Відгодівля та переробка ВРХ: Як заробити у найбільшій вільній ніші українського агробізнесу? Компанія UKRAVIT постійно рухається вперед, створюючи нові інноваційні продукти Контроль шкідників за європейськими стандартами: Pest-control  Виробник насіння майбутнього збільшує інвестиції в Україну уже сьогодні  Страхування має бути необхідною умовою при розвитку бізнесу кожного садівника  Олександр Марюхніч: “Якщо прагнеш змін – почни з себе”   Ринок зерна України: від експорту сировини до готової продукції     Як захистити врожай ріпаку озимого? Поради спеціаліста   VELES AGRO – український бренд європейської якості підкорює «Битву Агротитанів»     VELES AGRO ТЕХНІКА, ЩО ЛАМАЄ СТЕРЕОТИПИСубсидування - найбільш поширений шлях підтримки державою агрострахування в світіІсторія агроуспіху: DuPont PioneerЗахистити зібраний врожай від гризунів допоможуть ефективні родентициди від Групи компаній UKRAVITАнна Бабіч: Аби вижити в умовах непередбачуваного ринку, агрокомпаніям варто зрозуміти "силу багатьох"Компанія МАЇС презентувала оновлену лінійку гібридів кукурудзи під час семінару на ЧеркащиніАграрію важливо раціонально використовувати пестициди та агрохімікати для збереження власного врожаюПерепади температури негативно вплинули на майбутню врожайність пізніх ярих культурЗворотній зв’язок із фермером: Група компаній UKRAVIT взяла активну участь у Днях поля по всій території України

 

Андрій Ярмак: Виробникам м’яса потрібно шукати нові ринки збуту своєї продукції

30 червня 2016
Переглядів:
91050
AgroNews300606 (1).jpg

Задля відкриття нових ринків збуту українським м’ясовиробникам потрібно плідно співпрацювати з урядом, з ветеринарною службою та налагоджувати активну взаємодію з профільними асоціаціями, вважає економіст департаменту технічної співпраці Продовольчої сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак

«Якщо ви не будете тиснути на Уряд, не будете співпрацювати з ветслужбою, не будете активними у співпраці з галузевими асоціаціями, то ніхто за вас цього не зробить. В принципі цей процес краще починати зараз. Звичайно, що в нас вже є певна кількість ринків сільгосппродукції, що вже відкриті і варто починати як раз з цих ринків»,- зазначив Андрій Ярмак звертаючись до виробників під час виступу на  конференції «М’ясний бізнес України», що відбувається сьогодні в Києві.  

За словами Андрія Ярмака, певні перспективи для збуту українського мяса на сьогодні полягають в країнах Субсахарської Африки. «Також варто звернути увагу на ринки Південно-східної Азії, які на сьогодні, в певному розумінні, є дефіцитними по мясу»,- додав експерт ФАО.

Андрій Ярмак також навів приклад, що більше двох років потому Україна подала заявку на експорт курятини до ПАР.

 

«Вона повністю відповідає всім вимогам та стандартам, але доступ до цього ринку не відкритий. Чому? Проблема у ветслужбі. У них не вистачає фахівців. На обробку однієї заявки вони в середньому витрачають близько року. І це ще не значить, що після цього вони гарантують доступ до цього ринку, адже після розгляду заявки потрібно буде реалізувати місію. Тут ми говоримо про те, що птахівники над цим працюють багато років, а ось свинарям і виробникам яловичини доведеться тільки започаткувати цей процес»,- зазначив Андрій Ярмак.

В свою чергу експерт ФАО Андрій Панкратов в своєму виступі зазначив, що головною відмінністю м’ясного ринку цього року є падіння експорту яловичини та свинини. «Воно достатньо суттєве. І навіть збільшення обсягів експорту мяса птиці не може компенсувати цей напрямок. Головна причина цього – це втрата російського ринку. Майже вся яловичина та свинина йшла до Росії. І це ще в минулому році, коли вже рік йшла війна. Зараз цього експортного ринку нема. Пошук нових ринків збуту – не зовсім швидка справа. Що стосується перспектив до кінця року, то зрозуміло, що російський ринок до нас не повернеться. Нові ринки поступово будуть додаватися, але, знову ж таки, це не може бути швидким процесом. Тому якогось значного, суттєвого зростання експорту очікувати не варто»,- зазначив експерт.

За словами Андрія Панкратова, зазвичай, згідно з ринковими механізмами, коли зменшується попит, то повинно зменшуватися виробництво. «Але це не так. Як бачимо, зменшується лише виробництво свинини. Та й то, не в тих обсягах, на які зменшився експорт. Виробництво яловичини навіть зросло. Тобто цей обсяг є на ринку. Тут треба зрозуміти, що майже 75% яловичини виробляють особисті господарства. І цей сегмент не може швидко реагувати на зміну балансу попиту та пропозиції»,- сказав експерт ФАО.

Експерт також навів цифри, згідно з якими розразунковий фонд споживання яловичини збільшився за 6 місяців цього року у порівнянні з минулим роком на 20%, по свинині на 4%, по птиці – на 7%. «Але в реальності такого зростання споживання не було. За нашими розрахунками споживання збільшилося лише на 1-2%. Залишки свинини на мясокомбінатах станом на 1 червня 2016 р. в порівнянні з червнем 2015 р. зросли в 1,6 рази, залишки курятини в 6 разів. Зрозуміло, що мясо не той продукт який може довго зберігатися. Тому цей факт є потужним тягарем для цін. Вся ця продукція повинна бути продана – іншого шляху немає. І це є фактором низьких закупівельних цін, які ми бачимо»,- резюмував Андрій Панкратов.

Катерина Звєрєва, AgroNews.ua 

 

 

 

30 червня 2016 11:58
переглядів:
91050
Додати коментар
Содержание этого поля является приватным и не предназначено к показу.