Без агрострахування неможливо отримати доступ до кредитування Як найкраще підготувати землю до весняної посівної Угорський досвід для українського АПК ДПЗКУ вже заготовила 2,5 млн тонн збіжжя з початку 2016/2017 МР Генетика як рушій прогресу Як обрати надійного страхового партнера Не на словах, а на ділі: як досягти найкращих показників висівання Гібриди кукурудзи Pioneer® показали високі результати у конкурсі врожайності США Китайці заходять на ринок насіння України Як змінити ставлення аграріїв до страхування Українські гібриди кукурудзи підкорюють Білорусь Як посієш – те й пожнеш, або як забезпечити якість посівної Юридичний аудит прав на землю: як підготуватися та чого очікувати Поки грім не вдарить, або ситуація на ринку агрострахування Агрострахування: що стримує ринок з мільярдним потенціалом? Вітчизняних аграріїв необхідно привчати до агрострахування Іспанські можливості для українського бізнесу летимо на світові бізнес-події Ольга Трофімцева: "Аграрна галузь ще дасть жару!" День відкритих дверей на DuPont Pioneer Готуй сани влітку, або як мінімізувати ризики від втрати посівів озимих Фермери підтримали Івана Слободяника в роботі на посаді гендиректора Укрдержфонду Новий формат: семінар-квест компанії "Маїс" Страхувати по-новому?Аграріям запропонували новий страховий продукт Програма страхування для постачальників засобів захисту рослин (ЗЗР) Ольга Трофімцева: "Аграрна галузь ще дасть жару!" Програма страхування для постачальників засобів захисту рослин (ЗЗР) МАЇС подовжила членство в АСТА Українські аграрії майже не використовують інструмент страхування посівних площ Летимо до Нідерландів: у пошуках нових бізнес-контактів Дмитро Сімашко: «За кілька років помпезно відкриємо ринок деградованих неродючих земель і будемо намагатись її продати будь-кому» Як зробити ділову поїздку максимально вигідною: ТОП-6 корисних лайфхаків Співпраця задля інновацій: відбулася зустріч представників Компанії МАЇС та Сингенти Ділова подорож підприємця: як все організувати? Жнива: як отримати максимум вигоди від ділової подорожі за кордон? Володимир Юдін: Застрахувати свої посіви від наслідків погодних катаклізмів повинен кожен відповідальний фермер Олексій Пищик: Фермерам, які вирішили придбати сільгосптехніку в лізинг, необхідно зробити це вже сьогодні Агропідприємці зможуть заробляти на авіаперельотах разом з AIR FRANCE KLM Крила Вашого бізнесу: AirFrance-KLM пропонує агропідприємцям ексклюзивні умови Страхування без страху: найбільший швейцарський перестраховик Swіss Re представив у Києві стратегію розвитку агровиробництва в Україні Компанія «Маїс» підтримує проект унікального Німецько-українського аграрного демонстраційного і навчального центру Андрій Ярмак: Виробникам м’яса потрібно шукати нові ринки збуту своєї продукції Надійна гідравліка для українських аграріїв Олексій Пищик: Лізингові компанії активно підключаться до держпрограми з підтримки фермерів, що компенсує придбання сільгосптехніки Агрострахування дозволяє фермеру утриматися «на плаву» в критичній ситуації Алекс Ліссітса: Змінити ситуацію в аграрній галузі «косметичними ремонтами» не вийде "Українська аграрна платформа-2016" навчає малий та середній агробізнес виходу на експортні ринки Як правильно страхувати агроризики VERSATILE TORUM 750: вигідний зернозбиральний комбайн Прибуток замість ризику або як фермеру захистити головний актив під час кризи Що треба знати, аби захистити свій бізнес від рейдерів DuPont Pioneer Україна оголошує конкурс врожайності «Піонер Максимум»

Як заробити на органіці? Лайфхаки від експерта

26 жовтня 2016
Переглядів:
2370
AN_30.jpg

Сьогодні органічним виробництвом в Україні зайнято лише 1% земель – менше 400 тис га, а експорт такої продукції складає близько 100 млн €. Україна має всі передумови для успішного ведення органічного виробництва, але через низьку інформованість виробників та інвесторів щодо вирощування та перспектив органічної продукції у нашій країні, фермери не достатньо розвивають даний напрямок. Щоб більше дізнатися про особливості та перспективи органічного садівництва, ми звернулися до експерта - власниці розсадника родини Лановенко, президента Академії Органічного Садівництва «Ekogarden» Валентини Лановенко.

Сучасне суспільство все більше відхиляє наявність хімічних речовин в фруктах та овочах. Споживачі України та країн ЄС не тільки вимагають гарантій того, що куплена плодово-ягідна продукція є якісною, але й потребують додаткових підтверджень якості та того факту, що спожитий продукт є екологічно чистим та генетично незміненим.Попит на органічну плодово-ягідну продукцію  перевищує пропозицію як в Україні, так і за кордоном – плоди та ягоди, яблучні концентрати, сік, продукти дитячого харчування та ін. При цьому вартість органічної продукції, як правило, в 1,5-2 рази вище за традиційну.

Вибір ділянки

"Найкращий варіант для закладки органічного саду – земля, яка тривалий час взагалі не оброблялася, це може бути 10-15 і навіть 20 років. Якщо ж таку землю знайти не вдалося і вона була у використанні – перехідний період триватиме 3 роки і при дотриманні всіх вимог органічного вирощування сад набуде статусу органічного. Підготовка землі до посадки має здійснюватися за органічними стандартами, без використання гербіцидів. Перед закладкою саду на ділянці бажано висіяти сидерати для отримання природнього удобрення," - каже Валентина Лановенко.

Експерт також зазначає, що окрім критерію органічності необхідно враховувати ґрунтово-кліматичні особливості регіону та підбирати відповідні cорто-підщепні комбінації для вирощування.

Закладення органічного саду

"Інтенсивний сад – це вид бізнесу, який складається із ряду елементів. Відсутність чи недостатньо надійне функціонування одного із них може призвести до значного зниження економічної ефективності. Якщо сад закладений саджанцями на карликових підщепах, він має бути оснащений краплинним зрошенням та опорною системою. Основа продуктивного саду – якісний садивний матеріал. Саджанці забезпечують 80%  комерційного успіху проекту", - переконана Валентина Лановенко.

Як же обрати розсадник з правильними принципами вирощування?

Експерт визначає такі критерії, які найбільшою мірою впливають на продуктивність посадкового матеріалу:

•    використання тільки «свіжої» землі та посів сидератів для підготовки землі під вирощування саджанців;

•  наближені природні умови вирощування: відсутність надлишкового зрошення та живлення – це забезпечення «імунної системи» саджанців;

•    використання виключно ручної праці (прополювання) для боротьби із бур’янами (ніяких гербіцидів);

•    застосування біологічної системи захисту (наприклад біо-препарати Бітоксибацилін, Триходермін, Натургард);

•    закритий цикл вирощування – від підщепи до саджанця – гарантія відповідності сортів та якості.

Також Валентина Лановенко звертає увагу на те, що саджанці, вирощені в Україні, є районованими та акліматизованими до наших ґрунтово-кліматичних умов, що є перевагою в порівнянні з імпортними саджанцями. Висока продуктивність інтенсивного садівництва забезпечується використанням карликових підщеп.           

Догляд за органічним садом

Експерт визначила такі основні правила догляду за органічним садом:

•    органічна система захисту проти шкідників та хвороб (біо-препарати), в т.ч. використання настоянок на травах, пасток для шкідників;
•    органічна система живлення та стимуляції розвитку;
•    наявність в саду великої кількості ентомофагів, заселення трихограми (природні вороги шкідників);
•    висадка «кормових» дерев і чагарників для птахів (жимолость, горобина);
•    наявність в саду бджіл, осмій та/або джмелів для запилення саду;
•  мульчування прикореневої зони дерев листям, тирсою, хвойними, травою та ін. (утримання вологи, перешкоджання росту бур’янів);
•    прорідження (нормування) урожаю – для видалення зайвих, пошкоджених чи неправильної форми плодів;
•    використання ручної праці для боротьби з бур’янами (ніяких гербіцидів!);
•    побілка стовбурів дерев навесні для запобігання їх перегріву влітку.

Економіка органічного саду

"Традиційний інтенсивний сад забезпечує урожайність на рівні 40-45 тонн з 1 га. При цьому оптова вартість яблук в Україні коливається в межах 5-12 грн (дані за вересень-жовтень 2016 р). Валовий дохід з 1 га становить 200-540 тис грн", - зазначає Валентина Лановенко            

Також вона додає, що сьогодні Німеччина є лідером у Європі за рівнем споживання органічної продукції, площі під органічним вирощуванням там досить суттєві, але вільних земель уже немає. "Тому імпорт органічної продукції там буде нарощуватися щороку щоб забезпечити зростаючий попит на продукти здорового харчування. Органічне яблуко в Німеччині коштує 5-6 євро/1 кг. Навіть якщо експортна вартість органічних яблук складе 1 євро/кг, це вже як мінімум в 3 рази вигідніше, чим продаж традиційних плодів. Тим більше некондиційне яблуко може бути використане для переробки: яблучні чіпси, джеми, сік прямого віджиму та ін. Вирощувати органічну чи традиційну продукцію? Обирати вам", - констатує Валентина Лановенко.
      
             
                 

26 жовтня 2016 15:31
переглядів:
2370
Додати коментар
1 + 15 =
Решите эту простую математическую задачу и введите результат. Например, для 1+3, введите 4.

остані коментарі

Анонси