Аграрію важливо раціонально використовувати пестициди та агрохімікати для збереження власного врожаюПерепади температури негативно вплинули на майбутню врожайність пізніх ярих культурЗворотній зв’язок із фермером: Група компаній UKRAVIT взяла активну участь у Днях поля по всій території УкраїниРинок м'яса в першому півріччі продемонстрував зростанняЯк обрати оптимальний протруйник?ТОП-7 фактів про сільське господарство ШвейцаріїКомпанія DuPont Pioneer Україна представила результати агрономічних дослідів кукурудзиСтрахування озимих культур від осінньої посухи – додаткова гарантія стабільностіІталія на смак: ТОП-6 найкращих фермерських ринківПравда про садівництво: як створити прибутковий бізнес?Без агрострахування неможливо отримати доступ до кредитування Як найкраще підготувати землю до весняної посівної Угорський досвід для українського АПК ДПЗКУ вже заготовила 2,5 млн тонн збіжжя з початку 2016/2017 МР Генетика як рушій прогресу Як обрати надійного страхового партнера 

Українські ківі скоро можна буде купувати за ціною яблук

Як ми вже писали раніше,  на Закарпатті місцевий житель Генріх Стратон почав вирощувати морозостійкі ківі. Спочатку навіть вчені не могли повірити, що в Україні можливо виростити такі екзотичні плоди. «Винахідник» українського ківі, що дає 30 кг плодів з куща, ужгородець Генріх Стратон переконує, що в країні вже немає райцентру, де не вирощували б ківі, який скоро можна буде купувати за ціною яблук.

На міні-плантації відомого закарпатського селекціонера Генріха Стратона побували кореспонденти "Укрінформу" та мали можливість переконатися, що заморський екзотичний фрукт дійсно дає чималий урожай і в наших умовах.

Останні «ківі-новини»

На міні-плантації зараз кипить робота. Триває осінній сезон продажу саджанців - телефони не замовкають. Складається враження, що ківі став для українців стратегічним продуктом: кожні п'ять хвилин записують координати когось із охочих придбати кілька саджанців для свого саду. До своєї справи тут ставляться відповідально: разом із саджанцями зазвичай відправляють замовнику інструкцію - як правильно доглядати за ліаною.

"Саджанці сорту «Ківі Карпат» будемо продавати до кінця листопада, - каже Генріх Стратон. - За зиму вони зміцняться в землі, добре вкореняться, а навесні дадуть нові хороші пагони. Правда, плодоносити почне через три  - п'ять років. Дзвонять з усіх регіонів, з гордістю можу відзначити, що на сьогодні вже немає жодного райцентру в країні, де б не ріс «Ківі Карпат". Хіба що якісь села залишилися. А так - вся Україна його вирощує!", - відзначає селекціонер.

"Співпрацюємо з фермерами, які закладають плантації ківі. Поки можу розповісти про три такі ківі-сади, для яких у мене закупили саджанці. Найбільший буде в Овідіополі Одеської області: там висадили 5 тисяч кущів, також кілька гектарів плантації ківі заклали в Черкаській і Чернігівській областях", - розповідає Генріх Стратон.

"Багато людей самі дзвонять - то поради запитати, то просто розповісти, як у них поводяться рослини, висилають фото і відео. Нещодавно спілкувався з людиною з Донецька, який колись купив наш ківі, висадив у мами біля хати, він тепер поїхав, а мати залишилася, нещодавно відвідував її, зробив міні-сюжет про «окуповані ківі», надіслав нам", - каже господар.

І черв'ячків труїти не треба

"Зазвичай свій ківі-урожай ми збираємо в жовтні - на початку листопада, - розповідає Генріх Стратон. - Одна 5-6 річна ліана здатна дати до 30 кг плодів. Але ми свої часто обрізаємо на живці, тому залишається не так вже й багато плодоносних гілок. До слова, завжди залишаємо частину плодів до перших заморозків, - каже фермер, - вони не придатні для зберігання, але дуже смачні і солодкі!"

"У нашому садочку постійно ловимо сусідських дітей, - посміхається Генріх Стратон. - Мене це не дратує, навпаки: значить, наш ківі дійсно має хороші смакові якості".

На ділянці 8 соток близько 30 ліан. Зростає ківі, як виноград: для максимальної врожайності ліану пускають на шпалеру або дерево, навесні обрізають зайві гілки. Сорт морозостійкий (витримує до мінус 30 ° С), так що особливо «укутвати» на зиму не варто. Зате влітку необхідний полив - батьківщина цієї рослини  Нова Зеландія, де не тільки тепло, а й багато вологи. Правда, з водою не можна переборщувати: заллєте ліану - загине. Так що оптимальний варіант поливу - садові «вертушки-пирскавки». До речі, в наших широтах ківі не потрібно додатково обробляти від шкідників: тут не водяться ті жучки-черв'ячки, які з'їдають плоди і листя в традиційній зоні вирощування.

Історія ківі-селекції

Ківі - національний фрукт Нової Зеландії. Виростає в тропіках, морозів не переносить. Але ужгородські біологи, батько і син Стратона, звернули увагу на те, що свого часу ківі вивели з актинідії, що росте на Далекому Сході, де сильні морози - не рідкість. А актинідію в Україні вирощують уже понад півстоліття, так що можна було спробувати селекціонувати  й ківі. З появою цієї гіпотези і почалася робота.

Зі звичайних фруктів, які завозили в країну в середині 1990-х, зібрали насіння, висіяли  і отримали перші паростки. Потім на експерименти з посівом, схрещуванням рослин, зимівлею  без укриття - сорт же потрібен був морозостійкий! - пішло п'ять років. Нарешті отримали саджанець з необхідними якостями, назвали його «Ківі Карпат». Тепер всі ківі, які ростуть, плодоносять і продаються зараз в Україні - генетичні копії цієї рослини.

"Нам з батьком, можна сказати, пощастило: процес виведення нового сорту зайняв близько 10 років, це вважається дуже швидкою селекцією, - каже Генріх Стратон. - У цьому році нам нарешті вдалося офіційно зареєструвати сорт в Україні - процес тривав 6 років. Тепер в переліку українських сортів є і «Ківі Карпат».

Зараз Генріх Стратон повернувся до ківі-експериментів: селекціонер хоче створити морозостійкий, гладенький, а також більш солодший сорт ніж той, що зараз. Також є ще одна мета: створити сорт ківі з червоною серцевиною.

Цікаво, що селекціонер експериментує і з цитрусовими - Генріх Стратон мріє не тільки про плантації ківі в Україні, а й про цитрусові сади в наших широтах. Але проблема в тривалому періоді дозрівання цитрусових - плоди не встигають дозріти до осені.

Мед, варення і наливка

Для того, щоб ківі давав хороший урожай, необхідно саджати поруч чоловічу і жіночу форми рослин. Втім, виведений Генріхом Валентиновичем сорт здатний до самозапилення.

Зацвітає ківі в квітні - ліани покриваються біло-бежевими квітками, великими і ароматними. Фермер робить з них мед - однокомпонентний, тільки ківі, або ківі-липовий. Ну, а дружина селекціонера готує із зелених плодів смачні джеми і варення, сам господар - фірмову наливку.

"З ділянки в гарні роки отримую до центнера плодів, - каже селекціонер". Зберігають ківі в звичайних фруктових ящиках в погребі. Тримаються плоди до весни.

До речі, в минулому році після збору врожаю ківі Генріх Статон провів в Ужгороді експеримент: 300 кг плодів розфасували в пластикові міні-контейнери і пустили на продаж в місцевому центральному супермаркеті.

"Розібрали за 2 години, ажіотаж був великий, - згадує селекціонер. - Це при тому, що давали тільки 2 коробки в одні руки. Ми мали на меті не стільки розпродати врожай, скільки показати, що ківі - такий же стратегічний вітамінний продукт в Україні, як і яблука. А якщо його вирощувати тут, то і ціну матиме таку ж, як яблука: 10-12 грн за кіло".

В половинці ківі міститься добова норма вітаміну С - цей фрукт зміцнює імунітет. Також в ньому багато магнію, корисного для нормалізації роботи нервової системи, і йоду, який нормалізує роботу щитовидної залози. Калій, що міститься у великій кількості в ківі, знижує тиск, виводить холестерин і перешкоджає виникненню тромбів. Кажуть, той, хто їсть багато ківі - пізно сивіє і швидко худне. Ну, а ще цей фрукт допомагає перемогти камені в нирках, карієс.

Боротьба з рекетом

Цікаво, що на плантації Генріха Стратона вже кілька разів здійснювали напади - зазвичай просто хуліганять, але бувало, що знищували всі саджанці в теплицях. Вперше ділянку з експериментальними саджанцями понівечили в 2005-му році: вночі хтось вирубав плантацію під корінь. Генріх Валентинович відновив саджанці з обрубків і переніс їх на іншу ділянку, подалі від заздрісників. За кілька років стався другий напад - грабіжники рознесли теплиці, знищили пагони ... Селекціонер каже, що це - варіант рекету, хтось поклав око на ківі-бізнес. Але не вийшло. Тепер на ділянках є охорона і сигналізація. Поки все спокійно, каже селекціонер.

Однак з'являються нові виклики. "Нещодавно виграли суд проти фальсифікаторів нашого сорту, - розповідає селекціонер. Люди продавали саджанці ківі під виглядом сорту «Ківі Карпат» на пару десятків гривень дешевше, тому багато хто повівся на це. Ми завжди попереджаємо, що не варто. Тут є багато нюансів, але найголовніше - ви виявите, що вас обдурили через 5-6 років, коли плодів не буде. Тому завжди вимагайте «паспорт» рослини", каже Генріх Статон.

Цікаво також, що селекціонер заклав під Ужгородом показову ківі-ділянку для туристів - показати на плантації рослину, яка для наших широт - рідкість.

Тетяна Когутич