Олександр Марюхніч: “Якщо прагнеш змін – почни з себе”   Ринок зерна України: від експорту сировини до готової продукції     Як захистити врожай ріпаку озимого? Поради спеціаліста   VELES AGRO – український бренд європейської якості підкорює «Битву Агротитанів»     VELES AGRO ТЕХНІКА, ЩО ЛАМАЄ СТЕРЕОТИПИСубсидування - найбільш поширений шлях підтримки державою агрострахування в світіІсторія агроуспіху: DuPont PioneerЗахистити зібраний врожай від гризунів допоможуть ефективні родентициди від Групи компаній UKRAVITАнна Бабіч: Аби вижити в умовах непередбачуваного ринку, агрокомпаніям варто зрозуміти "силу багатьох"Компанія МАЇС презентувала оновлену лінійку гібридів кукурудзи під час семінару на ЧеркащиніАграрію важливо раціонально використовувати пестициди та агрохімікати для збереження власного врожаюПерепади температури негативно вплинули на майбутню врожайність пізніх ярих культурЗворотній зв’язок із фермером: Група компаній UKRAVIT взяла активну участь у Днях поля по всій території УкраїниРинок м'яса в першому півріччі продемонстрував зростанняЯк обрати оптимальний протруйник?ТОП-7 фактів про сільське господарство ШвейцаріїКомпанія DuPont Pioneer Україна представила результати агрономічних дослідів кукурудзиСтрахування озимих культур від осінньої посухи – додаткова гарантія стабільностіІталія на смак: ТОП-6 найкращих фермерських ринківПравда про садівництво: як створити прибутковий бізнес?Без агрострахування неможливо отримати доступ до кредитування Як найкраще підготувати землю до весняної посівної Угорський досвід для українського АПК ДПЗКУ вже заготовила 2,5 млн тонн збіжжя з початку 2016/2017 МР Генетика як рушій прогресу Як обрати надійного страхового партнера 

В кожному регіоні існують свої «козирні карти», які мало хто розігрує

16 вересня 2016
Переглядів:
1039

Особливості вирощування сільськогосподарських культур, використання хімічних препаратів, а також як будується державна політика в аграрній галузі - ці та інші важливі аспекти з'ясовував керуючий підрозділу садівництва і овочівництва ТОВ СПП «Лана», учасник «Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва» Олексій Верещага під час свого візит до Ізраїлю.

Успіх залежить від знань

Аграрій стверджує, що обмін досвідом, вивчення наукової бази сільського господарства других країн дозволяє розвивати підприємство, на якому він працює. ТОВ СПП «Лана» розташоване в селі Родюче Михайлівського району Запорізької області. Спочатку діяльність компанії була організована таким чином, щоб розвивати відразу кілька напрямків сільського господарства. Як наслідок, з дня утворення агрофірми в 1993 році, вектори роботи фахівців «Лани» відрізнялися різноманітністю. Це вирощування зернових, дрібнонасінних культур, фруктів і овочів. ТОВ СПП «Лана» вже давно експортує свою продукцію за кордон, в тому числі і в країни Євросоюзу - Словаччину, Польщу, Чехію.

- У нас замкнутий цикл: ми самі вирощуємо продукцію, самі фасуємо, самі допрацьовуємо, охолоджуємо і доставляємо в будь-яку точку світу, - розповів Олексій Верещага.

Саме тому аграрій став учасником «Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва», який реалізується в Україні з 2015 року Менонітською асоціацією економічного розвитку за фінансової підтримки держави Канада. На території Запорізької області заходи в рамках цієї співпраці реалізовує інформаційно-консультаційний центр «Агро-Таврія», який працює на базі Таврійського державного агротехнологічного університету. Олексій пройшов конкурс на участь у міжнародному курсі щодо застосування інноваційних технологій в овочівництві. Після цього він отримав стипендію на навчання від ізраїльського центру міжнародного співробітництва МАШАВ. Проект підтримав виробника, оплатив транспортні витрати на поїздку для придбання цінного досвіду.

Прибуток - завдяки непопулярним сільгоспкультур

Олексій Верещага розповів, що під час спілкування з ізраїльським колегами отримав безцінний досвід. Після поїздки за кордон фахівці ТОВ СПП «Лана» на 200 гектарах підприємства висадили гарбуз і уклали договори з підприємствами Словаччини на поставку насіння цієї рослини.

Для  регіону така продукція відноситься до так званих нішевих культур, які більшість підприємців вирощувати не ризикують.

- Після поїздки туди я зрозумів, що в кожному регіоні кожної країни існують свої «козирні карти», які мало хто розігрує. Тобто зазвичай аграрії діють за перевіреними схемами, без ризику. Вирощують той же, що і більшість їхніх сусідів. Але при цьому не отримують того максимуму прибутку, який могли б отримувати, вирощуємо менш поширені культури, - підкреслює Олексій.

Хімічна обробка повинна бути помірною

Велике враження на аграрія справило і ставлення ізраїльської держави до сільського господарства - саме держструктури регулюють питання хімічної обробки культур, всі роботи на полях і в садах науково обгрунтовані.

- В Ізраїлі фермер - це той, хто втілює бачення експертів, сполучна ланка між вченими і землею. Його дії знаходяться під постійним контролем, бажає він цього чи ні, дослідники постійно направляють його роботу. У нас же на фермері замикаються всі сельхозпроцесси. Фермер відповідає за все - починаючи від посадки насіння, закінчуючи реалізацією, і при цьому вирішує і юридичні питання, - ділиться проблемами Олексій.

«Український проект бізнес-розвитку плодоовочівництва», на думку аграрія, - це можливість отримати важливі знання, які дозволяють по-новому дивитися на розвиток свого підприємства, на використання добрив і хімічну обробку культур. А це не тільки  запорука отримання хороших урожаїв, а й дозволяє вибрати найбільш оптимальні препарати, які завдають мінімальної шкоди екології.

- Гучна продукція з нітратами, то ж кавуни. А що таке нітрат? Це той же самий азот, який рослина отримує з грунту. Ми вибираємо його кілька років. Потім цей фон треба відновлювати за допомогою оксидів азоту в будь-якій формі: або селітра, або сечовина, або аміак. На семінарах, на які нас запрошують фахівці центру «Агро-Таврія», нам намагаються це донести.

Кооперація - один із способів розвитку підприємства

В Ізраїлі Олексію Верещагу також сподобався приклад кооперації в сільському господарстві, так звані кібуци. На думку аграрія, таку форму співпраці можна впровадить і на території України.

- У кібуцах люди об'єднуються на основі якогось виробництва, де кожен намагається внести свою лепту в це виробництво. Але при цьому люди, які в них працюють, не обов'язково повинні бути аграріями. Є люди, які працюють в полі, а є люди, які можуть доглядати за дітьми цих людей. Інші можуть їх нагодувати, а є люди, які можуть ремонтувати автомобілі. І так вони між собою кооперуються, але працюють всі на загальне благо, - підкреслив Олексій.

Саме цей досвід аграрій збирається використовувати і при впровадженні нового грантового проекту, який передбачає будівництво холодильника для плодоовочевої продукції на 3 тисячі тонн, а також переробної лінії. В даний момент Олексій Верещага оформляє всі необхідні документи для того, щоб канадські партнери змогли оцінити доцільність фінансування цього проекту. Він підкреслює, що досвід ізраїльських кооперацій дозволить робити більші партії продукції, які будуть формуватися, завдяки співпраці з більш дрібними сільгосппідприємствами.

Ізраїльський досвід, стверджує Олексій, тільки підтвердив те, що кожен аграрій повинен відповідально ставитися до природних ресурсів нашої країни: "Не спалювати» грунт хімією і добривами, а якісно використовувати кожну ділянку землі, розуміючи, що це безцінний дар природи, який допоможе розвивати нашу країну.

16 вересня 2016 08:41
переглядів:
1039