме діяла програма, спрямована на полегшення умов та скорочення обсягів ручної праці. То була наша спроба. Я вирішив, якщо не сподобається у мене все одно є у корівнику доїльна зала. Але звісно все сподобалося, особливо моїм плечам та спині, через біль у яких я не завжди міг проводити доїння.

- А скільки людей зараз працює на Вашій фермі?

- Я сам, моя дружина займається адміністративною роботою, ще наймаємо одного працівника, який виконує всю ту ж роботу, що і я, і може підмінити, якщо ми, припустімо, відпочиваємо. А також мій син допомагає, коли на канікулах, хоча він ще не впевнений, чи буде продовжувати нашу справу. Коли ми будували цю ферму 4 роки тому, йому було 16,  і ми не запитували, чи він планує стати фермером, бо будували її для себе. Якщо захоче, то в нього, як на мене, доволі хороша ферма, а не захоче, то років через 10, коли мені буде 60, ми цю ферму продамо.

-Минулий рік у всьому світі видався кризовим, з якими проблемами Вам довелося зіткнутися?

- Найбільшою проблемою, без сумніву, була низька ціна, за якої було неможливо виживати. Але крім того, минулого року ми докупили 80 корів із інших господарств (тепер у нас 180 корів). Кожна з них потребує уваги, тобто більше нашого часу та сил—до цього треба було звикнути. Все ускладнювалося  погіршенням здоров’я стада (нові патогени) та звикання корів одна до одної. На перших етапах навіть загальна смертність телят при народженні та в процесі вирощування підскочила до 10%. Однак зараз все стабілізувалося, ми в день в середньому отримуємо від однієї корови 29 л. молока, а загалом— 4300л. Тобто продуктивність однієї корови в рік близько 9 тис. л. Молоко зі своєї ферми ми здаємо у кооператив, що займається виробництвом сиру.

-Які витрати складають найбільшу частку у структурі вартості молока?

- Найбільші затрати на оплату праці найманого робітника - € 3 тис. на місяць, а також на концентровані корми— із €0.30 на1л. молока на корми йде € 0.05.

- Як саме побудований у Вас процес відтворення?

- На фермі ми використовуємо тільки штучне осіменіння—маємо банк сперми, за допомогою комп’ютерної програми визначаємо кондицію корови та підбираємо для осіменіння сперму того бика, що найкраще може вплинути на її  дані. Як правило, перше отелення відбувається, коли теличці 2 роки і 1 місяць. Період між двома отеленнями не більше 410 днів. Однак, якщо корова не приходить в охоту довше, ніж 120 днів, застосовуємо синхронізацію. Застосовувати синхронізацію на регулярній основі недоцільно—зайві витрати. Зазвичай, майже всіх корів в охоті помічаю вчасно, адже спостерігаю за ними  5-6 разів на день по 15-20 хвилин. Деяким фермерам вдається заощадити завдяки випасу корів у літній період, але через доїльні роботи ми цього дозволити не можемо, хіба для старих корів у сухостій, бо це для них корисно. Для випоювання телят використовуємо по 2 літра молозива першого і другого дня. Якщо теля народилося вночі, залишаю з мамою до ранку, і випоювання відбувається природно. Далі протягом тижня випоюємо і бичків, і теличок молоком, що має низьку жирність, а потім переводимо на сухе молоко, годівля яким триває, як правило, протягом 60 днів. Спеціально для визначення приростів телят не переважуємо—оцінюємо загальну кондицію і, якщо теля замале, можемо ще на тиждень-два залишити його на сухому молоці. 

- Якщо потребуєте допомогу чи пораду щодо виробничих питань, де їх отримуєте?

- У нас дуже добре налагоджена система консультаційної підтримки від тих компаній, у яких фермер купує, скажімо, ветеринарні препарати, корми, замовляє розчистку копит тощо. Так, раз на місяць до мене на ферму приїжджає ветеринар і перевіряє корів на тільність, дає поради щодо лікування та профілактики, так само раз на місяць приїжджає спеціаліст із годівлі від компанії, що постачає мені корми, і ми разом за допомогою даних комп’ютера та доїльних роботів визначаємо, чи достатньо/замало/забагато кормів отримують корови, і як вирішити проблему, якщо така існує. Тричі на рік, зазвичай коли корови входять у сухостій, ми викликаємо спеціалістів для розчистки копит. Але спеціаліста можна викликати і для вирішення якоїсь поточної проблеми.

- Чи задоволені Ви тим, чого вже досягли, чи маєте якісь іще плани на майбутнє?

- До 2015 року ми працюємо за системою квотування. Після цього я сподіваюсь розширити своє господарство до 300 голів, але найняти для підмоги 2 працівників. Тоді я, можливо, матиму трошки більше вільного часу.

- Що, на Вашу думку, потрібно для успіху у молочному бізнесі?

- Перш за все любити справу, якою займаєшся, і отримувати від неї задоволення. 

    

Ганна Лавренюк, спеціально для MilkUa.info

 

13 грудня 2016 07:20
переглядів:
694
Додати коментар
1 + 0 =
Решите эту простую математическую задачу и введите результат. Например, для 1+3, введите 4.