Без агрострахування неможливо отримати доступ до кредитування Як найкраще підготувати землю до весняної посівної Угорський досвід для українського АПК ДПЗКУ вже заготовила 2,5 млн тонн збіжжя з початку 2016/2017 МР Генетика як рушій прогресу Як обрати надійного страхового партнера Не на словах, а на ділі: як досягти найкращих показників висівання Гібриди кукурудзи Pioneer® показали високі результати у конкурсі врожайності США Китайці заходять на ринок насіння України Як змінити ставлення аграріїв до страхування Українські гібриди кукурудзи підкорюють Білорусь Як посієш – те й пожнеш, або як забезпечити якість посівної Юридичний аудит прав на землю: як підготуватися та чого очікувати Поки грім не вдарить, або ситуація на ринку агрострахування Агрострахування: що стримує ринок з мільярдним потенціалом? Вітчизняних аграріїв необхідно привчати до агрострахування Іспанські можливості для українського бізнесу летимо на світові бізнес-події Ольга Трофімцева: "Аграрна галузь ще дасть жару!" День відкритих дверей на DuPont Pioneer Готуй сани влітку, або як мінімізувати ризики від втрати посівів озимих Фермери підтримали Івана Слободяника в роботі на посаді гендиректора Укрдержфонду Новий формат: семінар-квест компанії "Маїс" Страхувати по-новому?Аграріям запропонували новий страховий продукт Програма страхування для постачальників засобів захисту рослин (ЗЗР) Ольга Трофімцева: "Аграрна галузь ще дасть жару!" Програма страхування для постачальників засобів захисту рослин (ЗЗР) МАЇС подовжила членство в АСТА Українські аграрії майже не використовують інструмент страхування посівних площ Летимо до Нідерландів: у пошуках нових бізнес-контактів Дмитро Сімашко: «За кілька років помпезно відкриємо ринок деградованих неродючих земель і будемо намагатись її продати будь-кому» Як зробити ділову поїздку максимально вигідною: ТОП-6 корисних лайфхаків Співпраця задля інновацій: відбулася зустріч представників Компанії МАЇС та Сингенти Ділова подорож підприємця: як все організувати? Жнива: як отримати максимум вигоди від ділової подорожі за кордон? Володимир Юдін: Застрахувати свої посіви від наслідків погодних катаклізмів повинен кожен відповідальний фермер Олексій Пищик: Фермерам, які вирішили придбати сільгосптехніку в лізинг, необхідно зробити це вже сьогодні Агропідприємці зможуть заробляти на авіаперельотах разом з AIR FRANCE KLM Крила Вашого бізнесу: AirFrance-KLM пропонує агропідприємцям ексклюзивні умови Страхування без страху: найбільший швейцарський перестраховик Swіss Re представив у Києві стратегію розвитку агровиробництва в Україні Компанія «Маїс» підтримує проект унікального Німецько-українського аграрного демонстраційного і навчального центру Андрій Ярмак: Виробникам м’яса потрібно шукати нові ринки збуту своєї продукції Надійна гідравліка для українських аграріїв Олексій Пищик: Лізингові компанії активно підключаться до держпрограми з підтримки фермерів, що компенсує придбання сільгосптехніки Агрострахування дозволяє фермеру утриматися «на плаву» в критичній ситуації Алекс Ліссітса: Змінити ситуацію в аграрній галузі «косметичними ремонтами» не вийде "Українська аграрна платформа-2016" навчає малий та середній агробізнес виходу на експортні ринки Як правильно страхувати агроризики VERSATILE TORUM 750: вигідний зернозбиральний комбайн Прибуток замість ризику або як фермеру захистити головний актив під час кризи Що треба знати, аби захистити свій бізнес від рейдерів DuPont Pioneer Україна оголошує конкурс врожайності «Піонер Максимум»

В кожному регіоні існують свої «козирні карти», які мало хто розігрує

16 вересня 2016
Переглядів:
621

Особливості вирощування сільськогосподарських культур, використання хімічних препаратів, а також як будується державна політика в аграрній галузі - ці та інші важливі аспекти з'ясовував керуючий підрозділу садівництва і овочівництва ТОВ СПП «Лана», учасник «Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва» Олексій Верещага під час свого візит до Ізраїлю.

Успіх залежить від знань

Аграрій стверджує, що обмін досвідом, вивчення наукової бази сільського господарства других країн дозволяє розвивати підприємство, на якому він працює. ТОВ СПП «Лана» розташоване в селі Родюче Михайлівського району Запорізької області. Спочатку діяльність компанії була організована таким чином, щоб розвивати відразу кілька напрямків сільського господарства. Як наслідок, з дня утворення агрофірми в 1993 році, вектори роботи фахівців «Лани» відрізнялися різноманітністю. Це вирощування зернових, дрібнонасінних культур, фруктів і овочів. ТОВ СПП «Лана» вже давно експортує свою продукцію за кордон, в тому числі і в країни Євросоюзу - Словаччину, Польщу, Чехію.

- У нас замкнутий цикл: ми самі вирощуємо продукцію, самі фасуємо, самі допрацьовуємо, охолоджуємо і доставляємо в будь-яку точку світу, - розповів Олексій Верещага.

Саме тому аграрій став учасником «Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва», який реалізується в Україні з 2015 року Менонітською асоціацією економічного розвитку за фінансової підтримки держави Канада. На території Запорізької області заходи в рамках цієї співпраці реалізовує інформаційно-консультаційний центр «Агро-Таврія», який працює на базі Таврійського державного агротехнологічного університету. Олексій пройшов конкурс на участь у міжнародному курсі щодо застосування інноваційних технологій в овочівництві. Після цього він отримав стипендію на навчання від ізраїльського центру міжнародного співробітництва МАШАВ. Проект підтримав виробника, оплатив транспортні витрати на поїздку для придбання цінного досвіду.

Прибуток - завдяки непопулярним сільгоспкультур

Олексій Верещага розповів, що під час спілкування з ізраїльським колегами отримав безцінний досвід. Після поїздки за кордон фахівці ТОВ СПП «Лана» на 200 гектарах підприємства висадили гарбуз і уклали договори з підприємствами Словаччини на поставку насіння цієї рослини.

Для  регіону така продукція відноситься до так званих нішевих культур, які більшість підприємців вирощувати не ризикують.

- Після поїздки туди я зрозумів, що в кожному регіоні кожної країни існують свої «козирні карти», які мало хто розігрує. Тобто зазвичай аграрії діють за перевіреними схемами, без ризику. Вирощують той же, що і більшість їхніх сусідів. Але при цьому не отримують того максимуму прибутку, який могли б отримувати, вирощуємо менш поширені культури, - підкреслює Олексій.

Хімічна обробка повинна бути помірною

Велике враження на аграрія справило і ставлення ізраїльської держави до сільського господарства - саме держструктури регулюють питання хімічної обробки культур, всі роботи на полях і в садах науково обгрунтовані.

- В Ізраїлі фермер - це той, хто втілює бачення експертів, сполучна ланка між вченими і землею. Його дії знаходяться під постійним контролем, бажає він цього чи ні, дослідники постійно направляють його роботу. У нас же на фермері замикаються всі сельхозпроцесси. Фермер відповідає за все - починаючи від посадки насіння, закінчуючи реалізацією, і при цьому вирішує і юридичні питання, - ділиться проблемами Олексій.

«Український проект бізнес-розвитку плодоовочівництва», на думку аграрія, - це можливість отримати важливі знання, які дозволяють по-новому дивитися на розвиток свого підприємства, на використання добрив і хімічну обробку культур. А це не тільки  запорука отримання хороших урожаїв, а й дозволяє вибрати найбільш оптимальні препарати, які завдають мінімальної шкоди екології.

- Гучна продукція з нітратами, то ж кавуни. А що таке нітрат? Це той же самий азот, який рослина отримує з грунту. Ми вибираємо його кілька років. Потім цей фон треба відновлювати за допомогою оксидів азоту в будь-якій формі: або селітра, або сечовина, або аміак. На семінарах, на які нас запрошують фахівці центру «Агро-Таврія», нам намагаються це донести.

Кооперація - один із способів розвитку підприємства

В Ізраїлі Олексію Верещагу також сподобався приклад кооперації в сільському господарстві, так звані кібуци. На думку аграрія, таку форму співпраці можна впровадить і на території України.

- У кібуцах люди об'єднуються на основі якогось виробництва, де кожен намагається внести свою лепту в це виробництво. Але при цьому люди, які в них працюють, не обов'язково повинні бути аграріями. Є люди, які працюють в полі, а є люди, які можуть доглядати за дітьми цих людей. Інші можуть їх нагодувати, а є люди, які можуть ремонтувати автомобілі. І так вони між собою кооперуються, але працюють всі на загальне благо, - підкреслив Олексій.

Саме цей досвід аграрій збирається використовувати і при впровадженні нового грантового проекту, який передбачає будівництво холодильника для плодоовочевої продукції на 3 тисячі тонн, а також переробної лінії. В даний момент Олексій Верещага оформляє всі необхідні документи для того, щоб канадські партнери змогли оцінити доцільність фінансування цього проекту. Він підкреслює, що досвід ізраїльських кооперацій дозволить робити більші партії продукції, які будуть формуватися, завдяки співпраці з більш дрібними сільгосппідприємствами.

Ізраїльський досвід, стверджує Олексій, тільки підтвердив те, що кожен аграрій повинен відповідально ставитися до природних ресурсів нашої країни: "Не спалювати» грунт хімією і добривами, а якісно використовувати кожну ділянку землі, розуміючи, що це безцінний дар природи, який допоможе розвивати нашу країну.

16 вересня 2016 08:41
переглядів:
621