Олександр Марюхніч: “Якщо прагнеш змін – почни з себе”   Ринок зерна України: від експорту сировини до готової продукції     Як захистити врожай ріпаку озимого? Поради спеціаліста   VELES AGRO – український бренд європейської якості підкорює «Битву Агротитанів»     VELES AGRO ТЕХНІКА, ЩО ЛАМАЄ СТЕРЕОТИПИСубсидування - найбільш поширений шлях підтримки державою агрострахування в світіІсторія агроуспіху: DuPont PioneerЗахистити зібраний врожай від гризунів допоможуть ефективні родентициди від Групи компаній UKRAVITАнна Бабіч: Аби вижити в умовах непередбачуваного ринку, агрокомпаніям варто зрозуміти "силу багатьох"Компанія МАЇС презентувала оновлену лінійку гібридів кукурудзи під час семінару на ЧеркащиніАграрію важливо раціонально використовувати пестициди та агрохімікати для збереження власного врожаюПерепади температури негативно вплинули на майбутню врожайність пізніх ярих культурЗворотній зв’язок із фермером: Група компаній UKRAVIT взяла активну участь у Днях поля по всій території УкраїниРинок м'яса в першому півріччі продемонстрував зростанняЯк обрати оптимальний протруйник?ТОП-7 фактів про сільське господарство ШвейцаріїКомпанія DuPont Pioneer Україна представила результати агрономічних дослідів кукурудзиСтрахування озимих культур від осінньої посухи – додаткова гарантія стабільностіІталія на смак: ТОП-6 найкращих фермерських ринківПравда про садівництво: як створити прибутковий бізнес?Без агрострахування неможливо отримати доступ до кредитування Як найкраще підготувати землю до весняної посівної Угорський досвід для українського АПК ДПЗКУ вже заготовила 2,5 млн тонн збіжжя з початку 2016/2017 МР Генетика як рушій прогресу Як обрати надійного страхового партнера 

Як заробити на органіці? Лайфхаки від експерта

26 жовтня 2016
Переглядів:
3016
AN_30.jpg

Сьогодні органічним виробництвом в Україні зайнято лише 1% земель – менше 400 тис га, а експорт такої продукції складає близько 100 млн €. Україна має всі передумови для успішного ведення органічного виробництва, але через низьку інформованість виробників та інвесторів щодо вирощування та перспектив органічної продукції у нашій країні, фермери не достатньо розвивають даний напрямок. Щоб більше дізнатися про особливості та перспективи органічного садівництва, ми звернулися до експерта - власниці розсадника родини Лановенко, президента Академії Органічного Садівництва «Ekogarden» Валентини Лановенко.

Сучасне суспільство все більше відхиляє наявність хімічних речовин в фруктах та овочах. Споживачі України та країн ЄС не тільки вимагають гарантій того, що куплена плодово-ягідна продукція є якісною, але й потребують додаткових підтверджень якості та того факту, що спожитий продукт є екологічно чистим та генетично незміненим.Попит на органічну плодово-ягідну продукцію  перевищує пропозицію як в Україні, так і за кордоном – плоди та ягоди, яблучні концентрати, сік, продукти дитячого харчування та ін. При цьому вартість органічної продукції, як правило, в 1,5-2 рази вище за традиційну.

Вибір ділянки

"Найкращий варіант для закладки органічного саду – земля, яка тривалий час взагалі не оброблялася, це може бути 10-15 і навіть 20 років. Якщо ж таку землю знайти не вдалося і вона була у використанні – перехідний період триватиме 3 роки і при дотриманні всіх вимог органічного вирощування сад набуде статусу органічного. Підготовка землі до посадки має здійснюватися за органічними стандартами, без використання гербіцидів. Перед закладкою саду на ділянці бажано висіяти сидерати для отримання природнього удобрення," - каже Валентина Лановенко.

Експерт також зазначає, що окрім критерію органічності необхідно враховувати ґрунтово-кліматичні особливості регіону та підбирати відповідні cорто-підщепні комбінації для вирощування.

Закладення органічного саду

"Інтенсивний сад – це вид бізнесу, який складається із ряду елементів. Відсутність чи недостатньо надійне функціонування одного із них може призвести до значного зниження економічної ефективності. Якщо сад закладений саджанцями на карликових підщепах, він має бути оснащений краплинним зрошенням та опорною системою. Основа продуктивного саду – якісний садивний матеріал. Саджанці забезпечують 80%  комерційного успіху проекту", - переконана Валентина Лановенко.

Як же обрати розсадник з правильними принципами вирощування?

Експерт визначає такі критерії, які найбільшою мірою впливають на продуктивність посадкового матеріалу:

•    використання тільки «свіжої» землі та посів сидератів для підготовки землі під вирощування саджанців;

•  наближені природні умови вирощування: відсутність надлишкового зрошення та живлення – це забезпечення «імунної системи» саджанців;

•    використання виключно ручної праці (прополювання) для боротьби із бур’янами (ніяких гербіцидів);

•    застосування біологічної системи захисту (наприклад біо-препарати Бітоксибацилін, Триходермін, Натургард);

•    закритий цикл вирощування – від підщепи до саджанця – гарантія відповідності сортів та якості.

Також Валентина Лановенко звертає увагу на те, що саджанці, вирощені в Україні, є районованими та акліматизованими до наших ґрунтово-кліматичних умов, що є перевагою в порівнянні з імпортними саджанцями. Висока продуктивність інтенсивного садівництва забезпечується використанням карликових підщеп.           

Догляд за органічним садом

Експерт визначила такі основні правила догляду за органічним садом:

•    органічна система захисту проти шкідників та хвороб (біо-препарати), в т.ч. використання настоянок на травах, пасток для шкідників;
•    органічна система живлення та стимуляції розвитку;
•    наявність в саду великої кількості ентомофагів, заселення трихограми (природні вороги шкідників);
•    висадка «кормових» дерев і чагарників для птахів (жимолость, горобина);
•    наявність в саду бджіл, осмій та/або джмелів для запилення саду;
•  мульчування прикореневої зони дерев листям, тирсою, хвойними, травою та ін. (утримання вологи, перешкоджання росту бур’янів);
•    прорідження (нормування) урожаю – для видалення зайвих, пошкоджених чи неправильної форми плодів;
•    використання ручної праці для боротьби з бур’янами (ніяких гербіцидів!);
•    побілка стовбурів дерев навесні для запобігання їх перегріву влітку.

Економіка органічного саду

"Традиційний інтенсивний сад забезпечує урожайність на рівні 40-45 тонн з 1 га. При цьому оптова вартість яблук в Україні коливається в межах 5-12 грн (дані за вересень-жовтень 2016 р). Валовий дохід з 1 га становить 200-540 тис грн", - зазначає Валентина Лановенко            

Також вона додає, що сьогодні Німеччина є лідером у Європі за рівнем споживання органічної продукції, площі під органічним вирощуванням там досить суттєві, але вільних земель уже немає. "Тому імпорт органічної продукції там буде нарощуватися щороку щоб забезпечити зростаючий попит на продукти здорового харчування. Органічне яблуко в Німеччині коштує 5-6 євро/1 кг. Навіть якщо експортна вартість органічних яблук складе 1 євро/кг, це вже як мінімум в 3 рази вигідніше, чим продаж традиційних плодів. Тим більше некондиційне яблуко може бути використане для переробки: яблучні чіпси, джеми, сік прямого віджиму та ін. Вирощувати органічну чи традиційну продукцію? Обирати вам", - констатує Валентина Лановенко.
      
             
                 

26 жовтня 2016 15:31
переглядів:
3016
Додати коментар
Содержание этого поля является приватным и не предназначено к показу.

Анонси