Без агрострахування неможливо отримати доступ до кредитування Як найкраще підготувати землю до весняної посівної Угорський досвід для українського АПК ДПЗКУ вже заготовила 2,5 млн тонн збіжжя з початку 2016/2017 МР Генетика як рушій прогресу Як обрати надійного страхового партнера Не на словах, а на ділі: як досягти найкращих показників висівання Гібриди кукурудзи Pioneer® показали високі результати у конкурсі врожайності США Китайці заходять на ринок насіння України Як змінити ставлення аграріїв до страхування Українські гібриди кукурудзи підкорюють Білорусь Як посієш – те й пожнеш, або як забезпечити якість посівної Юридичний аудит прав на землю: як підготуватися та чого очікувати Поки грім не вдарить, або ситуація на ринку агрострахування Агрострахування: що стримує ринок з мільярдним потенціалом? Вітчизняних аграріїв необхідно привчати до агрострахування Іспанські можливості для українського бізнесу летимо на світові бізнес-події Ольга Трофімцева: "Аграрна галузь ще дасть жару!" День відкритих дверей на DuPont Pioneer Готуй сани влітку, або як мінімізувати ризики від втрати посівів озимих Фермери підтримали Івана Слободяника в роботі на посаді гендиректора Укрдержфонду Новий формат: семінар-квест компанії "Маїс" Страхувати по-новому?Аграріям запропонували новий страховий продукт Програма страхування для постачальників засобів захисту рослин (ЗЗР) Ольга Трофімцева: "Аграрна галузь ще дасть жару!" Програма страхування для постачальників засобів захисту рослин (ЗЗР) МАЇС подовжила членство в АСТА Українські аграрії майже не використовують інструмент страхування посівних площ Летимо до Нідерландів: у пошуках нових бізнес-контактів Дмитро Сімашко: «За кілька років помпезно відкриємо ринок деградованих неродючих земель і будемо намагатись її продати будь-кому» Як зробити ділову поїздку максимально вигідною: ТОП-6 корисних лайфхаків Співпраця задля інновацій: відбулася зустріч представників Компанії МАЇС та Сингенти Ділова подорож підприємця: як все організувати? Жнива: як отримати максимум вигоди від ділової подорожі за кордон? Володимир Юдін: Застрахувати свої посіви від наслідків погодних катаклізмів повинен кожен відповідальний фермер Олексій Пищик: Фермерам, які вирішили придбати сільгосптехніку в лізинг, необхідно зробити це вже сьогодні Агропідприємці зможуть заробляти на авіаперельотах разом з AIR FRANCE KLM Крила Вашого бізнесу: AirFrance-KLM пропонує агропідприємцям ексклюзивні умови Страхування без страху: найбільший швейцарський перестраховик Swіss Re представив у Києві стратегію розвитку агровиробництва в Україні Компанія «Маїс» підтримує проект унікального Німецько-українського аграрного демонстраційного і навчального центру Андрій Ярмак: Виробникам м’яса потрібно шукати нові ринки збуту своєї продукції Надійна гідравліка для українських аграріїв Олексій Пищик: Лізингові компанії активно підключаться до держпрограми з підтримки фермерів, що компенсує придбання сільгосптехніки Агрострахування дозволяє фермеру утриматися «на плаву» в критичній ситуації Алекс Ліссітса: Змінити ситуацію в аграрній галузі «косметичними ремонтами» не вийде "Українська аграрна платформа-2016" навчає малий та середній агробізнес виходу на експортні ринки Як правильно страхувати агроризики VERSATILE TORUM 750: вигідний зернозбиральний комбайн Прибуток замість ризику або як фермеру захистити головний актив під час кризи Що треба знати, аби захистити свій бізнес від рейдерів DuPont Pioneer Україна оголошує конкурс врожайності «Піонер Максимум»

Переселенець без руки і ноги будує на Житомирщині "маленьку Швейцарію"

02 серпня 2016
Переглядів:
1921
jpg.

Чоловік організував козину ферму із органічною продукцією, планує відновити корівник та кличе всіх бажаючих відпочити на природі.

Переселенець з Луганщини без руки і ноги Олександр Кононов планує вдихнути нове життя в депресивне село Десятини на Житомирщині. Історія чоловіка не може не надихати  він був волонтером і допомагав українській армії  возив продукти військовим, поки не потрапив у полон до сепаратистів, у якому пробув три місяці.

Майже рік тому Олександр вирішив кардинально змінити життя. Тепер він живе у іншому місці, а його справа — це козина ферма, що з кожним днем все більше розростається. У неперспективне село Десятини волонтер переїхав у 2015 році на запрошення свого друга. Дев’ятьох кіз привіз з собою, але зараз чоловік має 45 дійних кіз, 70 козенят і 15 овець.

Для рентабельного бізнесу стадо потрібно збільшити до трьох тисяч голів, говорить Олександр, але головна ціль — то здобути статус ферми з органічним виробництвом. Чоловік упевнений, що на сільському господарстві можна заробляти: «У планах — вийти на більші масштаби, щоб популяризувати козівництво, яке незаслужено забули. У нас у країні козячого молока від загального обсягу виробництва — 1-2%. А в Європі — до 35%. В Азії та Північній Африці — 55-60%».

Поратись по господарству йому допомагає сім’я Єлізарових — таких же переселенців, як і він, а також люди із сусіднього району. «Загалом вдалось на селі створити 7 робочих місць. У найближчих планах розширитись до 20», - пояснює власник ферми.

Найбільше Олександра обурює те, що місцеві зовсім не хочуть працювати: «Село жило та розвивалось, поки був колгоспний корівник. Розвалився колгосп — і село  почало вимирати. Головна проблема — в мізках та менталітеті. Навколо села сотні гектарів пасовищ та сіножатей. Думаєте, хтось приклав хоч найменших зусиль? Ні, сидять, чекають манни небесної. А мені говорять: «З козами я працювати не буду … от якби то корови були». А потім ще і обурюються, що їх на роботу не беру».

Олександр мріє, що разом із козиною фермою відновиться і життя на селі. Сьогодні в Десятинах люди живуть тільки в тридцяти хатах, і то — здебільшого пенсіонери. Молодь тут не затримується. Найдорожча  хата у селі коштує близько тисячі доларів. Олександр свою дерев'яну купив за 13 тисяч гривень. У господаря з благ цивілізації є тільки світло, воду доводиться носити з  колодязя, що у сусідньому дворі.

Сир чоловік робить самотужки — цю кропітку справу не довіряє нікому: «Спочатку молоко потрібно нагріти до 38-40 градусів, потім додати фермент. Молоко згортається у згусток, потім я його пресую в головки і тримаю в розсолі протягом двох діб — це технологія виготовлення сиру «гауда». Далі сир дозріває в холодильнику два місяці». Аби вийшов кілограм сиру, потрібно 10 літрів молока.

Олександр щодня відточує технологію. А робить козячий сир однією лівою — в прямому сенсі цього слова. За його словами, кожна голівка сиру — то справжній скарб — унікальний продукт з різними відтінками смаку. Цей сир уже продають у декількох крамницях Києва – друзі допомоги налагодити поставки (продавці забирають його по 230 гривень за кілограм). Але про великі партії можна тільки мріяти. У найближчих планах господаря відновлення старого корівника. За найскромнішими підрахунками на його реконструкцію потрібно більше 300 тисяч гривень.

Проте Олександр і його друзі не впадають у відчай та впевнені, що тут у депресивному селі можна збудувати свою маленьку Швейцарію. Головна відмінність продукції Кононова – це абсолютна натуральність, кози не їдять жодних домішок — тільки траву на випасі. Тому зараз вони проходять сертифікацію, аби їхнє молоко та сир мали статус «organic». А поки майбутня велика ферма в планах Олександр запрошує всіх на зелений туризм. Порожніх хат у селі вистачає. «У нас можна  кіз попасти, спробувати сиру, молока і власноруч зробити голівку сиру», - припрошає всіх у гості Олександр. 

За матеріалами Агрореформи

02 серпня 2016 14:03
переглядів:
1921
Додати коментар
1 + 14 =
Решите эту простую математическую задачу и введите результат. Например, для 1+3, введите 4.

остані коментарі

Анонси