Китайці заходять на ринок насіння України Як змінити ставлення аграріїв до страхування Українські гібриди кукурудзи підкорюють Білорусь Як посієш – те й пожнеш, або як забезпечити якість посівної Юридичний аудит прав на землю: як підготуватися та чого очікувати Поки грім не вдарить, або ситуація на ринку агрострахування Агрострахування: що стримує ринок з мільярдним потенціалом? Вітчизняних аграріїв необхідно привчати до агрострахування Іспанські можливості для українського бізнесу летимо на світові бізнес-події Ольга Трофімцева: "Аграрна галузь ще дасть жару!" День відкритих дверей на DuPont Pioneer Готуй сани влітку, або як мінімізувати ризики від втрати посівів озимих Фермери підтримали Івана Слободяника в роботі на посаді гендиректора Укрдержфонду Новий формат: семінар-квест компанії "Маїс" Страхувати по-новому?Аграріям запропонували новий страховий продукт Програма страхування для постачальників засобів захисту рослин (ЗЗР) Ольга Трофімцева: "Аграрна галузь ще дасть жару!" Програма страхування для постачальників засобів захисту рослин (ЗЗР) МАЇС подовжила членство в АСТА Українські аграрії майже не використовують інструмент страхування посівних площ Летимо до Нідерландів: у пошуках нових бізнес-контактів Дмитро Сімашко: «За кілька років помпезно відкриємо ринок деградованих неродючих земель і будемо намагатись її продати будь-кому» Як зробити ділову поїздку максимально вигідною: ТОП-6 корисних лайфхаків Співпраця задля інновацій: відбулася зустріч представників Компанії МАЇС та Сингенти Ділова подорож підприємця: як все організувати? Жнива: як отримати максимум вигоди від ділової подорожі за кордон? Володимир Юдін: Застрахувати свої посіви від наслідків погодних катаклізмів повинен кожен відповідальний фермер Олексій Пищик: Фермерам, які вирішили придбати сільгосптехніку в лізинг, необхідно зробити це вже сьогодні Агропідприємці зможуть заробляти на авіаперельотах разом з AIR FRANCE KLM Крила Вашого бізнесу: AirFrance-KLM пропонує агропідприємцям ексклюзивні умови Страхування без страху: найбільший швейцарський перестраховик Swіss Re представив у Києві стратегію розвитку агровиробництва в Україні Компанія «Маїс» підтримує проект унікального Німецько-українського аграрного демонстраційного і навчального центру Андрій Ярмак: Виробникам м’яса потрібно шукати нові ринки збуту своєї продукції Надійна гідравліка для українських аграріїв Олексій Пищик: Лізингові компанії активно підключаться до держпрограми з підтримки фермерів, що компенсує придбання сільгосптехніки Агрострахування дозволяє фермеру утриматися «на плаву» в критичній ситуації Алекс Ліссітса: Змінити ситуацію в аграрній галузі «косметичними ремонтами» не вийде "Українська аграрна платформа-2016" навчає малий та середній агробізнес виходу на експортні ринки Як правильно страхувати агроризики VERSATILE TORUM 750: вигідний зернозбиральний комбайн Прибуток замість ризику або як фермеру захистити головний актив під час кризи Що треба знати, аби захистити свій бізнес від рейдерів DuPont Pioneer Україна оголошує конкурс врожайності «Піонер Максимум»

Нова технологія вирощування помідорів

05 березня 2014
Переглядів:
71668
xn--80ahnajqy6av.jpg

За багато років городництва я випробував сотні сортів томатів, перців, баклажанів. Поступово склалася і власна технологія вирощування, якою мені захотілося поділитися.

Розсади вирощую багато – не лише для себе і родичів, а й на продаж. На базар не ношу, бо розбирають її просто вдома. Сію у парник (2,5х4,5 м) і ящички. Для ґрунтосуміші беру дві частини землі з луків, заготовленої ще з осені (з кротовин, можна з-під багаторічних трав, але ні в якому разі не з городу!), додаю 1 частину коров’ячого перегною-сипцю, 0,5 частини піску і 0,5 частини торфокрихти (багато її не можна, сушить ґрунт у парнику), кілька жмень деревного попелу (нейтралізує кислотність ґрунту, бо за високої кислотності збільшується активність ґрунтових грибків, проростки стають слабкими і можуть захворіти).

Потім обробляю ґрунт окропом, ставлю металеві дуги, а зверху натягую плівку. Через кілька днів ґрунт добре прогрівається, починає парувати, а значить, можна сіяти. Зазвичай мої парники повністю готові до сівби до свята Явдохи (14 березня). Після 15 березня вже висіваю високорослі сорти помідорів і баклажанів. Пізніше (можна і до кінця місяця) – низькорослі супер-ранні і ранні сорти. Будь-яке насіння висіваю тільки сухим! Це пов’язане з тим, що користуюся лише насінням власного виробництва, в якому впевнений. А куплене чи отримане за обміном обов’язково замочую у розчині – 1 ч. л. натурального меду на 1 стакан води. А потім барботую.

Краще за стимулятори

 Барботування означає витримку насіння у воді, в яку нагнітається повітря. Для цього потрібна вузька пляшка з-під мінеральної води на 1,5 літра – дно відрізається, а в пробку вставляється трубочка, що приєднується до акваріумного компресора. Воду беру снігову або дощову. Насіння в марлевих пакетиках з помітками сортів засипаю у воду, попередньо включивши компресор. Пакетики починають рухатись угору-вниз. І так кілька годин. Треба зауважити, що насіння дуже добре відгукується на цю процедуру. Схожість, енергія проростання і росту підвищуються у кілька разів. Потреба у стимуляторах відпадає.

Такий приклад: сухе насіння моркви сходить на 18-20 день, а після кількох годин барботування – на 6-8 день. Є різниця? Авжеж! Сам перевірив. Помідори барботую майже добу, і на деяких насінинах відразу видно накльовування. Перці і баклажани витримую півтори-дві доби. Дуже важливо врахувати ряд особливостей цього способу підготовки насіння. Пляшка повинна бути вузькою, щоб повітря проходило через усю товщу води. Заповнювати пляшку водою слід на 2/3. Температура в кімнаті має бути 20-22 градуси. Після барботування насіння помідорів, перців, баклажанів висіваю в ящички в хаті по 10-20 насінин кожного сорту.

І знаєте, що я помітив і чим хочу поділитися? Чудові врожаї виходять з насіння північних областей України, Росії, Білорусі вже першого року вирощування, а сорти, одержані з півдня, розгойдуються лише на другий-третій рік і вже з насіння, зібраного мною. (Оцінку сорту даю лише на другий-третій рік. Тоді і вирішую: залишати його собі чи вибраковувати). Таку різницю у поведінці вихідців з півдня і півночі відзначаю з року в рік. Для мене це є загадкою. Саме тому я останніми роками більше товаришую з «сибіряками» – сортами агрофірми «Сибірський сад».

Шаманимо навколо сходів

Коли висіваю насіння в парники чи ящички, то присипаю тією ж ґрунтосумішшю шаром не більше 1 см, але просіяною через дрібне решето. Потім поливаю все теплим рожевим розчином марганцівки й одразу накриваю плівкою (ящички ставлю у хаті біля котла опалення). Через 4-5 днів з’являються рівненькі стрічечки сходів помідорів. Баклажани і перці сходять довше. І з цього дня починаю ретельно слідкувати за температурою в парнику. Ящички ставлю на підвіконня. В сонячні дні, особливо опівдні, накриваю їх старим тюлем – від можливих опіків. Тільки-но з’являються на сіянцях перші справжні листочки, потроху відкриваю плівку на парниках з боків – починається загартування рослин. Надалі вдень знімаю плівку взагалі.

Тож моя розсада не витягується, набуває густого зеленого кольору. В кімнаті ящички з розсадою перші два дні підсвічую цілодобово лампами денного світла. В подальші дні – лише по 15-16 годин і тільки у похмурі. При вирощуванні розсади в кімнаті вона часто-густо витягується. Щоб уникнути цього, у сонячні дні виношу ящички у засклену веранду, а в теплі – на двір і ставлю на стіл біля хати. Розсаду в парниках і ящичках ніколи не підживлюю, вистачає поживних речовин з ґрунтосуміші.

Як поїти?

Молоденька розсада не любить переливів. Це призводить до загнивання ростків, появи на поверхні ґрунту плісняви, а то й «лиха» розсади – чорної ніжки, яка за добу може згубити всі рослини. Поливаю лише у сонячні дні теплою водою, в яку вкидаю кілька кристаликів марганцівки або на кінчик ножа гумат натрію, розведеного в літрі води. В похмурі дні не поливаю, навіть коли ґрунт підсох і рослинки підв’яли.

Тим, хто вирощує розсаду в стаканчиках, легше: стаканчики можна поставити в тарілку з водою, і коли ґрунт потемнішає до половини стаканчика, означає, що наситився водою. Тож стаканчик час витягнути з води, але ж слідкувати, щоб зверху ґрунт був сухим. Це і є гарантія того, що у вас чорної ніжки не буде.

Пікіровка в тунелі

Десь приблизно 15-20 квітня всі сіянці починаємо пікірувати в плівкові тунелі. Їх у мене 6, шириною 2 метри і довжиною 8-10 м. Потім усю розсаду поливаю теплою водою з розчином Ем-технології в концентрації 1:1000. А для кращого й швидшого приживлення розсади в перші дні, якщо вони надто сонячні, тунелі зверху по плівці накриваю брезентом. Уже через тиждень розсада починає швидко йти у ріст. За теплої, сонячної погоди відкриваю плівку з боків, згодом взагалі на день знімаю, а накриваю лише на ніч.

У тунелях розсаду також не підживлюю, бо з осені вже все зробив: ґрунт перекопав, додав перегній коров’ячий, деревний попіл, торфокрихту. Поливи проводжую теплою водою з Ем-технологіями. Перед висаджуванням розсади на постійне місце, десь за тиждень, залишаю тунелі відкритими й уночі. Тож розсада виходить з дитячого віку чудово загартованою, темно-зеленою, з товстими стеблами й міцною кореневою системою. Тут є свої закони, які городник має засвоїти: щоб узяти – потрібно покласти.

05 березня 2014 07:00
переглядів:
71668
Додати коментар
12 + 5 =
Решите эту простую математическую задачу и введите результат. Например, для 1+3, введите 4.