Без агрострахування неможливо отримати доступ до кредитування Як найкраще підготувати землю до весняної посівної Угорський досвід для українського АПК ДПЗКУ вже заготовила 2,5 млн тонн збіжжя з початку 2016/2017 МР Генетика як рушій прогресу Як обрати надійного страхового партнера Не на словах, а на ділі: як досягти найкращих показників висівання Гібриди кукурудзи Pioneer® показали високі результати у конкурсі врожайності США Китайці заходять на ринок насіння України Як змінити ставлення аграріїв до страхування Українські гібриди кукурудзи підкорюють Білорусь Як посієш – те й пожнеш, або як забезпечити якість посівної Юридичний аудит прав на землю: як підготуватися та чого очікувати Поки грім не вдарить, або ситуація на ринку агрострахування Агрострахування: що стримує ринок з мільярдним потенціалом? Вітчизняних аграріїв необхідно привчати до агрострахування Іспанські можливості для українського бізнесу летимо на світові бізнес-події Ольга Трофімцева: "Аграрна галузь ще дасть жару!" День відкритих дверей на DuPont Pioneer Готуй сани влітку, або як мінімізувати ризики від втрати посівів озимих Фермери підтримали Івана Слободяника в роботі на посаді гендиректора Укрдержфонду Новий формат: семінар-квест компанії "Маїс" Страхувати по-новому?Аграріям запропонували новий страховий продукт Програма страхування для постачальників засобів захисту рослин (ЗЗР) Ольга Трофімцева: "Аграрна галузь ще дасть жару!" Програма страхування для постачальників засобів захисту рослин (ЗЗР) МАЇС подовжила членство в АСТА Українські аграрії майже не використовують інструмент страхування посівних площ Летимо до Нідерландів: у пошуках нових бізнес-контактів Дмитро Сімашко: «За кілька років помпезно відкриємо ринок деградованих неродючих земель і будемо намагатись її продати будь-кому» Як зробити ділову поїздку максимально вигідною: ТОП-6 корисних лайфхаків Співпраця задля інновацій: відбулася зустріч представників Компанії МАЇС та Сингенти Ділова подорож підприємця: як все організувати? Жнива: як отримати максимум вигоди від ділової подорожі за кордон? Володимир Юдін: Застрахувати свої посіви від наслідків погодних катаклізмів повинен кожен відповідальний фермер Олексій Пищик: Фермерам, які вирішили придбати сільгосптехніку в лізинг, необхідно зробити це вже сьогодні Агропідприємці зможуть заробляти на авіаперельотах разом з AIR FRANCE KLM Крила Вашого бізнесу: AirFrance-KLM пропонує агропідприємцям ексклюзивні умови Страхування без страху: найбільший швейцарський перестраховик Swіss Re представив у Києві стратегію розвитку агровиробництва в Україні Компанія «Маїс» підтримує проект унікального Німецько-українського аграрного демонстраційного і навчального центру Андрій Ярмак: Виробникам м’яса потрібно шукати нові ринки збуту своєї продукції Надійна гідравліка для українських аграріїв Олексій Пищик: Лізингові компанії активно підключаться до держпрограми з підтримки фермерів, що компенсує придбання сільгосптехніки Агрострахування дозволяє фермеру утриматися «на плаву» в критичній ситуації Алекс Ліссітса: Змінити ситуацію в аграрній галузі «косметичними ремонтами» не вийде "Українська аграрна платформа-2016" навчає малий та середній агробізнес виходу на експортні ринки Як правильно страхувати агроризики VERSATILE TORUM 750: вигідний зернозбиральний комбайн Прибуток замість ризику або як фермеру захистити головний актив під час кризи Що треба знати, аби захистити свій бізнес від рейдерів DuPont Pioneer Україна оголошує конкурс врожайності «Піонер Максимум»

Споживчий ринок потребує гарбузового насіння та олії

31 березня 2014
Переглядів:
36972
2b228affbb905154077a482ca1b3b7f3.jpg

Знаєте, що зараз найвигідніше вирощувати? Гарбузи! Я багато якими культурами займаюсь, але гарбуз найрентабельніший, – твердить фермер з Полтавщини Олег Сирота. – От зараз створюють молочні кооперативи. Це добре. Але гарбузові значно вигідніші. А найкраще їх взагалі поєднати, тоді буде безвідходне виробництво. Насіння на продаж, а м’якоть з’їсть худоба.

Усе на експорт

«Та кому ж стільки тих гарбузів треба?», – подумаєте ви. Багато кому. Насамперед нам, звичайним українцям, які все більше споживають чищеного насіння. Тож компанії-виробники тепер пропонують не тільки всілякі горішки і соняшникове насіння, а й у значній кількості гарбузового. Його використовують у фармацевтиці, кондитерській промисловості, для хлібопечення, основну ж масу переробляють на олію – надзвичайно корисний і дорогий продукт. В Україні, щоправда, насінна й олія ще мало поширені, а от за кордоном дуже популярні. Є в нас і переробні заводи, але левова частка гарбузового насіння таки експортується до Європи.

Найбільші партії вирушають до Австрії – вона постачає у країни ЄС 80 відсотків «чорного золота» – так через темний, майже чорний колір і високу ціну називають гарбузову олію, адже 250 грамів цієї продукції коштує 100 гривень. – Останні два роки відчувається великий дефіцит сировини. По-перше, підводила погода – були засухи і врожай видавався не дуже, а крім того, кожного року попит зростає, – пояснили на підприємстві Kasap, яке займається виробництвом гарбузової олії. – Зараз ціна досить висока – за кілограм дають 2-3 долари.

Беріть насіння, тільки вирощуйте

Щоправда, селянам продати за такою ціною важко, перекупники, які восени об’їжджають села, дають значно менше. А от фермери та кооперативи, які можуть сформувати великі партії, продають дорожче. Деякі примудряються знайти покупців за кордоном – через Інтернет. Щоб забезпечити себе якісною сировиною, чимало переробних підприємств самі заохочують селян вирощувати гарбузи – продають (або навіть роздають) їм насіння певного сорту, часто допомагають зі збиральною технікою (єдина умова – господарства повинні знаходитися неподалік), а потім закуповують продукцію. Так роблять, наприклад, українські представники австрійських фірм, а потім приймають мокре насіння за ціною приблизно по 5-6 грн за кілограм. Зараз вони працюють у Рівненській, Житомирській та Вінницькій областях.

Іноземці мають власні потужні склади та переробку, тому зацікавлені в якісній сировині та збільшенні посівних площ. На Сході та Півдні подібне практикують й українські компанії. – Гарбуз на насіння – справді вигідна культура, але перш ніж братися за його промислове вирощування, треба знайти, куди збувати. Бо, хоч попит і великий, виробникам потрібно вийти на покупця заздалегідь, – застерігають в Інституті баштанництва та овочівництва. – Було таке, що фермери купували у нас якісний посадковий матеріал, потім питали, чи знаємо ми, куди продати. Ні, не знаємо.

Кому гроші, кому ласощі

Олег Сирота гарбузами займається 8 років, засіває до сотні гектарів. Каже, проблем практично ніяких – культура у вирощуванні проста, шкідників та хвороб у неї майже нема. Єдине, чого вимагає – достатньої кількості вологи. Для збирання врожаю та відокремлення м’якоті від насіння є спеціальна техніка – вручну навіть 1 га важко обробити. Причому комбайни ці є різних видів, кілька, досить непоганих, виробляють в Україні. У господарстві Олега Михайловича гарбузи в машину для переробки скидають вручну, але, за словами підприємця, для збирання гарбузів є спеціальний пристрій – це велике колесо з шипами (метр-півтора в діаметрі), яке чіпляється до комбайна для переробки гарбузів. Коли трактор їде, гарбузи наколюються на шипи, а потім скочуються по спеціальному транспортеру в комбайн. Машина розбиває гарбуз, відокремлюючи насіння від м’якоті. Насіння складається у мішок, а м’якоть викидається на землю. Чіпляють такий комбайн до трактора. До речі, є спритники, які з м’якоті також прибуток отримують.

Для цього вони приєднують до комбайна причеп таким чином, щоб м’якоть потрапляла до нього. Або збирають цілі гарбузи в одне місце і там їх подрібнюють і скидають у силосні ями. У ній гарбуз добре зберігається аж до весни. Кажуть, після таких ласощів худоба вже на жом дивитися не хоче. На 1 га треба 4,5-5 кг насіння, вартість його, залежно від сорту, – 100-200 гривень. Двічі треба просапати. На посів та обробіток одного гектара в середньому витрачається 4 тис. гривень. Так-таки у середньому виходить 600 кг сухого насіння з гектара по 25-30 гривень. Тож загальний прибуток – 15-18 тис. гривень.

Гарбуз по науці

– Вирощувати гарбуз можна по всій Україні, він краще за кавун і диню переносить нестачу світла, але серед усіх баштанних рослин найбільш вибагливий до вологи в повітрі і ґрунті, – розповідає завідувач лабораторії селекції гарбузових культур ІОБ НААН, кандидат сільськогосподарських наук Оксана Сергієнко. За її словами, потенційна врожайність плодів гарбуза сягає 50-80 т/га, насіння – 500-800 кг/га. СОРТИ. Найпопулярніші в Україні сорти гарбуза великоплідного: Валок, Світень, Народний, Волжський сірий, Рекорд, для яких характерним є біле, середнього і великого розміру насіння вельми привабливе на вигляд. Для Півночі України (Сумська, Чернігівська обл.) краще добирати ранньостиглі сорти гарбуза твердокорого – Український багатоплідний, Мозоліївський-15 та Лель з жовто-кремовим насінням середнього розміру.

Також підійде Гамлет, насіння якого голе (без оболонки). Насіння великоплідних Славути, Ждани, Ювілею (гладеньке світло- коричневе) та гарбуза мускатного підвиду найкраще підходить для виробництва високоякісної гарбузової олії. Вміст каротину в ній досягає 8 мг/100 г, тоді як у білому насінні він майже вдвічі менший. Ґрунти.

Гарбуз потребує легко- та середньосуглинкових чорноземів із рН 6-7. Малопридатні для нього важкі суглинки. У північних регіонах гарбуз краще розміщувати на південних схилах; у посушливих – на схилах, більш забезпечених вологою. Попередники. Найкращим у польових сівозмінах є пшениця озима після чорного удобреного пару; добрими – кукурудза на силос, багаторічні трави (особливо бобові); допустимі – ячмінь, пшениця яра та інші однорічні зернові; небажані – кукурудза на зерно і суданська трава.

В овочево-кормових сівозмінах добрими попередниками вважаються цибуля, горох овочевий, ранні помідори і картопля; поганими – коренеплідні та всі рослини з родини гарбузових (огірок, кавун, диня, кабачок). Небажаною залишається і монокультура гарбуза. Висівати гарбуз по гарбузу та по інших баштанних можна не раніше, ніж через 4-5 років. Добрива. В Степу вносять не менше 20-30 т/га свіжого або 10-15 т/га перепрілого гною, в Лісостепу – 30-40 т/га гною, або 20-30 т/га перегною.

Рекомендовані дози мінеральних добрив в Степу N45-60P60K45-60, в Лісостепу – N60P60K60. Всю дозу органічних і фосфорно-калійних добрив вносять під оранку, азотні – під весінню культивацію (100 %) або вроздріб (50% навесні під культивацію, 50% – у підживлення). Сіють гарбуз, коли грунт на глибині 8-10 см прогріється до 10-12 градусів. В Степу – в 2-3 декаді квітня, в Лісостепу – у 1-2 декаді травня. Якщо сівбу провести в холодний грунт, насіння може загинути. Висівають завглибшки 7-8 см, але обов’язково у вологий шар. У дні з сухою погодою посіви коткують до та після сівби. Посадки потребують не менше трьох міжрядних обробітків до змикання огудини та 2-3 ручних прополювання. Захист. Гарбуз в Україні може вражатися хворобами і шкідниками. Із гризучих особливо небезпечні дротяники (у вологих місцях) і несправжні дротяники (у посушливих умовах), які вигризають насіння і пошкоджують корінці молодих рослин.

Подібної шкоди завдає і гусінь різних видів совок (підгризаючих, стеблових). Серед профілактичних обов’язковими є використання здорового та очищеного від бур’янів посівного матеріалу, своєчасне знищення рослинних решток, знищення бур’янів на посівах і узбіччях доріг. Слід застосовувати сівозміни та обробіток ґрунту. Іноді необхідний і хімічний захист. Збирання має відбуватися через 60-110 діб від початку зав’язування, коли спостерігається часткове або повне опробковіння плодоніжки, кора стає твердою і на ній з’являється характерне для сорту забарвлення, у суху і теплу погоду до настання приморозків, за один прийом. Виділене насіння не потребує бродіння. Його відразу ретельно відмивають водою (краще проточною) на решетах.

Просушують від 2 до 5 діб природнім сонячно-повітряним способом, розстеливши шаром не товщим за 5 см. Найбільш розповсюджений тепловий спосіб. Насіння завантажують на повітряно-роздільну сітку і продувають теплим повітрям знизу до верху за температури 35-38 градусів до кондиційної вологості (10%). Після сушіння його звільняють від плівки на шліфувальних машинах і проводять машинне сортування. Зберігати насіння належить при температурі 10-12 градусів та відносній вологості повітря 50-70%, або в герметичній тарі.

 

Інна Погорєлова

31 березня 2014 13:26
переглядів:
36972
Додати коментар
14 + 6 =
Решите эту простую математическую задачу и введите результат. Например, для 1+3, введите 4.